ING: Impactul masurilor fiscale, redus pentru ca Guvernul nu are credibilitate

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 17:37
1406 citiri
ING: Impactul masurilor fiscale, redus pentru ca Guvernul nu are credibilitate
Foto: ING

Majorarea taxei pe valoarea adaugata si reducerea salariilor bugetarilor au ajutat la scaderea deficitului bugetar, insa impactul atingerii tintelor fiscale pe acest an ar putea fi redus in piata, din cauza lipsei de credibilitate a Guvernului, in special pe baza arieratelor, potrivit analistilor ING.

Deficitul din lunile august - septembrie s-a redus cu aproximativ 850 de milioane de lei, datorita veniturilor mai mari cu aproximativ 650 de miliarde de lei si a cheltuielilor mai scazute cu 200 de milioane de lei, se arata intr-o analiza a ING, remisa Ziare.com.

O mare parte a majorarii veniturilor se datoreaza taxei pe valoarea adaugata mai mare (700 de milioane de lei) si a veniturilor non-fiscale (plus 150 de milioane de lei), insa aceaste cresteri sunt compensate de scaderea taxelor pe profit (minus 340 de milioane de lei).

Totusi, in luna septembrie, veniturile din TVA au scazut usor, iar cheltuielile pe bunuri si servicii s-au majorat.

Astfel, potrivit analistilor ING, exista riscul ca trendul bugetar pozitiv sa se deterioreze, cele mai mari "gauri" fiind la capitolul taxe pe profit si donatii. Veniturile din aceste surse ar trebui sa se majoreze cu circa 70%, respectiv 170% fata de tendinta din ultimele rezultate.

"Jucatorii din piata nu au parut prea impresionati de ultimele rezultate bugetare, in ciuda imbunatatirilor aparente. Credem ca aceasta problema legata de credibilitate reiese, in mare, din bazarea pe arierate, folosite mult in trecut. Acest lucru sugereaza ca imbunatatirile mai pronuntate din viitor ar putea avea un impact minim in piata", au spus analistii ING.

Acestia au adaugat ca, din cauza inflatiei ridicate, orice taiere a dobanzii cheie in 2011, asa cum a sugerat Fondul Monetar International si cum se asteapta jucatorii din piata, ar fi extrem de complicata.

Cel mai probabil scenariu este o rata cheie de 6,25 la suta si o crestere a riscului, la inceputul anului 2011, din cauza presiunilor inflationiste din partea preturilor pentru alimente.

Scaderea somajului nu se reflecta in consum

Potrivit analizei ING, in timp ce consumul este scazut, rata somajului inregistrat a scazut la 7,1 la suta, in luna ocombrie, cu 0,30 la suta fata de luna anterioara. Insa, potrivit estimarilor ING, 0,10 la suta din ajustare s-a datorat factorilor sezonieri.

Totusi, fata de rata maxima inregistrata in luna martie, somajul a scazut cu 0,90 la suta. Avand in vedere ca aceasta imbunatatire nu s-a manifestat si la nivelul increderii, consumul a ramas scazut, prin urmare imbunatatirea se bazeaza pe factori tehnici, mai mult decat pe factori reali din piata muncii. Unul din factorii tehnici ar putea fi faptul ca somerii sunt scosi din evidente, odata ce nu mai pot primi ajutor de somaj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#masuri fiscale Romania, #reducere deficit bugetar Romania, #rata somaj , #criza economica romania
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
extraordinar ce am citit - ... impactul atingerii tintelor fiscale ar putea fi redus in piata din cauza lipsei de credibilitate a guvernului , in special in baza arieratelor , potrivit specialistilor ING - specialistii astia sunt condusi de Vanghelie
Poza DUTTY
DUTTY
rank 5