Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Lucian Croitoru: Economia romaneasca nu-si va reveni pana in 2016

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 14:42
2214 citiri
Lucian Croitoru: Economia romaneasca nu-si va reveni pana in 2016
Foto: Arhiva

Deficitul de potential de crestere al economiei romanesti va dura pana in 2016, a apreciat, joi, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, intr-o analiza macroeconomica.

"Suntem sub potential cu 5%, in trimestrul al treilea din 2012. Estimam acum ca acest GAP (deficit de crestere, n.red.) nu se va inchide mai devreme de 2016. Romania avea, in 2000, o rata a PIB potential in jur de doi la suta, a urcat apoi pana la aproximativ opt la suta, iar acum este la doi la suta. Economia ar putea creste si cu acest ritm de doi la suta, dar nu inseamna ca isi va atinge potentialul cu efecte asupra inflatiei si ratei somajului. Economia Europei opereaza mult sub potentialul ei, economia americana opereaza si ea mult sub potentialul ei. Economia Romaniei nu are cum sa reactioneze astfel", a spus Croitoru la seminarul EU-COFILE, organizat la Sinaia de Alpha Bank, Banca Nationala si Asociatia Romana a Bancilor.

Croitoru a precizat ca, in Romania, "pierderea anuala de PIB potential a fost de 1,1 miliarde euro, incepand cu 2009".

Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu a apreciat, pe de alta parte, ca este necesara o disciplina din punct de vedere fiscal, pentru a avea influxuri de capital.

"Trebuie sa fii disciplinat acasa din punct de vedere fiscal. Ati vazut cati bani sunt in Europa, iar daca esti disciplinat fiscal, acesti bani vor veni aici mai devreme sau mai tarziu", a spus Croitoru.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Lucian Croitoru revenire economie, #Croitoru Romania GAP 2016 , #criza economica romania