Managerii din Romania se asteapta la o stagnare sau la o inrautatire a economiei

Luni, 28 Mai 2012, ora 17:45
1630 citiri
Managerii din Romania se asteapta la o stagnare sau la o inrautatire a economiei
Foto: Arhiva

Directorii de companii din Romania sunt rezervati cu privire la evolutia economiei, dar increzatori in perspectivele companiilor pe care le conduc, potrivit raportului PwC Romania CEO Survey.

Astfel, 42% dintre acestia anticipeaza o stagnare a economiei globale, iar 32% chiar o deteriorare a situatiei economice.

Totusi, acestia sunt mai increzatori in perspectivele de crestere ale companiilor pe care le conduc, 34% declarandu-se foarte increzatori in capacitatea companiilor lor de a genera venituri in crestere in urmatorul an, iar 52% aratandu-se oarecum increzatori in aceasta perspectiva.

Fata de raportul de anul trecut, insa, cand 43% dintre liderii companiilor locale se declarau foarte increzatori in capacitatea companiilor lor de a genera venituri in crestere, se remarca o diminuare a optimismului.

"Este clar ca directorii de companii din Romania s-au obisnuit cu ideea ca, desi recesiunea s-a incheiat din punct de vedere tehnic, criza inca nu ne-a parasit, iar 'noua era' va fi caracterizata de un grad inalt de volatilitate si incertitudine. In comunitatea de afaceri din Romania, precum si la nivel global, exista sentimentul ca aceasta este noua stare de normalitate si ca firmelor nu le ramane altceva de facut decat sa se adapteze la noile realitati", a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.

Amenintarile pentru mediul de afaceri

In ceea ce priveste amenintarile pentru mediul de afaceri, liderii de afaceri locali s-au declarat ingrijorati de volatilitatea economiei (64%), cea a pietelor de capital si a cursului de schimb (59%). Ingrijorarea exprimata in urma cu un an referitoare la o eventuala majorare a fiscalitatii ca reactie a Guvernului la deficitul bugetar s-a mai temperat intr-o anumita masura, dar ramane in continuare semnificativa (50% in 2012, fata de 67% in 2011).

Una dintre principalele preocupari ale directorilor de companii este legata de lipsa resurselor umane cheie care sa poata pune in aplicare strategia de afaceri. Aproximativ 50% dintre liderii locali si-au exprimat ingrijorarea cu privire la recrutarea si retentia managerilor de nivel mediu cu potential inalt de dezvoltare.

De asemenea, 20% dintre respondenti declara ca indisponibilitatea resurselor umane cheie a impiedicat firmele lor sa deruleze o initiativa strategica cheie, in vreme ce 25% declara ca din acelasi motiv n-au putut fructifica o oportunitate de piata.

Cand vine vorba de asteptarile din partea Guvernului, directorii de companii isi doresc ca acesta sa se concentreze pe dezvoltarea infrastructurii (70%), pe asigurarea stabilitatii sectorului financiar (41%) si pe crearea unei forte de munca bine-pregatite (27%).

Puncte forte si sperante

Directorii de companii mizeaza pe dezvoltarea de noi produse si servicii pentru a spori veniturile firmelor pe care le conduc (36%). Alte oportunitati de crestere semnalate sunt extinderea pe pietele pe care deja activeaza (25%) si extinderea pe noi piete geografice (14%).

Intrucat cele mai multe ajustari au fost deja implementate in strategiile de afaceri, in prezent, directorii de companii cauta sa mentina cursul ales si sa faca mici reglaje, in loc sa experimenteze schimbari radicale. Prudenta este la ordinea zilei, doar 5% dintre respondenti afirmand ca isi vor schimba strategiile in urmatoarele 12 luni, 55% preconizand doar anumite ajustari, iar 36% declarand ca nu vor face nicio schimbare.

"Criza financiara care a inceput in perioada 2007-2008 a avut originea in sectorul privat. Aceasta a condus la o contractie brusca a economiei si a fortat guvernele din intreaga lume sa intervina pentru a proteja siguranta sistemului financiar si pentru a mentine somajul la un nivel acceptabil. Acum intram intr-o etapa noua si mai complexa, in special in Europa, unde statele s-au transformat din salvatori in pacienti. Intre timp, sectorul privat a reusit sa se adapteze destul de repede la noua situatie", a mai spus Vasile Iuga.

"Companiile din intreaga lume si-au redus gradul de indatorare si au luat masuri de control al costurilor. Unele dintre ele au reusit sa acumuleze lichiditati impresionante, restabilindu-si totodata profitabilitatea. Este evident ca, acum, companiile sunt mai bine pregatite pentru a face fata provocarilor. Cu toate acestea, este posibil sa avem de-a face doar cu o iluzie a sigurantei, intrucat foarte putini manageri de top ar putea raspunde la intrebarea ce s-ar intampla in cazul dezintegrarii zonei euro", a concluzionat Vasile Iuga.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#directori companii criza economica, #directori companii Romania criza, #amenintari mediu afaceri , #criza economica romania