Ministri noi, probleme vechi

Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 19:31
2061 citiri
Ministri noi, probleme vechi
Foto: Antena3

Saptamana ce tocmai se incheie a fost marcata de un eveniment important pentru economia tarii. Trei ministri cheie au fost inlocuiti cu membri PD-L din randurile din spate ale partidului, nume noi menite sa atraga increderea tocmai prin lipsa lor de vizibilitate din trecut.

Este vorba de Sebastian Vladescu, ministrul de Finante, ce a fost inlocuit cu Gheorghe Ialomitianu, Adriean Videanu, ministrul Economiei, a carui grea misiune a fost transferata pe umerii lui Ion Ariton si Mihai Seitan, ministrul Muncii, a carui functie a fost preluata de Ioan Nelu Botis.

Sa ii luam pe rand pentru a face o minima cunostinta cu ei. Gheorghe Ialomitianu este deputat si printre programele sustinute de el se numara crearea de locuri de munca sau mentinerea celor existente prin facilitati fiscale si accesul la unele resurse financiare, precum si renuntarea la repartizarea resurselor pe ordonatori de credite.

Seful delegatiei FMI, in vizita surpriza la Palatul Victoria, dupa remaniere

Avand in vedere politicile stabilite cu FMI, e greu de crezut ca isi va mentine crezurile. Insa ce mai conteaza cand in CV-ul lui va putea trece a a fost ministru cateva luni?

De altfel, Ialomitianu se poate spune ca a fost singurul dintre cei sase noi ministri care a intrat direct in paine, el primind o vizita surpriza a sefului delegatiei FMI in Romania, Jeffery Franks.

Dupa intalnirea cu Ialomitianu, Franks nu a facut declaratii, ci s-a limitat in a le spune jurnalistilor prezenti in fata sediului Ministerului de Finante ca Romania trebuie sa-si pastreze acelasi nivel al taxelor si impozitelor si in anul ce va urma.

De ce aceasta declaratie? Pentru ca in timp ce noii ministri primeau girul lui Basescu pentru investitura jurnalistii descopereau ultimul "proiect" al Guvernului Boc IV - o noua modificare a Codului Fiscal ce ar urma sa dubleze CAS-ul la 35% pentru romanii cu profesii liberale sau platiti pe drepturi de autor...si nu numai.

Codul Fiscal, modificat in 2011: Contributiile sociale, aproape dublate - vezi cat vei plati

Insa nu e cazul sa ne pripim. Pana in ianuarie 2011 cand ar urma sa intre in vigoare noul Cod Fiscal se poate sa fie mai rau. Opozitia va depune o motiune de cenzura ce este foarte aproape sa treaca, daca ne luam dupa nemultumirile din interiorul PD-L si de votul de la precedenta motiune.

Numarul doi pe lista noastra este noul ministru al Economiei - Ion Ariton. Si acesta are cateva minusuri in CV. De exemplu, din anul 1993 pana in 2003, Ariton a fost, pe rand, director comercial si director general al sucursalei Petrom Sibiu.

Potrivit presei locale, la inceputul anului 2002, pe vremea cand era director la Petrom Sibiu, Ion Ariton a fost cercetat de procurori si politisti pentru o lipsa in gestiune, estimata intial la 10 miliarde de lei vechi.

Ancheta a fost declansata dupa moartea gestionarului sef de la Petrom Sibiu, iar procurorii au descoperit mai multe nereguli in gestionarea fondurilor companiei.

Ion Ariton, noul ministru al Economiei, urmarit penal in 2002

In urma anchetei s-a stabilit ca lipsa era de sapte miliarde de lei vechi, iar Ariton a primit o sanctiune de reducere cu 10 la suta a salariului, insa la finalul cercetarilor anchetatorii au stabilit ca nu se impune inceperea urmaririi penale.

In 2003, Ariton a plecat de la Petrom si a fost director la Intermedia, iar in perioada 2005-2007 a fost prefect al Sibiului.

Si al treilea, dar nu cel din urma, inlocuitorul lui Seitan la Ministerul Muncii, Ioan Nelu Botis. Acesta a fost, intre 2001 si 2004, viceprimar al municipiului Bistrita si presedinte al organizatiei locale a PSD.

Botis: Prefer varianta cu majorarea contributiilor la 35,5 la suta

Printre proiectele pe care le sustine ca si deputat al PD-L, se numara, potrivit programului sau legislativ, "cresterea pensiilor pana la un prag minim de 850 lei/luna", dar si "cresterea graduala (tot a pensiilor- n.r.) astfel incat in 2012 pensia sociala sa ajunga la 305 EURO/luna".

Realist sau doar demagog, Botis va trebui, si el, cel mai probabil, sa renunte la aspiratiile sale. Ba, mai mult, Botis s-ar putea sa se vada nevoit sa respecte dorintele premierului Emil Boc si ale presedintelui Traian Basescu si sa impoziteze toate pensiile.

Acum, ca am facut cunostinta cu trei dintre cei sase noi membri ai Cabinetului Boc, mai ramane un singur lucru de spus: noul Guvern nu va face nimic diferit de ce a facut si ar fi facut in continuare Boc IV, asa ca marile probleme raman, singurul lucru care s-a schimbat fiind doar numarul de cabinete care au trecut prin mainile lui Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#remaniere guvern Boc, #Sebastian Vladescu Gheorghe Ialomitianu, #Adriean Videanu Ion Ariton, #Mihai Seitan Ioan Nelu Botis , #criza economica romania
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Articolul Asexandrei Sandru, are multe idei noi si adevarate ... numai ca ideile adevarate nu sant noi, iar cele noi nu sant adevarate !