Ziare.com

Nenorocirea Romaniei: gestionarea economiei de catre politicieni

Luni, 14 Iunie 2010, ora 22:15

   

Nenorocirea Romaniei: gestionarea economiei de catre politicieni
Criza financiara si, ulterior, criza economica au gasit o Romanie politicianista, in care decizia politica dicteaza in economie. O mai mare nenorocire nici ca se putea.

Indiferent cine s-a aflat in ultimii 20 de ani la carma finantelor Romaniei, personajul respectiv a trebuit sa se supuna deciziilor politice ale partidului din care facea parte sau care il sustinea. Aceasta stare de lucruri a condus la decizii anti-economice, care au dus tara in situatia in care se gaseste.

Asa cum spuneam in 4 mai 2006 intr-un interviu ca preturile imobilelor vechi de pe piata imobiliara romaneasca aveau sa scada in 2-2,5 ani, tot asa economistii se asteptau ca Romania avea sa ajunga intr-un punct dificil din cauza deficitului bugetar structural, care a fost acoperit in anii de crestere economica.

Emil Boc a invatat de la BNR ce inseamna deficit structural

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Orice perturbare intr-o crestere care nu putea continua la nesfarsit avea sa conduca la o situatie dificila in economia Romaniei. In fond, in anii de crestere, economia romaneasca a fost alimentata de banii romanilor plecati sa munceasca in strainatate si banii investitorilor straini. In acele momente, politicienii de la carma Romaniei nu au stiut altceva decat sa adopte politici pro-ciclice. Adica mariri de salarii peste productivitatea muncii, investitii nesustenabile si incurajarea scurgerii banilor catre clientela politica.

Niciun politician nu a ascultat legea ratiunii economice. Mugur Isarescu spunea la o conferinta luna trecuta ca politicile BNR au fost anti-ciclice. Nu cred ca este in mod necesar un motiv de lauda. In general, politicile monetare sunt anti-ciclice. Totusi, BNR a incercat si, in buna masura, a reusit sa compenseze o parte dintre consecintele nefaste ale deciziilor politicienilor.

Indiferent cum se va vota motiunea de cenzura de maine, ne asteapta vremuri grele si sacrificii pe care acum nici macar nu le gandim, asa cum scriam in articolul Ce e mai bine pentru economie: sa treaca sau sa cada motiunea de cenzura? . Indiferent ce se va intampla, macar in ceasul al treisprezecelea politicienii ar trebui sa inteleaga ca decizia politica trebuie fundamentata pe baze economice.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 868 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor