Nenorocirea Romaniei: gestionarea economiei de catre politicieni

Luni, 14 Iunie 2010, ora 22:15
1532 citiri
Nenorocirea Romaniei: gestionarea economiei de catre politicieni

Criza financiara si, ulterior, criza economica au gasit o Romanie politicianista, in care decizia politica dicteaza in economie. O mai mare nenorocire nici ca se putea.

Indiferent cine s-a aflat in ultimii 20 de ani la carma finantelor Romaniei, personajul respectiv a trebuit sa se supuna deciziilor politice ale partidului din care facea parte sau care il sustinea. Aceasta stare de lucruri a condus la decizii anti-economice, care au dus tara in situatia in care se gaseste.

Asa cum spuneam in 4 mai 2006 intr-un interviu ca preturile imobilelor vechi de pe piata imobiliara romaneasca aveau sa scada in 2-2,5 ani, tot asa economistii se asteptau ca Romania avea sa ajunga intr-un punct dificil din cauza deficitului bugetar structural, care a fost acoperit in anii de crestere economica.

Emil Boc a invatat de la BNR ce inseamna deficit structural

Orice perturbare intr-o crestere care nu putea continua la nesfarsit avea sa conduca la o situatie dificila in economia Romaniei. In fond, in anii de crestere, economia romaneasca a fost alimentata de banii romanilor plecati sa munceasca in strainatate si banii investitorilor straini. In acele momente, politicienii de la carma Romaniei nu au stiut altceva decat sa adopte politici pro-ciclice. Adica mariri de salarii peste productivitatea muncii, investitii nesustenabile si incurajarea scurgerii banilor catre clientela politica.

Niciun politician nu a ascultat legea ratiunii economice. Mugur Isarescu spunea la o conferinta luna trecuta ca politicile BNR au fost anti-ciclice. Nu cred ca este in mod necesar un motiv de lauda. In general, politicile monetare sunt anti-ciclice. Totusi, BNR a incercat si, in buna masura, a reusit sa compenseze o parte dintre consecintele nefaste ale deciziilor politicienilor.

Indiferent cum se va vota motiunea de cenzura de maine, ne asteapta vremuri grele si sacrificii pe care acum nici macar nu le gandim, asa cum scriam in articolul Ce e mai bine pentru economie: sa treaca sau sa cada motiunea de cenzura? . Indiferent ce se va intampla, macar in ceasul al treisprezecelea politicienii ar trebui sa inteleaga ca decizia politica trebuie fundamentata pe baze economice.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intră în vigoare la 1 iulie 2024. Problema ridicată de...
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
Washingtonul a avertizat o țară din Est că SUA și aliații săi vor lua măsuri dacă aceasta încearcă să-și atenueze problema supracapacității industriale prin vânzările cu prețuri...
#criza salarii Romania, #reduceri salarii bugetari, #masuri austeritate Guvern , #criza economica romania