Patru milioane de romani au credite de 26 de miliarde de euro

Luni, 23 Iunie 2008, ora 15:40
1195 citiri
Patru milioane de romani au credite de 26 de miliarde de euro

Aproximativ 4 milioane de romani aveau in mai datorii curente fata de banci si societatile de credit de consum, arata datele Biroului de Credit.

In total, creditele acordate de sistemul bancar si jucatorii de top de pe piata institutiilor financiare nebancare se ridica la 94,5 miliarde de lei, echivalentul a 26,1 miliarde de euro.

La sfarsitul lunii mai, creditul mediu contractat de fiecare roman care a apelat la finantari de la o banca sau un IFN era de 23.625 de lei, circa 6.500 de euro, anunta Ziarul Financiar de luni.

Biroul colecteaza date pozitive de la 24 de banci comerciale, acoperind astfel 92% din piata de retail. Pe langa acestea, alte sase IFN-uri, societati de leasing si de credit de consum, participa cu informatii pozitive in sistemul Biroului de Credit.

Potrivit datelor colectate de institutie, numarul total al conturilor active de credit la sfarsitul lunii mai era de 6,6 milioane.

Informatiile colectate de Biroul de Credit arata si un apetit ridicat al clientilor pentru consum. Din totalul creditelor acordate, 66% sunt finantari pentru consum.

Pe locul al doilea vin cardurile de credit, peste un milion de astfel de conturi fiind active. Statistica arata astfel o dezvoltare puternica a pietei cardurilor de credit, avand in vedere ca a plecat aproape de la zero in urma cu patru ani.

Pe locul al treilea in ierarhia tipurilor de finantari contractate sunt liniile de descoperit de cont, overdraft, cu un total de 700.000.

Creditele ipotecare si imobiliare totalizeaza doar 150.000 de conturi. Datele Biroului de Credit arata ca primele cinci luni ale anului au adus o intensificare a activitatii de creditare, desi bancherii vorbeau despre o temperare.

Numarul de rapoarte de credit eliberate de Birou da o estimare buna a cererii de imprumuturi, in conditiile in care bancile consulta baza de date a institutiei la analiza fiecarui dosar de credit.

In luna mai, institutia a eliberat 668 de mii de rapoarte de credit, nivelul fiind pe locul doi intr-un top istoric, dupa recordul inregistrat in luna iulie 2007.

Statistica arata ca numarul de rapoarte de credit eliberate a crescut aproape constant de la inceputul anului.

In ianuarie Biroul a eliberat 502.000 de rapoarte, iar in martie numarul urcase deja la 642 de mii de rapoarte. Si datele BNR arata o crestere robusta a creditului in primele patru luni ale anului, cu 14%.

Bucurestenii conduc detasat in topul cererilor de credite. Din totalul de 6,6 milioane de clienti care au imprumuturi curente, 586 sunt din Capitala. La mare distanta vin judete precum Prahova sau Constanta, cu 150 - 160 de clienti de credite. La polul opus sunt Covasna si Tulcea, unde doar 37 - 38 de mii de clienti au credite luate de la banci.

Biroul de Credit pregateste pentru sfarsitul anului trecerea la faza a treia de dezvoltare, care presupune furnizarea unui produs de scoring pentru participantii la sistem. Astfel, persoanele inregistrate in baza de date a Biroului vor primi o nota pe baza informatiilor disponibile, acest calificativ putand fi utilizat ulterior de creditor pentru fundamentarea deciziei de acordare a imprumutului.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Banca, #euro, #credit, #date, #Birou Credit, #IFN , #criza economica romania