Perspectivele economice pentru 2012: intre agonie si extaz

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 12:50
2876 citiri
Perspectivele economice pentru 2012: intre agonie si extaz
Foto: Arhiva Ziare.com

Oamenii de afaceri din Romania au pareri impartite asupra viitorului economic al tarii, pentru anul 2012, penduland intre frica generata de contextul economic neprielnic din Europa, posibilitatea sau imposibilitatea guvernului de a gestiona banii publici, faptul ca urmeaza un an electoral sau, pur si simplu, capacitatea romanilor de a deschide ochii si de a privi realitatea in fata.

Printre oamenii de afaceri care nu cred intr-un an viitor pozitiv pentru Romania se numara Stefan Vuza, presedintele grupului industrial SCR, care este de parere ca Romania este o tara mica din punct de vedere al economiei, afirmand ca depindem de altii.

"Din punctul meu de vedere, este limpede: Va fi mai rau. Eu cred ca economia romaneasca depinde de conjunctura, noi nu putem schimba trendul", afirma Vuza intr-un interviu acordat Ziare.com.

"Noi nici macar nu ne facem temele, iar foarte multi oameni de afaceri sunt repetenti", opineaza Vuza.

Maria Grapini, presedintele Pasmatex Grup, are aceiasi perspectiva pesimista cu omul de afaceri clujean asupra economiei Romaniei:

"Viitorul nu arata deloc bine", este convinsa Grapini, contextualizand situatia economica cu prognozele guvernului. "Mi-e greu sa cred ca, pe 2012, se vor atinge tintele propuse si ca va fi o crestere economica. Eu nu cred in bugetul prognozat de guvern", a mentionat Grapini.

S&P: Ratingurile atribuite Romaniei reflecta o continua imbunatatire

Varianta pozitiva

Exista, insa, si oameni de afaceri care vad o turnura pozitiva a lucrurilor pentru anul urmator.

Unul dintre acestia este proprietarul holdingului Atlassib, Ilie Carabulea, care este ferm convins ca perspectiva este optimista si se vor inregistra cresteri economice.

"Vor fi cresteri de peste 2%", afirma Carabulea, motivand prin aparitia marilor santiere de infrastructura. "Este un mare beneficiu pentru Romania ca s-a redus cofinantarea la aceste dezvoltari. Indiferent ca se fac cu fonduri europene, s-a redus cofinantarea de la 15% la 5%. Am vazut ca, pe autostrada Sibiu-Arad, deja s-au apucat de organizarea de santier, deci firmele sunt cu mai mare aplecare pentru obtinerea de rezultate," a precizat Carabulea.

Marius Ghenea, "parintele" Flamingo Computers este, la randu-i, unul dintre personajele optimiste, crezand ca perspectivele Romaniei pentru 2012 sunt superioare celor ale multor altor state din UE.

"Trebuie, insa, si sa folosim mai bine aceste cifre avantajoase pentru Romania, in sensul atragerii investitiilor straine, in sensul stimularii dezvoltarii afacerilor, in sensul asigurarii unei protectii sociale corespunzatoare. In plus, ar trebui sa ne plangem mai putin si sa facem mai mult, fiecare dintre noi, este singura solutie pentru a ajunge la niste rezultate mai bune", crede Ghenea.

Si Marius Cristescu, presedintele Bega Grup crede ca perspectiva este una promitatoare:

"Sunt perspective de crestere, problema este doar daca reusim s-o facem. Daca mediul privat isi face treaba, el va creste, daca politicienii isi vor face treaba, si mediul privat va creste", opineaza Cristescu.

Insa exista si oameni de afaceri cu pareri "si-si". Radu Enache, actionarul majoritar al Continental Hotels, este de parere ca "nu stim sa evaluam viitorul, nici macar pe cel apropiat de un an, daramite o perspeciva medie".

"Ne putem astepta la orice, de la agonie la extaz. Extazul in 2012 fiind o circulatie turistica mai mare, ceea ce ar fi destul de probabil, dat fiind faptul ca romanii vor fi in alegeri, deci vor circula (innoptari), se vor intalni (mitinguri, conferinte, cocktail-uri, receptii), a continuat acesta.

Bugetul pe anul urmator: Cat de realizabile sunt tintele Guvernului?

Potrivit Mariei Grapini, nu exista nici o baza argumentativa pentru ceea ce au prognozat pentru 2012.

"Este foarte greu sa se atinga aceste tinte, deoarece, pe langa factorii tehnici, au aparut si factorii psihologici, care, odata patrunsi in mintile oamenilor, foarte greu este sa le deblochezi. Ca sa avem niste venituri la buget, trebuie sa se intample ceva ca sa fie incredere in investitii. Nimeni nu mai are curajul, nici din afara tarii, nici din interior, sa investeasca si, in momentul in care exista acest blocaj psihologic si la intreprinzatori si la investitori si la cetatean (pentru ca nici cetateanul nu prea mai investeste), este putin probabil sa se intample o crestere economica", a concluzionat Grapini.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Romania crestere economica 2012, #Romania stagnare economica 2012, #oameni de afaceri opinii Romania , #criza economica romania