Pseudotratat de bancherism stiintific (Opinii)

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 10:24
2879 citiri
Pseudotratat de bancherism stiintific (Opinii)
Foto: badpolitics.ro

De curand, am aflat din alocutiunile domnilor Basescu si Isarescu ceva noutati despre sensul nostru de miscare in arealul economic-financiar. Bunele intentii, ca si orientarile novative, se intrezareau "ca un vis de tinerete printre anii trecatori".

In urma aflarii radacinilor unor ecuatii economice cu inalt grad de dificultate, am evadat, conform ultimelor evaluari, dintre falcile hulpave ale recesiunii. In stanga egalului, am simplificat noptile albe de griji, din ultimii ani, am ridicat la cub numarul facturilor si al ratelor neachitate, dupa care rezultatul l-am impartit cu sot (sotie).

In membrul drept, am inmultit stresul si mania cu (-1), pentru a schimba sensul saraciei. Am introdus concluzia intr-un sistem de promisiuni cu solutii neadevarate. Ne-a dat numar de fraieri pe zero impliniri. Adica, zero.

Cam asa suna, traduse, ultimele declaratii ale unor persoane. "Am iesit din derapaj", spunea ieri-alaltaieri seful statului. Pai, ce sofer etanolic ne-o fi lasat caruta fara frana de mana, izbind-o de toate mantinelele! Pe acest crizo-polei, statornicit siberian in Romania, Guvernul trebuia sa traga ciorapi tetra macar peste galosii de simpla tractiune: economie-finante. Cu emfaza: "Nu mai tragem ultima transa de la FMI".

Probabil ca am iesit din transa lunatica indusa de Frontul Miliardarilor Invizibili.

Ne zice apoi seful Rezervei Nationale ca asistam la "un declin al cererii de produse alimentare pe piata interna". Dixit! I-a fost mai facil lui Pitagora sa deseneze doua catete pe nisip decat sa avem aceasta revelatie. Axioma imposibil de combatut.

De ani buni, mai mult de o doime dintre romani ingurgiteaza tuburi de mezel umplute cu pulbere de copita polizata. Meniul este completat cu supe de aldehida si Eugenii contemporane cu aparitia filmului mut.

Marele vistiernic ne desteapta, subliniind ca primejdia cresterii preturilor alimentare vine de prin pietele externe, nu de la tarabele noastre. Nimic mai adevarat. Ce bunuri sa mai apara de la producatorul bastinas, daca el isi ara petecul de tarina cu calul-popii si vaca-domnului?

Sa recurgem atunci la sistemul barter. Exportam un surplus de cateva zeci de mii de someri apatici (la acest capitol avem o inflatie topaita). Contra mainii lor de lucru aducem mere de Voinesti ambalate la Istanbul si ienupar de pe crestele muntilor din tarile Saharei.

Tot domnia lui Isarescu afirma ca pretul petrolului poate determina un factor de presiune inflationista. Drept a grait. Ne gandim cu angoasa, noi romanii, la suta de dolari, cat costa barilul, ce cosmaruri pe secunda trebuie ca au cei din tarile pe unde asa ceva nu creste!

Cum mai functioneaza atunci regula de fier forjat a capitalismului pre-timpuriu, care se refera la cerere si oferta? Simplu: noi cerem, ei au, dar refuza imparteala.

Metodele crizo-terapeutice sunt dintre cele mai inspirate in ultimul timp. S-au comasat si desfiintat spitale. Vreo 170. Genial! Intr-un pat de asemenea stabiliment, fi-va mai multa animatie. Mai precis, cate patru. Castronul comun cu glucoza va fi atent asezat pe cel mai inert pacient. Se vor utiliza doar trei tacamuri, intrucat "masa" tocmai s-a racit. Economie la minus unu.

CFR-Marfa si exploatarile miniere vor intra in restructurare. Oricum, pe drumurile de otel ale Romaniei circula aprig fierul vechi provenit din "abatoarele" de profil din Sidex Galati, Hunedoara etc.

Despre extractorii de bunuri din maruntaiele pamantului n-ar mai fi multe de spus. Drama de la Uricani inlocuieste orice comentariu.

Guvernatorul Bancii Centrale mentioneaza, privind grav peste dioptrii, ca dobanzile din banci au o cota inferioara celei dinaintea aparitiei pandemiei financiare. Il credem. Mai stim insa ca bancile comerciale din Romania, atunci cand nu-si trimit partea macra in tarile de origine, se multumesc cu depunerea banetului la BNR. Acolo de unde incaseaza o dobanda cu macar un procent peste cea oferita la depozite. Asta da truda!

Cum o strabuna zicala ne aminteste ca "tot cainele iese din iarna, dar numai blana lui stie", mintenas vom spune adio derapajului. Leurda, urzicile si stevia ne-or secatui de radicalii liberi. Cererea va fi astfel uriasa, ca un bobarnac de infumurare adresat domnului Isarescu. Somajul va pica in cap. Lumea lucreaza cu sarg la cea mai ispititoare oferta - martisoarele. Ce invidie va cuprinde, pret de cateva zile, marile concerne occidentale!

Cu toate acestea, primavara asta (financiara), totusi, nu va fi decat o copie.

Citește și:
Anunțul lui Bogdan Aurescu după discuțiile cu omologul olandez despre aderarea României la Schengen
Anunțul lui Bogdan Aurescu după discuțiile cu omologul olandez despre aderarea României la Schengen
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat miercuri, 30 noiembrie, cu Wopke Hoekstra, viceprim-ministru şi ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, despre rapoartele...
Ce funcție poate primi Nicolae Ciucă după ce PSD va prelua guvernarea. Alina Gorghiu se arată dispusă la sacrificiu pentru șeful PNL
Ce funcție poate primi Nicolae Ciucă după ce PSD va prelua guvernarea. Alina Gorghiu se arată dispusă la sacrificiu pentru șeful PNL
Președintele interimar al Senatului Alina Gorghiu a declarat într-un interviu pentru Profit News că după rotativa premierilor care va avea loc anul viitor, Nicolae Ciucă nu va pierde șefia...