Ziare.com

Relansarea economiei, posibila? Vezi sapte masuri ce ne-ar putea salva

Joi, 05 August 2010, ora 18:20

   

Relansarea economiei, posibila? Vezi sapte masuri ce ne-ar putea salva
Economistii din lumea intreaga si de la noi au spus ceea ce au avut de spus despre cauzele crizei economice globale cu care omenirea se confrunta inca, ba chiar au avansat solutii imediat aplicate in practica de catre guverne care au limitat efectele crizei si au dus in unele cazuri chiar la reluarea cresterii economice.

In lucrarea "Criza economica si capitalismul", Marinescu, Glavan, Enache si Staicu de la Centrul pentru economie si libertate fac o radiografie completa a crizei plecand de la cauze si vinovati, masuri de redresare si impactul crizei asupra Romaniei:

"Originile recesiunii actuale trebuie cautate in anii de expansiune monetara promovata generos de Federal Reserve System - Banca Centrala a SUA. Din 2001 si pana in 2008, FED a invadat pietele financiare cu valuri de moneda, care s-au scurs in credit artificial ieftin si, in consecinta, in dezvoltari economice cu insuficienta prudenta investitionala.

In ultimii cinci ani, rata dobazii de politica monetara a evoluat sistematic, in termeni reali, in banda zero si chiar negativa. Aceeasi politica a banilor ieftini a fost adoptata si de Banca Japoniei, care a varsat in bancile subordonate bani cu dobanda nominala zero. In acelasi sens, Banca Centrala Europeana a cautat sa sufle in panzele ciuruite ale cresterii economice din Europa cu reducerea ratei dobanzii, vreme de mai multi ani, la circa 2%".

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Mai departe stie toata lumea ce s-a intamplat: Intre 2001 si 2008 o maree de bani fictivi a inundat pietele, capitalul fictiv fiind filtrat prin intermediul sistemului bancar mondial.

De creditele cu dobanda reala de multe ori in banda negativa, au beneficiat sute de milioane de clienti ai bancilor din intrega lume in majoritatea cazurilor fara nicio bonitate pentru a primi credite. Aceasta a creat o iluzie de prosperitate si o lasat sa se vada o iluzorie crestere economica la nivel mondial.

Lucrurile au sfarsit catastrofal pentru planeta Pamant prin prabusirea gigantilor americani: Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers, gigantul din Asigurari AIG fiind in genunchi si, rand pe rand, ca intr-un joc de domino s-a clatinat structura sistemului financiar bancar mondial.

Trilioane de dolari s-au evaporat in eter pe pietele bursiere ca si cand nu ar fi existat vreodata. Conform filozofiei keynesiene statele au intervenit prin masuri de bailout anticiclice pompand bani in salvarea a ceea ce mai era de salvat.

Schema de bailout americana a transferat pe seama contribabillului de rand mai multe trilioane de dolari pentru salvarea sistemului financiar. Celelate state au venit cu masuri similare si atat America - epicentrul crizei cat si Europa de Vest si Asia par sa fi trecut cu bine dezastrul inregistrand mai multe trimestre succesive de crestere economica.

Dar Romania?

Romania ca tara emergenta, ferita de inventii financiare de genul activelor toxice, ar fi trebuit sa continue cresterea economica inregistrata in 2008. Cum se face ca acest tsunami al finantelor mondiale a aruncat Romania pe fundul oceanului? Ba chiar din aceasta vara direct in Groapa Marianelor.

Cauzele sunt analizate cu precizie de chirurg de economistul Liviu Voinea de la Grupul de Economie Aplicata in cartea sa "Sfarsitul economiei iluziei" cand spune: "Nu trebuie sa asteptam iesirea din criza economica interna odata cu iesirea marilor economii ale lumii din criza economica globala - Criza lor este una, criza noastra este alta".

Criza din Romania este de natura structrala, intarzierea reformelor ducand la amplificarea fara precedent a deficitului de cont curent in perioada 2000 - 2008.

Pe de o parte consumismul pe bani imprumutati de la filialele din Romania ale bancilor straine a facut posibila o explozie a importurilor in acesta perioada, iar pe de alta parte dezmatul pe bani publici fara nicio retinere a dat un alt puseu cresterii importurilor, dar si adancirii deficitului bugetar. Ponderea cheltuielilor curente in buget, din care cea mai mare parte salarii si cheltuieli sociale, a tins catre 90-100%.

Avand in vedere premisele de mai sus si faptul ca suntem in situatia in care ajustarea structurala a economiei, de care pomeneste guvernatorul BNR Mugur Isarescu la ultima interventie publica, se va face de bine, de rau pana la sfarsitul anului, adica Guvernul termina de facut in 2010 ce trebuia facut de ani de zile, propunem analiza unui minim set de masuri care vizeaza urmatorele obiective in special de crestere a veniturilor bugetului, de incurajare a principalului motor al economiei - sectorul privat, dar si de reducere a evaziunii fiscale prin masuri coerente, dar necesare.Toate aceste propuneri sunt minimale si exista loc pentru discutii si imbunatatirea lor de catre cei care le citesc sau chiar de catre specialisti. Propunerile au fost inintate si la ministerul. Cei care le citesc le pot critica, imbunatati cu alte idei sau sa nu le ia deloc in seama. Una din cele 7 propuneri daca e binevenita, tot este mai bine decat niciuna.

Pana acum guvernul a adoptat cu consecventa numai masuri situate in categoria celor prociclice, care adancesc criza si nu ajuta cu nimic la reluarea cresterii economice. Romania fie nu are resurse pentru a aplica masuri de stimulare economica anticiclice, care sa duca la stimularea consumului si la crestere economica, fie nu a avut vointa sa identifice aceste resurse.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2884 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dle Stelian puneti Pana-n cui!!!

La baza economiei romanesti nu sta in prociclicitatea si anticiclicitatea unor masuri. Are nevoie de reducerea numarului de bugetari la nivel de echilibru si suportabilitate, are nevoie liberalizarea gatuielilor la fiecare nivel birocratic unde exista o mosie de incasat bani negri, are nevoie de eficientizarea sistemelor bugetare, politie, fisc, sanatate, adm. locala.
Restul masurilor, pentru mine ca finantist mi se par din bazmele cu Zmeul Zmeilor, povesti, citite din carti pe care nu citeste nimeni. Va rog reveniti in Romania in realitatea noastra si lasati-i pe alti sa faca ei ce vor la ei.

 

Cum sa impaci si capra si varza ?

Rominia este prizoniera propiei naluciri.Pentru ca economia sa se relanseze,si direct sa rezulte si o crestere a bunastariisint necesare actiuni ce nu pot fi influentate din exterior.Strainii,fie ei si Eurolaci,nu au de ce sa ne ajute,ba din contra,starea de sclavie in care ne-a adus guvernele de dupa 89 ,le convine.
Masuri :
1. Un imprumut de circa 50 miliarde din China,bani cu care sa achitam datoriile la FMI,UE,si altii. Garantie ,cei aprox.40 miliarde din BNR.
2. Eliminarea TVA pe alimente si produse rominesti.Mentinerea unui TVA de 25 % la produsele de lux 3. Revenirea la taxe variabile in functie de salar. Pensiile si salariile sub 600 roni neimpozabile.Cele ce depasesc 3000 de roni sa fie taxate cu 25,pina la 50 % treptat.
4. Evaziunea fiscala pedepsita cu inchisoarea si inchiderea firmei respective.Acelea-si pedepse pentru lucru la negru,atit pentru companii cit si pentru salariati ce accept astfel de aranjamente.
5. Injectarea a 10 milirde in infrastructuri prin licitatii internationale. Punct de referinta ,pretul platit de catre statele europene dezvoltate.
6.Eliminarea definitiva a SPAGII in spitale si scoli prin inchisoare .Salarii decente profesionistilor din spitale si invatamint.
7.Epurarea complecta a administratiilor locale de membrii de partid.
8. Crearea de asociatii agricole si de infrastructura de depozitare si prelucrare.Crearea de ferme zootehnice de virf cu investitii europene.
9. Investirea unui guvern de tehnocrati care sa nu fie la discretia nici unui partid existent.
10. Toate achizitiile publice sa se faca la vedere si in functie de preturile cele mai mici de pe piata,fara intermediari.
Aceste actiuni ar fi un inceput pentru ca sa ne revenim.Ve-ti sari in sus,ca de unde bani de pensii si bugetari ! Ei bine,pina cind economia se va autoregla dupa investitiile masive in infrastructura,industrie,agricultura,vor veni si bani la buget,pina atnci trebue sa stringem cureaua cu totii.

Nene, te iei prea in serios si crezi ca ai solutii pentru toate ...

Nu ca nu va respect osteneala, dar multe propuneri chiar nu pot fi aplicate fiind in total dezacord cu realitatea romaneasca. De aceea eu va propun alte 7 masuri, in total acord cu nazuintele guvernantilor nostri. Iata care sunt:
1. Reangajarea obligatorie a pensionarilor pentru a putea finaliza marile realizari incepute in Epoca de Aur: Canalul Dunare-Marea Neagra, Dunare-Bucuresti, constructia unei noi Case a Poporului, etc.
2. Impozitarea consumului de hartie igienica in functie de straturi deoarece in asa vremuri cacacioase nu se poate trece cu vederea un asemenea potential. Cei care nu maninca nimic si in consecinta nu "produc" vor plati un impozit forfetar.
3. Impozitarea pe kilogram de greutate corporala. Orice roman peste 35 de kg este un "gras nesimtit" pe principiul lui Basescu "slabul il duce in spate pe cel gras".
4. Taxa pe a doua limba vorbita. Daca au bani si timp sa invete o alta limba in afara de romana sa le fie rusine si sa plateasca pentru asta pentru ca sigur o fac intentionat ca sa poata pleca din tara. Taxa va fi de 50% din valoarea totala a alocatie care a primit-o persoana respectiva pana la varsta de 18 ani de la stat. Sunt scutiti de taxa ungurii din Harghita, Covasna si Mures, deoarece ei oricum nu stiu decat ungureste, deci nu se pune problema ca ar sti mai mult de o limba.
5. Taxa pe flatuatie, ca prea s-au obisnuit romanii sa-si dea aere. Se vor monta detectoare la fundul fiecarui contribuabil care vor inregistra numarul basinilor, intensitatea sunetului, intensitatea mirosului. Taxa va adauga 19% la factura de gaz si va fi obligatorie ca taxa "radio-Tv" de pe factura de curent.
6. Sugarii si bebelusi care folosesc pampers (nesimtitii !) vor plati o taxa de poluare in functie de gradul de periculozitate care il prezinta fiecare din reziduurile acumulate in scutec. Pentru stabilirea gradului de periculozitate in care se incadreaza fiecare bebelus, se vor trimite obligatoriu pana la 1 iunie 2010. pentru fiecare copil intre 0 si 2 ani. mostre din "produsul" rezultat si acumulat in pampersi la sediul Guvernului pentru a fi analizate. Ulterior fiecare parinte va primi acasa o declaratie de impozitare pe care o va achita la cea mai apropiata agentie CEC.
7. SI NU IN ULTIMUL RAND, TAXA PE PROSTIE, CA MAI SUNTEM ATAT DE PROSTI SA II RABDAM SA-SI BATA JOC DE NOI !

Ne baricadam pe cifra 7 ? Sunt si 10 si 11 si 12 si 13 si 14 ...etc masuri care ne-ar putea salva !

.

 

Un proverb German zice ca

"Acolo unde nu ie Justitzie, ie saracie". Am ..scanat, vrajala asta de Program de .. Relansare ... a ..maciucii pe orbita.
Relansarea economica a Romaniei, nu poate fi separata de revigorarea / renasterea SPERANTZELOR Natziunii.
Pentru asta leaderii RO trebuie sa instaureze JUSTITZIA.
Atit! Caci, corolarul proverbului German este .. "Acolo unde este Justitzie ie si prosperitate". Prosperitatea va veni, intrucit Romanii vor munci stiind ca nimeni nu va indrazni sa le fure munca. Sau daca vor indrazni sa fure .. Midia, Galatziul, .. beci scrie pe banditzi.
Cind Romanii vor vedea pushcariile pline de banditzii ce au furat aseturile RSR, si care colcaie prin parlament, administratzie, corporatzii de *** / carton, atunci vor .. SPERA.
Deci, .. Domnilor Guvernantzi! UMPLETZI PUSHCARIILE! Scapatzi'ne de banditzi! Si Romania se va redresa, .. incet, .. incet!
Hai sa traim bine!

 

Bun proverb

Dar cum functioneaz justitia la noi in Romania....

Ai dreptate.

Dar domnii guvernanti sint primii care trebuie sa intre in puscarie,vezi(Videanu,Berceanu,,Basescu,etc.)de la opozitie:Nastase,Patriciu,Herbenciuc,Voiculescu,Vintu,,,,multi.Cum sa se bage singuri in puscarie?Explica-mi si mie.

Aceste analize si articole ar fi fost de folos acum 2-3 ani.

Acum,la acest moment,sunt ceva mai mult/mai putin decat bla,bla,bla si blu,blu,blu...
"Criza economica si capitalismul".Prin structura lui sistemul capitalist este creator de "crize".A zis-o Marx,au zis-o si altii inaintea lui!.Creind pseudo-valoare ( e rusine sa-i spunem pe numele adevarat=SPECULA)trebuie sa vina si "corectia" si astfel totul sa reintre pe fagas.
Apropo de "criza/corectie".Cand este de mai mica amploare se cheama corectie.Cand este de maaaare amploare este botezata "criza".Maria este aceiasi,doar palaria este alta.Dupa dezmatul financiar de mare amploare nu se putea sa mai fie corectie.
Exista un pasaj "interesant" in articol:"Romania era ferita de inventii financiare de genul activelor toxice".
Dar in Romania au existat alte "toxine".Deocamdata romanii nu au ajuns la "sofisticarea" existenta in sistemul financiar occidental.Toxina care-mi vine la indemana:specula imobiliara.Preturi care cresteau (se umflau) mai mari decat zepelinul,doar in decurs de cateva luni!.Afaceristi (speculisti) care cumparau zeci si sute de case si apartamente,doar de dragul revanzarii!.Asta nu intra in "toxice"?.
Cei care trageau (sperau sa traga)tunuri,au ajunsa sa le rugineasca munitia in depozite!.Cine plange?.Eu unul,nu.
Asta-i viata,asta-i piata!.Hai la castraveti de vanzare,ii dau ieftin neamule!.(Sunt neam de Oltean,de!)
P.S.Poate am folosit un limbaj neacademic din punct de vedere al stiintelor economice.Dar nu ma pot abtine uneori de la un limbaj ceva mai colorat.
Dupa un cosmar,sunt multi care invata.Romania a trecut de rele mult mai mari.Va trece si asta.Oricum la toamna tot vin in tara si vin cu placere.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor