Romania, atractiva pentru investitorii in energii regenerabile

Vineri, 29 Mai 2009, ora 13:03
2373 citiri
Romania, atractiva pentru investitorii in energii regenerabile
Foto: KPMG

Romania ar putea fi una dintre cele mai atractive tari pentru investitiile in generarea de energie eoliana, din biomasa, hidro si geotermala, potrivit unui studiu al KPMG.

"Daca ne vom uita la potentialul de resurse regenerabile de energie, la dimensiunea pietei de electricitate, la decalajul existent fata de obiectivele stabilite de Uniunea Europeana si atractivitatea planurilor de sustinere, unele dintre cele mai atractive tari pentru investitii in generarea de energie eoliana, din biomasa, si/sau hidro si geotermala ar putea fi Romania, Polonia, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, Slovenia, si Bulgaria", a declarat Peter Kiss, coordonatorul sectorului de Energie & Utilitati la nivel global din cadrul KPMG.

Potrivit lui Razvan Mihai, Partner la KPMG in Romania, "piata de energie din Romania prezinta un potential ridicat pentru investitori, in special in domeniul surselor regenerabile."

"Multe instalatii energetice au o vechime de 30 - 40 ani si trebuie inlocuite, nu numai pentru a tine pasul cu tehnologia moderna dar si pentru a indeplini angajamentele internationale privind protejarea mediului", a adaugat el.

Peste jumatate din companiile din domeniul "energiilor verzi", la nivel international, se asteapta ca guvernele sa creasca valoarea subventiilor pentru acest sector, potrivit studiului KPMG.

Astfel, 63 de procente dintre membrii executivi intervievati de firma de consultanta KPMG, spera ca autoritatile se vor implica mai mult in dezvoltarea acestui domeniu, potrivit unui comunicat, remis Ziare.com.

Aproape 80% dintre respondenti sunt de parere ca proiectele din domeniul surselor regenerabile de energie sunt viabile din punct de vedere economic, in ciuda preturilor in scadere pentru combustibilul fosil si materiile prime, potrivit raportului KPMG, cu privire la Fuziuni & Achizitii.

Criza financiara influenteaza investitiile

Desi Uniunea Europeana a stabilit ca, pana in anul 2020, 20 de procente din consumul final de energie sa fie asigurat din surse regenerabile, actuala criza financiara si declinul economic au incetinit evolutia proiectelor pe acest segment, a spus Peter Kiss.

Statele Unite reprezinta cea mai cautata tara pentru investitiile in acest domeniu, 42% dintre respondenti declarand ca s-ar orienta spre aceasta zona, fata de urmatoarea clasata, India, cu 24% din optiuni.

Aceasta preferinta este si datorita anuntului guvernului SUA de sustinere a "initiativelor verzi".

"In timp ce unele dintre marile companii din domeniul energiei din Europa se simt in impas, nu numai datorita fondurilor, dar si datorita vesnicelor probleme legate de planificare si acces la retea, Statele Unite incep sa para mai atractive pentru investitorii straini impulsionati de stimulentele stabile din partea guvernului care creeaza potentialul pentru un mediu comercial mai profitabil", se arata in studiul KPMG.

Mai mult de 60 % dintre respondenti sunt de parere ca productia de energie eoliana si solara terestra va creste cu peste 5% in 2009, comparativ cu doar 38 %, care prognozeaza nivele similare de crestere a productiei de energie eoliana offshore si doar 19% care anticipeaza nivele similare de crestere a productiei cu ajutorul tehnicilor marine.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#investitii energii regenerabile, #energii regenerabile studiu, #studiu KPMG energie , #criza economica romania