Romania, incapabila de reforme economice?

Luni, 31 Mai 2010, ora 18:07
2095 citiri
Romania, incapabila de reforme economice?
Foto: Daylife

Ati visat vreodata ca alergati cat va tin picioarele si, totusi, nu reusiti sa inaintati? Acelasi sentiment ia nastere si privind eforturile Romaniei de a reduce cheltuielile bugetare si de a iesi din criza.

Toate propunerile de reduceri ale Guvernului sunt intampinate cu dezaprobari din de sindicate si de patronate si viceversa iar, in acest timp, Romania pare blocata, asemenea unui soarece ce alearga intr-o roata.

Este vina economiei subterane, a guvernelor anterioare care au acordat mariri salariale nejustificate si a celor care traiesc la sate si nu platesc impozite. Acestea sunt doar cateva dintre "motivele" pentru starea Romaniei, vehiculate in ultimele zile.

In iunie, ar trebui luate masurile de austeritate care sa duca la reducerea cheltuielilor bugetare si la mentinerea deficitului la 6,8 la suta din produsul intern brut, in acest an, insa, deocamdata, nu se intampla mare lucru.

Guvernul a anuntat ca va reduce salariile bugetarilor cu 25 la suta si pensiile cu 15 la suta si mai multe variante ale Ordonantelor de Urgenta in acest sens au "scapat" in presa. Nici una definitiva inca, desi termenul limita se apropie.

Intre timp, ministrii fac declaratii mai mult sau mai putin iresponsabile, iar mega-greva anuntata pentru inceputul acestei saptamani va avea o magnitudine mult redusa.

Astfel, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, luni, ca, in cazul in care masurile ce ar trebui luate acum nu vor da rezultatele scontate, salariile bugetarilor ar putea fi scazute cu pana la 70 la suta anul viitor.

Ministrul crede ca masurile de austeritate propuse in prezent vor conduce, totusi, la reducerea cheltuielilor indeajuns pentru a ne incadra in deficitul impus prin acordul cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

De asemenea, Seitan a confirmat ca se lucreaza la un nou proiect de lege prin care toti romanii platiti prin intermediul contractelor de drepturi de autor, a conventiilor civile sau PFA-urilor vor fi obligati sa plateasca contributii pentru somaj, pensii si sistemul de sanatate.

Acest lucru ar putea reduce veniturile multor romani, ceea ce se va traduce printr-o scadere si mai mare a puterii de cumparare, deci si a consumului.

Nu este exclus ca aceste masuri sa nu isi atinga scopul, acela de a aduce mai multi bani la bugetul de stat, deoarece firmele ar putea prefera sa-si plateasca angajatii pe baza unor "intelegeri", chiar si la negru, decat sa plateasca si mai mult la stat si sa-si diminueze, astfel, veniturile si asa mici pe care le au.

Unde este marea greva?

In Grecia, zeci de mii de persoane au demonstrat dupa ce Guvernul a anuntat un program de austeritate mai dur decat cel din Romania. Cu toate acestea, autoritatile au rezistat si legea a fost votata.

In Portugalia, peste 300.000 de persoane au demonstrat, sambata, tot din cauza anuntarii unor reduceri salariale si a altor masuri menite sa scadea cheltuielile, tara aflandu-se pe "lista neagra" a statelor cu deficit prea mare din zona euro.

Ce se intampla in Romania? Sindicatele mai mult ameninta. Marea greva anuntata pentru luni s-a fasait.

Ministerul Educatiei a mentionat ca mai putin de un sfert din cadrele didactice neimplicate in examenul de bacalaureat a fost in greva.

De asemenea, desi saptamana trecuta se anunta ca vor intra in greva si angajatii RATB, si cei de la CFR si cei de la Tarom, in semn de solidaritate, acestia au renuntat rand pe rand.

Astfel, pe 1 iunie, doar metroul nu va circula intre orele 04:00 - 12:00, si unele tramvaie si troleibuze, iar CFR a anuntat ca nu s-a intrunit numarul de semnaturi pentru a intra in greva.

In orice caz, grevele nu ar fi ajutat prea mult. De la membri ai Guvernului, la guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la oficiali de prima mana ai FMI, cum ar fi chiar presedintele institutiei, Dominique Strauss-Kahn, toata lumea este de acord ca Romania nu are nicio sansa sa iasa din criza fara aceste reduceri bugetare, indiferent de metodele aplicate pentru a se ajunge la acest rezultat.

Bineinteles, Romania s-ar putea sa nu aiba nicio sansa nici cu aceste masuri, atata timp cat nu se schimba de la baza sistemul fiscal, dupa cum spunea, recent, guvernatorul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#greva Romania, #reduceri cheltuieli Romania, #taiere pensii Romania , #criza economica romania