Romania, incotro? Dimensiunea optima a unei economii

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:13
1538 citiri
Romania, incotro? Dimensiunea optima a unei economii

Ciclul de conferinte financiar-bancare "Romania incotro" continua cu evenimentul "Romania, incotro? Romania azi, Romania maine: Dimensiunea optima a unei economii", care se va desfasura pe 22 noiembrie, la Banca Nationala a Romaniei, sala Mitita Constantinescu.

In prezent, ne aflam la o mare incercare si la o mare rascruce. Marea incercare priveste criza economica si financiara care inca nu si-a epuizat toate resursele, continuand sa bantuie maruntaiele economiei.

In pofida necesitatii de a se crea noi locuri de munca si a se adopta masuri de crestere economica, in continuare sunt presiuni imense la adresa Romaniei privind privatizarea unor unitati economice importante precum Hidroelectrica, Oltchim sau Tarom. Aceste presiuni angreneaza in mod indiscutabil noi concedieri, deci disparitia de locuri de munca.

Continuarea la cote inalte a confruntarii politice si scadenta apropiata a alegerilor parlamentare impiedica producerea si implementarea unui proiect substantial, realist si credibil pentru economie si societate.

Organizatorii ciclului de evenimente "Romania incotro?" au lansat unui public larg de bancheri, oameni de afaceri, investitori, conducatori de companii nationale si multinationale, analisti, profesori universitari, sefi de misiuni diplomatice si economice din Romania o intrebare: "Care sunt problemele majore care va preocupa la acest moment de incercare si de rascruce?".

In raspunsurile primite, fara exceptie, s-a evidentiat un numitor comun: "Romania, o avem, ce facem cu ea? Cresterea economica, inflatia, somajul, competitivitatea, pot fi administrate toate in acelasi timp? Romania, incotro?"

Au concentrat intrebarile formulate si ingrijorarile lansate si le-au transmis unor distinsi specialisti care vor analiza dintr-o asemenea perspectiva aspectele diverse ale prezentului si viitorului acestei tari, in cadrul unei agende ce cuprinde problematici care ne preocupa pe toti.

In cadrul evenimentului, specialisti de marca romani si straini vor incerca sa raspunda la urmatoarele intrebari:

- Are Romania forta sa gandeasca strategii pe termen lung si sa le implementeze? Pot fi identificate 5 proiecte majore pe care Romania ar trebui sa le implementeze in urmatorii 4 ani? Care pot fi posibilele motoare de crestere?

- Cum s-au reflectat in economia Romaniei angajamentele electorale ale ultimelor alegeri si care sunt lectiile pentru urmatorii 4 ani?

- Sectorul public in pespectiva anului 2013

- Putem avea o crestere economica sustenabila? In ce dimensiuni, cu ce tinte si cu ce mijloace?

- Care sunt principalele puncte forte ale Romaniei in acest moment, care ne pot duce in sus si care sunt principalele puncte slabe, care ne pot trage in jos?

- Ce poate fi facut pentru imbunatatirea capacitatii de guvernanta economica a Romaniei?

- Cum se poate realiza o finantare optima a economiei romanesti in contextul reorientarii fluxurilor de capital in economia mondiala? Care poate fi rolul sectorului bancar si al pietei de capital in aceasta directie?

- Este euro-2015 un proiect viabil in conditiile si incertitudinile de azi? Este Romania pregatita sa adere in mod realistin 2015? Este zona euro pregatita sa ne accepte in mod realist in 2015? Argumente pro si contra

- Care este viziunea Romaniei despre locul ei in UE si asupra UE ca o constructie sui generis in continua prefacere?

- Principalele prioritati ale politicii economice ale Romaniei pentru urmatorii ani.

La eveniment va participa guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Chairman-ul acestui eveniment este Mihai Tanasescu, vicepresedinte Banca Europena de Investitii, si ii va avea ca invitati pe diversi reprezentanti din industria economico-financiara.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#criza economica efecte Romania, #solutii crestere economica Romania , #criza economica romania