Romania isi revine? Perspectivele economice, optimiste

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 12:26
4455 citiri
Romania isi revine? Perspectivele economice, optimiste
Foto: Arhiva

Romania ocupa locul trei in topul tarilor din regiune cu cele mai optimiste perspective de revenire economica in urmatoarele sase luni, fiind depasita doar de Polonia si Cehia, se arata intr-un studiu al institutului german de cercetare ZEW.

In ceea ce priveste situatia economica actuala, studiul realizat cu ajutorul a 70 de analisti arata ca nu mai putin de 53,1% din acestia sunt de parere ca cea din Romania este proasta, in timp ce 51,9% dintre ei cred ca vecinii maghiari au o situatie economica proasta si doar un sfert (25,1%) nu vad cu ochi buni viitorul Cehiei.

Totusi, analistii se asteapta la o revenire a tarii noastre in urmatoarea perioada. Astfel, indicele asteptarilor economice arata ca 26,1% dintre specialistii chestionati vad un viitor economic bun pentru Romania, procent aproape la egalitate cu perspectivele Poloniei, unde 26,5% dintre analisti mizeaza pe revenirea economiei acestei tari in perioada imediat urmatoare. Fruntasa este insa republica Ceha, unde 32% dintre analisti considera ca tara are sanse mari de revenire economica.

Topul se continua cu Croatia, cu un 24,4%, si Ungaria, care se afla si ea destul de aproape de Romania, 23,5% dintre analisti fiind optimisti cu privire la viitorul economic al acestui stat. Pe ultimul loc se afla Slovacia, cu 17,5% perspective economice pozitive.

In ansamblu, asteptarile pentru tarile din Europa Centrala si de Est cresc in mod semnificativ fata de studiile anterioare, indicatorii economici dublandu-se in unele tari. Asteptarile pentru dezvoltarea economica pentru Croatia au crescut cu 19,8 puncte, la 24,4 puncte, iar in Ungaria cresterea s-a facut cu 13,9 puncte, ajungand la 23,5 puncte.

In Romania, studiul din luna iulie privind perspectivele economice afisa cea mai mare scadere din zona, estimarile fiind pe minus, pentru ca acum indicatorul respectiv sa creasca cu 32,4 puncte, ajungand la 26,1 puncte. Aceasta predictie este sustinuta de Banca Nationala a Romaniei, care estimeaza ca economia tarii va reveni pe crestere in 2011.

In ceea ce priveste indicele BET, primul indice dezvoltat de BVB, ce reprezinta indicele de referinta al pietei de capital, raportul intocmit de Zew arata ca acesta ajunge la o valoare pozitiva de 35,9 puncte.

"In ultimele luni, mai multe tari din intreaga lume, inclusiv Slovacia, Ungaria,

Republica Ceha si Romania au introdus programe de austeritate cu scopul de a reduce deficitele bugetare. Aceast raport analizeaza succesul programului de austeritate in tarile Europei Centrale si de Est.

In plus, expertii au fost rugati sa evalueze mai multe masuri de austeritate si succesul lor in furnizarea unei solutii pe termen lung pentru reducerea deficitului bugetar. Rezultatele arata ca eficienta programelor de austeritate in Slovacia, Ungaria, Republica Ceha si Romania este recunoscuta de mai mult de 50 la suta din expertii chestionati", se prezicizeaza in raport.

Masurile de austeritate, vazute drept eficiente

In ciuda protestelor recente si iesirilor in strada, ca reactie severa la pachetul de austeritate implementat de guvernul roman, care a decis o reducere de 25% a salariilor din sectorul public, 71% dintre expertii intervievati considera masurile de austeritate ca fiind bune si 10% dintre ei prezic perspective chiar foarte bune de succes.

Cu toate acestea, 19% dintre participantii la studiu sunt nesiguri cu privire la pachetul de masuri de austeritate din Romania, care trebuie sa depaseasca o recesiune si se confrunta cu o contractie puternica a PIB-ului. Raportul aminteste si de imprumutul pe care Romania il are la FMI.

In ceea ce priveste cursul leu-euro, 29,6% dintre experti cred ca moneda romaneasca se va intari in urmatoarele sase luni, 54,5% cred ca nu va fi nicio miscare importanta pentru leu in lunile viitoare si 15,9% cred ca aceasta se va deprecia.

Si in tara noastra estimarile privind economia sunt tot mai optimiste. Guvernul a aprobat, miercuri, strategia fiscala pentru perioada 2011-2013, iar pognozele cu privire la cresterea economica sunt destul de optimiste, pe fondul reformelor promise. Astfel, potrivit Guvernului, economia va accelera treptat, cu 1,5% in 2011, 3,9% in 2012, iar in 2013, avansul va ajunge la 4,5%.

Totodata, Guvernul se angajeaza sa reduca deficitul bugetar de la 6,8% din PIB cat este in 2010, la 4,4% din PIB in 2011, la 3% in 2012 si 2,5% in 2013. Si cheltuielile cu personalul vor scadea de la peste 8% din PIB in 2010, la 7,4% din PIB in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#perspective economice Romania, #economie Romania , #criza economica romania