Romanii dau jumatate din venituri pe taxe

Luni, 29 Martie 2010, ora 07:57
1543 citiri
Romanii dau jumatate din venituri pe taxe

La un salariu brut de 1.500 de lei pe luna, un angajat plateste 42,8% dari la stat. Banii ramasi abia ii ajung de mancare, intretinere si un plin de benzina.

Dupa ce-si plateste impozitele directe, romanul este taxat si pentru consum. TVA si accizele sunt principalele surse ale bugetului Romaniei, scrie Adevarul.

Practic, romanul isi mai permite - dupa contributia la pensie, asigurarea de sanatate, somaj, impozitul pe venit si plata utilitatilor - mancare de 400 de lei, un plin de benzina si haine de 150 de lei.

Daca este fumator, ar trebui sa se limiteze la patru pachete de tigari pe luna, in cazul in care, mizand pe vreo prima miraculoasa, isi amana pe ultima luna din an plata impozitului pe casa si masina. Daca mai trebuie sa cumpere si bunuri pentru casa, sau il bate gandul de vreo vacanta, trebuie sa renunte definitiv la fumat si sa se apuce serios de cura de slabire. Altfel, isi face datorii.

Romanul profilat intr-un studiu realizat cu ajutorul consultantilor fiscali de la Nexia International are un apartament de doua camere, o Dacia Logan si trebuie sa-si inhibe orice alte porniri consumiste in afara nevoilor de subzistenta.

Potrivit Luminitei Ristea, consultant fiscal la Nexia, cu cat rulam mai multi bani, cu atat contributia la bugetul de stat creste. Conditia sine qua non este ca banii sa fie "albi".

In cazul unui venit mai mare impozitarea directa nu aduce semnificativ mai multi bani la bugetul statului, mai ales ca urmare a cotei unice. Dar contributia pe partea de impozite indirecte - TVA sau accize - este mult mai mare, fiind influentata de satisfacerea mai multor nevoi de consum.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#romani taxe, #povara fiscala Romania , #criza economica romania