Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romanii, napastuitii Europei: O treime au lipsuri materiale grave

Autor:
Joi, 09 Februarie 2012, ora 19:33
2345 citiri
Romanii, napastuitii Europei: O treime au lipsuri materiale grave
Foto: Arhiva

O treime dintre romani se confrunta cu lipsuri materiale severe, dar cei mai puternic afectati sunt copiii: jumatate din tinerii sub 18 ani sunt expusi saraciei si riscului de exclusiune sociala.

Romania are un produs intern brut pe locuitor sub jumatatea mediei europene, raportat la paritatea puterii de cumparare, de 46% in anul 2010. In UE, devansam doar Bulgaria care atinge 44%. Provocarea economica a anului 2012 tine de grabirea reducerii acestor decalaje, prin cresterea gradului de ocupare, cu impact direct asupra cresterii nivelului de trai al romanilor.

Cate persoane au dificultati majore in a-si asigura un nivel de trai decent? 8,89 milioane de romani au fost expusi riscului de saracie si de excluziune sociala in anul 2010. Concret, mai mult de 40% dintre romani au facut parte din una dintre urmatoarele trei categorii: cu risc de saracie, cu lipsuri materiale severe sau cu familii in care niciun membru nu lucreaza. La nivel european, media era de 23%. Din acest punct de vedere, Romania s-a situat pe locul al doilea in UE dupa Bulgaria.

Cei mai expusi riscului de saracie sunt copiii cu varsta sub 18 ani, cu o pondere de 49%, urmati de persoanele varstnice (peste 65 ani), cu o pondere de 40%, si de populatia in varsta de munca (18-64 ani), cu o pondere de 39,7%. Asadar, munca este principala solutie pentru iesirea din saracie pentru cei apti. Pentru ceilalti, asistenta si asigurarile sociale constituie salvarea.

Reducerea cu 85% a numarului de crese si gradinite in perioada 1990-2010, in conditiile in care numarul de copii s-a diminuat cu doar 13,5%, reclama nevoia stringenta de promovare activa si responsabila a educatiei timpurii, cu alternativa crearii de vouchere pentru aceste crese si gradinite.

Adaptarea la solicitarile actuale ale pietei, raspunsul la nevoile acute ale familiei, sustinerea femeilor care doresc sa isi dezvolte o cariera, favorizarea cresterii ratei de ocupare - are doua componente care solicita o atentie deosebita.

Este vorba de sprijinul acordat autoritatilor locale in efortul de a oferi servicii educationale prin intermediul creselor si de sustinerea procesului de generalizare a programului "Scoala de dupa scoala".

Este evident ca masurile nu se pot opri aici. Sporirea accesului la o educatie de calitate este investitia minima pe care o putem realiza pentru a cladi viitorul copiilor nostri. A devenit evidenta necesitatea sustinerii tinerilor din mediul rural si din familiile cu posibilitati reduse.

Unul din 3 romani s-au confruntat cu lipsuri materiale severe, in timp ce doar 1 din 10 europeni s-au aflat in aceasta situatie.

Populatia din aceasta categorie s-a incadrat la cel putin patru din urmatoarele noua deficiente: nu si-au putut onora chiria, cheltuielile de intretinere a casei sau imprumutul ipotecar, nu au putut sa-si incalzeasca locuinta cum ar trebui, nu si-au permis sa faca fata unor cheltuieli neprevazute, sa manance peste, carne sau alimente proteice la fiecare doua zile, sa-si faca o vacanta de o saptamana in alta parte decat acasa, nu au putut avea o masina, nu si-au putut cumpara masina de spalat sau nu si-au permis un televizor sau un telefon.

Tot pe locul al doilea in UE de la coada si tot dupa Bulgaria ne-am situat la salariul minim pe luna. La inceputul anului 2012, acesta a fost cu putin peste 160 euro.

Andreea Paul Vass, analist economic, fost consilier guvernamental

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#saracie Romania, #criza economica Romania , #criza economica romania