Potrivit datelor preliminare ale Biroului Electoral Central (BEC), referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu nu a fost validat, din cauza lipsei de cvorum la vot. Cu toate acestea, tensiunile politice vor ramane, astfel ca economia va avea, in continuare, de suferit.
Potrivit analistilor chestionati de Ziare.com, exista doua scenarii posibile pentru viitorul apropiat, in ceea ce priveste soarta economiei.
"Viitorul economic al tarii depinde de ce decizie va lua USL-ul, cum sa priveasca aceasta situatie, daca se vor apuca de lucru si vor incerca sa faca stimuleze cresterea economica, sau vor continua lupta politica, din cauza careia a pierdut capital politic, in ultima vreme", a spus economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila.
Ea sustine ca este foarte posibil ca USL sa se concentreze pe masurile economice, aceasta fiind atitudinea benefica, mai ales in conditiile in care daca se va continua lupta politica, toata lumea va avea de pierdut.
"Este greu sa spun ce va decide USL-ul sa faca in perioada urmatoare. Nu cred ca va continua aceasta lupta, deoarece a avut de pierdut de pe urma ei, nu mi se pare ca este benefic sa continue. Doar cei care vor face ceva concret si corect pentru tara, aceia vor castiga alegatorii. Pana la urma, pasul urmator este reprezentat de alegerile parlamentare", a mentionat Hancila.
Analistul Ilie Serbanescu considera, in schimb, ca starea Romaniei va deveni din ce in ce mai grava.
"Din punct de vedere juridic, s-a creat o situatie care face Romania greu gestionabila, adica tara noastra a dovedit ca nu merge coabitarea. Eu cred ca nu suntem pregatiti pentru coabitare, iar in putinul timp cat s-a exersat acest lucru, s-a dovedit ca nu reuseste. Sunt probleme economice care trebuie rezolvate si vor fi grav afectate", a explicat analistul.
El a precizat ca viitorul economic al Romaniei a fost decis mai demult, de cand tara noastra a devenit "o colonie". "Cu sau fara coabitare, cu unul sau altul, in masura in care depindem prea mult de alte tari, nu vad prea mari diferente daca avem sau nu coabitare. Cu coabitare va fi, insa, putin mai rau", a adaugat Serbanescu.
In opinia lui Eugen Voicu, seful Certinvest, scenariul cel mai probabil ar fi continuarea tensiunii intre cele doua grupari politice aflate in pozitii de putere, fapt ce ar induce instabilitate politica in viitorul apropiat.
"Singura solutie viabila in aceasta situatie ar putea fi ori alegeri prezidentiale anticipate, ori schimbarea prim-ministrului din partea USL", a subliniat Voicu.
El a spus ca bursa va continua sa treaca printr-o perioada de volatilitate cresucta, marcata in acelasi timp de o lichiditate specifica perioadei de vacanta si influentata negativ de contextul economic global si cel politic local.
Ce urmeaza pentru Romania
Analistul Constantin Rudnitchi a facut o analiza a celor doua scenarii.
"Primul scenariu este acela in care actorii principali fac un armistitiu sau macar se suporta reciproc, in sensul ca va fi o colaborare rece intre Ponta si Basescu. In aceasta situatie, lucrurile ar putea merge inainte, daca Guvernul isi va vedea de treaba", a subliniat acesta.
Rudnitchi arata ca un prim pas va fi venirea FMI la Bucuresti, cand se vor discuta masurile de crestere propuse de Executiv in aceastaa campanie pentru referendum. "Ar trebui ca cel putin cei care sunt in Cabinet sa renunte la propaganda electorala si sa intre intr-o logica a guvernarii clasice adica sa rezolve problemele economiei si ale tarii", a mai spus Rudnitchi.
In plus, el considera ca si de la Palatul Cotroceni raspunsul ar trebui sa fie pe masura, adica o implicare constitutuionala, referitor la problemele de politica externa si sa se concetreze mai putin pe derapaje politice si pe atacuri la adresa USL.
"Exista si un alt scenariu, cel al continuarii tensiunilor din politica, in care fiecare parte o acuza pe cealalta de multe lucruri, ca si pana acum", a adaugat analistul.
In functie de cele doua scenarii, investitorii straini sau romani vor avea reactiile adiacente, care se vor reflecta pe piata valutara, si nu e exclus ca leul sa se devalorizeze daca tensiunile vor continua, cat si in cazul investitilor directe, potrivit lui Rudnitchi.
"In orice caz, referendumul nu a clarificat aproape nimic, ci dimpotriva a agitat si mai mult spritele", a conchis analistul.