Somajul mondial atinge un nivel record in 2009. Cum sta Romania?

Vineri, 29 Mai 2009, ora 21:07
3037 citiri
Somajul mondial atinge un nivel record in 2009. Cum sta Romania?

Numarul somerilor la nivel mondial va urca in 2009 pana la nivelul record de 240 de milioane de persoane, echivalentul unei rate a somajului de 7,4%, potrivit estimarilor Biroului International al Muncii.

"Conditiile de pe piata muncii s-au inrautatit continuu de la inceputul crizei. Proiectiile noastre actuale arata ca numarul somerilor va creste cu aproximativ 39-59 milioane de persoane in 2009 fata de 2007", a declarat Juan Somavia, directorul general al BIM, citat de Mediafax.

Cei mai afectati de somaj in aceasta perioada de criza vor fi tinerii, somajul in randul acestora urmand sa se ridice la 14-15% in 2009, de la 12% anul trecut.

Din totalul somerilor anticipati pentru acest an, 22,7 milioane vor fi inregistrati in Uniunea Europeana, unde rata somajului este de asteptat sa atinga 9,4%.

Numarul somerilor din spatiul comunitar va fi la sfarsitul anului mai mare cu 3,8 milioane de persoane comparativ cu toamna anului trecut, respectiv 5,8 milioane comparativ cu nivelul raportat la la finele lui 2007.

Din cele 22,7 milioane de someri din Uniunea Europeana, aproximativ 7,1 milioane vor proveni strict din statele care nu fac parte din zona euro.

La sfarsitul anului, in Romania vor exista un numar de 795.000 de someri, echivalentul a 8% din forta totala de munca a tarii, potrivit prognozelor Comisiei Nationale de Prognoza.

Rata somajului asteptata pentru Romania este usor mai mare decat cea inaintata de Biroul International al Muncii la nivel mondial (7,4%), dar cu mult mai redusa decat nivelul somajului prognozat pentru zona euro (9,9%) sau UE (9,4%).

Daca privim cu inca un an in viitor, optimismul autoritatilor romane cu privire la piata muncii este mai mult decat elocvent. In timp ce Comisia Europeana se asteapta la un somaj de 11,5% pentru UE-16, respectiv 10,9% pentru UE-27 in 2010, la Bucuresti, Comisia Nationala de Prognoza vehiculeaza o rata a somajului in scadere fata de anul curent, pana la 7,7%.

Pana una alta, rata somajului in luna aprilie a fost de 5,7%, fata de 5,6% in luna martie 2009 si 3,9% in aceeasi luna a anului 2008. Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 517.741 de persoane, din care 224.291 femei.

In ciuda faptului ca somajul este in crestere, piata fortei de munca din Romania se confrunta cu un deficit de oameni. Astfel, potrivit unui studiu realizat de Manpower, cea mai mare companie de leasing de personal la nivel international, 62% din angajatorii din Romania sustin ca se confrunta cu dificultati cand vine vorba de ocuparea pozitiilor scoase la concurs, acesta fiind cel mai ridicat procent din cele 33 de tari analizate.

Spre comparatie, in Polonia deficit de personal este reclamat de 48% dintre angajatori, iar in Spania sau Irlanda doar de 11%, respectiv 5%, scrie Ziarul Financiar.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#rata somaj, #BIM, #Romania, #Uniunea Europeana, #prognoza somaj, #comisia europeana prognoza , #criza economica romania