Vasilescu (BNR): Criza asta reprezinta pierderea legaturii banilor cu Pamantul

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 19:33
2590 citiri
Vasilescu (BNR): Criza asta reprezinta pierderea legaturii banilor cu Pamantul

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune ca actuala criza, produsa din lacomia bancherilor, se poate traduce, practic, cu pierderea legaturii banilor cu Pamantul.

"Intr-un foarte bun film american despre criza, la un moment dat vorbeste Strauss Khan si spune ca a fost la o receptie la Paulson si ca un bancher acolo ii spunea lui Paulson 'dl, puneti-ne reguli ca noi suntem lacomi'. Si pe urma vine comentariul filmului care spune 'cand si-au dat seama ca pot face bani din nimic nu s-au mai oprit". Practic, criza asta reprezinta o desprindere a banilor - banii au pierdut legatura cu Pamantul", a declarat Adrian Vasilescu, la Realitatea Tv.

Intrebat de moderator care este aceasta reteta de facut bani din nimic, consilierul guvernatorului BNR a spus: "Nu e nevoie de reteta asta pentru ca e periculoasa".

Vasilescu a vorbit din nou de paradoxul intalnit in cazul Romaniei - exista o criza economica, dar nu si de una financiara.

"Bancile din Romania nu mor, paradoxal. Putem sa vorbim despre paradoxul romanesc - criza economica fara criza finaciara. Desi criza, bancile au ramas in picioare si un obiectiv important al BNR e ca statul sa nu ajunga sa scoata bani din buzunarul contribuabilului sa salveze banci", a mai spus Vasilescu.

El a aratat ca exista solutii de iesire din criza, insa acest lucru nu se poate produce imediat, ci doar in timp.

"Iesirea din criza se produce in timp. Criza a inceput in timpul boom-ului, mai exact pe 9 august 2007, asta e data de incepere a crizei, cand framantarile de pe piata americana s-au rasfrant la bursa. Atunci s-a zguduit planeta", a punctat consilierul lui Mugur Isarescu.

Cat despre cazul Romaniei si agricultura care ne-ar putea salva, Vasilescu a aratat ca nu in asta trebuie sa ne punem sperantele, ci in industrie.

"Eu cred ca s-a exagerat putin cu agricultura. E adevarat ca in trimestrul trei am avut o crestere de 22% a agriculturii, insa problema esentiala e ca a mers industria. Agricultura nu poate sa sustina o crestere economica, ceea ce sustine o crestere economica e industria", a mai spus Adrian Vasilescu.

Eveniment Quarterly Report

Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Economia zonei euro se va contracta probabil în trimestrul trei și nu va reveni prea curând pe creștere, apreciază managerii de achiziții chestionați în indexul PMI calculat de S&P Global....
Măsuri fiscal-bugetare 2023: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. În ce condiții se impune și cum se va calcula
Măsuri fiscal-bugetare 2023: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. În ce condiții se impune și cum se va calcula
Printre primele dispoziții ale proiectului de Lege privind măsurile fiscal-bugetare se numără un impozit minim de 1% din cifra de afaceri pentru întărirea disciplinei fiscale care să asigure...
#Adrian Vasilescu BNR, #criza economica Romania, #criza financiara romania, #banci Romania criza , #criza economica romania