Victor Ponta: Pentru Romania, partea cea mai dificila a crizei a trecut

Sambata, 23 Februarie 2013, ora 08:56
2243 citiri
Victor Ponta: Pentru Romania, partea cea mai dificila a crizei a trecut

Partea cea mai dificila a crizei a trecut pentru Romania, care, in prezent, se bucura de stabilitate si predictibilitate dupa instalarea unui nou guvern, rezultat din alegerile din 2012, si in contextul unui 'acord de coabitare cu presedintele de dreapta, care trebuie sa isi incheie mandatul anul viitor', a declarat premierul Victor Ponta, intr-un interviu difuzat, vineri seara, de RFI.

"Ce a fost mai greu a trecut, chiar daca nu putem spune ca 2013 este un an excelent. Previziunile Comisiei Europene (CE) si ale Fondului Monetar International (FMI) - pentru ca noi avem, inca, un acord cu FMI - sunt foarte clare: o crestere economica pentru Romania de 1,6 - 1,7 la suta. Anul trecut, un an electoral si de criza politica, am reusit totusi, si sunt mandru de acest lucru, sa avem un deficit bugetar sub 3 la suta. A fost dificil, iar costurile sociale au fost importante. Dar sunt mult mai optimist pentru 2013", a afirmat primul ministru.

El si-a exprimat speranta ca situatia economica si financiara se va imbunatati si in restul Uniunii Europene, mai ales avand in vedere ca "Romania depinde de situatia zonei euro si a zonei europene, pentru ca 70 la suta din exporturile noastre sunt cu zona europeana, Uniunea Europeana".

Intrebat daca "regimul FMI" e bun pentru Romania, premierul Ponta a spus ca "era necesar si din aceasta cauza am decis sa continuam".

"Romania nu mai este in situatia de a avea nevoie de banii FMI, vom incepe rambursarea imprumutului, insa credibilitatea noastra pe pietele externe s-a ameliorat mult. Disciplina bugetara nu este acelasi lucru cu austeritatea", a precizat seful guvernului de la Bucuresti.

"Ceea ce se intampla acum in Bulgaria s-a intamplat deja in Romania anul trecut", a raspuns Victor Ponta, atunci cand a fost solicitat sa spuna daca nu se teme de o crestere a nemultumirilor populare din cauza politicii de austeritate, precum in tara vecina, care a aderat la UE in acelasi timp cu Romania.

"In Romania, anul trecut au fost demonstratii publice, guvernul de dreapta al presedintelui Basescu a cazut. Din fericire, am avut alegeri, decizia populara a fost foarte clara in favoarea guvernului meu, iar acum avem stabilitate politica, ceea ce este foarte important in privinta predictibilitatii. In acelasi timp, chiar daca nu a fost usor, am incheiat un acord de coabitare cu presedintele de dreapta, care trebuie sa isi incheie mandatul anul viitor".

Citeste si:
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Joi, 29 iunie, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a trecut prin parlament mai multe amendamente privind protejarea avertizorilor de integritate, în ciuda avertismentelor venite din partea...