Ziare.com

Vine o noua normalitate si cu lucruri bune! Ne salvam impreuna sau ne scufundam separat Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 10:07

   

Vine o noua normalitate si cu lucruri bune! Ne salvam impreuna sau ne scufundam separat Interviu
Sa nu plecam de la iluzia ca revenim la normalitatea ante-criza. Va fi o noua normalitate care va aduce si lucruri bune, oricat de cinic poate parea acum. Toti actorii economici trebuie sa inteleaga lucrul acesta pentru a face fata noilor provocari, afirma prof. univ. dr. Ionut Dumitru, fost presedinte al Consiliului Fiscal.

Despre aceasta perioada de coma indusa a economiei, Ionut Dumitru a apreciat ca ar fi ideal sa nu depaseasca 2-3 luni, timp in care activitatea economica sa continue la foc domol, sa fie conservate cat de multe locuri de munca e posibil, iar povara sa fie impartita de toti actorii. Cu cat vom respecta mai bine restrictiile, "cu atat suferinta, inclusiv economica, va fi mai mica".

Ionut Dumitru a atras atentia intr-un interviu acordat Ziare.com ca masurile statului nu trebuie sa fie generale, ci bine tintite, doar pentru cei care au nevoie, iar deciziile populiste ar trebui sa inceteze: "in Parlament 'se canta' ca pe puntea Titanicului dupa ce a lovit aisbergul".

Criza din 2008 a inceput din economie, din sistemul bancar si s-a propagat de acolo. Actuala criza loveste sistemul economic din afara lui. E diferita criza aceasta?

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Da, e diferita, pentru ca asistam la un dublu soc foarte puternic, de oferta si de cerere, in acelasi timp, lucru care se intampla de regula in perioade de razboi.

Noi, acum, ca politici publice, in mod deliberat incetinim economia pentru a da ragaz sistemului sanitar sa faca fata valului de infectari si sa salveze cat mai multe vieti. Fara masurile de distantare sociala, s-ar fi produs probabil o catastrofa umanitara.

Important este insa ca aceasta criza sanitara sa dureze cat mai putin, ceea ce ar trebui sa ne responsabilizeze sa respectam masurile de distantare sociala. Cu cat va dura mai mult criza sanitara, cu atat criza economica va fi de mai mare amploare si de mai lunga durata.

Deci, ca sa pastram terminologia medicala, economia este intr-o coma indusa. Cat poate economia sa suporte aceasta stare fara efecte nesustenabile?

Trebuie gasit un echilibru intre minimizarea efectului la nivelul sistemului sanitar si efectele economice care nu se lasa asteptate. Trebuie sa ne spuna expertii in domeniul sanitar cand pot fi relaxate restrictiile pentru a permite repornirea treptata a activitatii economice.

Ar fi ideal sa nu depasim doua-trei luni cu economia la nivel foarte scazut. Intre timp trebuie sa ne preocupe ca anumite sectoare economice, unde e posibil, sa lucreze la un nivel cat de mic, de acasa unde se poate.

Activitatea economica la foc domol ar ajuta pe toata lumea, inclusiv bugetul statului, care nu poate suporta la nesfarsit plata somajului tehnic. Astazi ne costa in jur de 3-4 miliarde pe luna faptul ca avem un million de oameni in somaj tehnic platit partial de stat.

Factura aceasta se plateste pe deficit. Cat e de grav?

S-au facut comparatii cu sutele de miliarde introduse de alte state. Ele sunt neavenite, daca nu contextualizam. De unde plecam?

Noi inca dinainte de criza aveam o mare problema cu bugetul. Anul trecut am avut deficit 4,6% din PIB, iar estimarea pentru anul acesta a CE, inainte de criza, era tot peste 4% din PIB, in conditiile in care jumatate dintre tarile europene erau cu excedent bugetar, iar restul cu deficite foarte mici.

Una este sa pleci cu pachetul de stimulare de la un surplus, ca in Germania, si sa te duci cu stimulul fiscal la un deficit de 5-7%, si alta e sa pleci de la un minus de peste 4%. Mai ales cand nici nu ai o credibilitate foarte mare in pietele financiare.

In acest context, propunerile de stimulente fiscale de ordinul a 15% din PIB pe care le-am vazut recent avansate de o parte a mediului de afaceri sunt de o naivitate dezarmanta. Tot bugetul Romaniei (taxe si impozite colectate) este de doar circa 27% din PIB.

Si care e problema unui deficit mare, cat timp UE a relaxat regula in domeniu?

Un asemenea pachet nu poate fi finantat. Noi nu avem banii respectivi, trebuie sa-i imprumutam. Nu te imprumuta nimeni la deficit de 9-10% din PIB.

Prognoza noastra este ca deficitul ar putea ajunge la peste 8% din PIB anul acesta, foarte greu finantabil. In criza precedenta am avut un deficit de 9%, cu un pachet de asistenta financiara FMI-CE-BM. Acum suntem pe cont propriu si trebuie sa ne finantam in pietele financiare, care nu mai sunt asa doritoare sa o faca, tocmai pentru ca se asteapta la o explozie a deficitelor peste tot in lume si penalizeaza tarile cu politici imprudente in anii anteriori.

Din cauza politicilor irationale din ultimii ani, cand deficitele au crescut atunci cand nu era nevoie, noi astazi suntem aproape dezarmati, nu avem spatiu fiscal. Adica spatiul de manevra pe care il avem cu politica fiscal-bugetara este extrem de mic.

Oricum din cauza contractiei economiei, veniturile bugetare scad puternic, iar cheltuielile bugetare cresc si unele dintre acestea sunt absolut obligatorii, in primul rand, cele cu echipamentele medicale. Deci resursele sunt putine si, de aceea, masurile trebuie tintite.

Si vi se pare ca, pana acum, Guvernul a reusit sa le tinteasca?

Masurile luate la noi sunt relativ similare cu ceea ce am vazut in alte state. Sigur ca lucrurile sunt perfectibile.

Cred ca s-au facut si unele greseli in valtoarea evenimentelor care se succeda foarte rapid. O eroare mare este, dupa mine, nepenalizarea pentru neplata impozitelor a contribuabililor care pot plati. Statul are mare nevoie de resurse si nu trebuie incurajat comportamentul de neplata.

Infrastructura critica trebuie sa functioneze, iar bugetul statului face parte din ea. Daca nu incasam taxe si impozite o luna sau doua, vom avea mari dificultati.

Sunt companii care si-au pierdut aproape complet cererea si acolo sunt probleme dramatice, nu mai au venituri deloc. In cazul lor, trebuie gasite solutii rapide pentru a conserva cat mai multe locuri de munca. Daca ajungem la somaj mare, si recuperarea economica va fi intarziata.

Dar avem si o cerere care nu este afectata deloc, de exemplu retailerii, care au vandut foarte mult. De ce sa le dau lor facilitati la plata taxelor?

Nu sunt bune masurile generalizatoare: toata lumea sa nu mai plateasca rate, toata lumea sa nu mai plateasca taxele etc.

Este necesara solidaritate din partea tuturor actorilor pentru depasirea momentului.

Dar bancile intra in solidaritate? Ele ori incaseaza rata, ori pun dobanda la dobanda.

Nu este chiar asa. Este si in interesul bancilor sa ii ajute pe cei care au intr-adevar probleme. Bancile venisera deja cu asemenea solutii chiar inainte de initiativele legislative, pentru ca este nevoie de masuri urgente pentru a nu duce apoi o povara ani de zile. Dar nu poate fi generalizat acest lucru.

Avem peste 1,2 milioane de bugetari care nu au suferit nicio pierdere de venit. De ce ar trebui ajutati?

Daca, asa cum prevede initiativa votata in Parlament, timp de 9 luni nu s-ar plati nicio dobanda, impactul ar fi de peste 2 miliarde de euro. Cine ii plateste?

Stabilitatea sistemului financiar este bun public si trebuie pastrata pentru ca, atunci cand vei dori repornirea economiei, ai nevoie de finantare. Daca nu ai banci sanatoase care sa pompeze bani in economie, contractia va fi foarte lunga.

Plus ca atunci cand discutam de banci nu vorbim doar despre credite, discutam si despre depozite si deponenti. Daca nu se platesc ratele la credite timp de 9 luni deloc asa cum vrea acum Parlamentul, ce se intampla cu deponentii care au de incasat dobanzi, care vor sa retraga bani? Banca are o responsabilitate si fata de cei care au incredere in ea si ii incredinteaza economiile, nu numai fata de debitori.

Sectorul privat este lovit in plin. Ar trebui taiate si salariile bugetarilor?

Asta este decizia angajatorului, adica statul. Dar in sectorul bugetar sunt diferente mari. Sunt angajati bugetari care se duc la munca in continuare si isi fac serviciul ca pana acum sau chiar la un volum mai mare (spre exemplu sistemul sanitar). Altii lucreaza de acasa. Sunt insa unii bugetari care stau acasa si nu fac nimic sau sunt la serviciu si au un volum foarte mic de activitate, dar isi primesc salariul integral.

Problema este la ultima categorie si cred ca statul ar trebui sa ia in calcul pentru ea o masura de somaj tehnic, asa cum face si angajatorul privat, mai ales daca criza se prelungeste.

Decizia politica o vom vedea, dar nu cred ca in an electoral cineva se va atinge de salariile din sectorul public.

Dar cred ca miza mai importanta este ce facem cu masurile populiste aprobate in anii anteriori si cu cele care continua sa fie aprobate. Am vazut si zilele acestea in Parlament decizii de crestere a salariilor pentru diverse categorii de salariati din sectorul public. Este complet anacronic.

Alt subiect este cresterea pensiilor cu 40% si dublarea alocatiilor pentru copii. Atat timp cat noi discutam de riscuri mari sa pierdem vieti omenesti si multe locuri de munca, deci drame personale, sociale si economice, nu are vreun sens sa discutam de cresteri de pensii cu 40%.

Inainte de criza avea sens o crestere cu 40%?

Nu avea nici inainte, asa este. Acum cu atat mai mult.

Si totusi nici acum Guvernul nu spune ferm, explicit, ca renunta la aceasta crestere.

Nu exista alta optiune. Cand se vor publica datele de executie bugetara pe martie, vom vedea probabil o contractie puternica a veniturilor bugetare, ceea ce va impune decizii imediate, cu atat mai mult cu cat suntem cu securea ratingului de tara deasupra capului.

Pe 24 aprilie, Moody's are o evaluare si exista un risc semnificativ sa vedem o reducere a ratingului, daca nu venim rapid cu masuri de responsabilitate fiscal-bugetara.

Ce efect ar avea reducerea?

Suntem cu ratingul la prima treapta din "investment grade". Daca suntem retrogradati in "non-investment grade", vor fi consecinte dramatice pentru ca am disparea de pe harta foarte multor investitori, iar accesul la finantare va fi mai scump si mai dificil. Mai ales intr-un moment in care este mare nevoie de finantare pentru ca vor creste foarte mult deficitele.

Deci trebuie sa venim imediat cu masuri care sa arate ca suntem responsabili la nivel fiscal-bugetar. Este inevitabil sa avem un deficit mare in conditiile date, dar trebuie sa ne abtinem de la populism.

Ar fi necesar un moratoriu la nivel politic pentru ca in Parlament "se canta" ca pe puntea Titanicului dupa ce a lovit aisbergul. Noi discutam de cresteri de pensii cu 40% si cresteri de salarii, cand omenirea este lovita de un asemenea soc?

Esential acum este ca povara sa fie impartita echitabil pe toate palierele societatii, intre toti actorii, adica solidaritate. Nu pot fi aruncate toate costurile in carca statului. Nimeni nu va iesi neatins din aceasta criza. Ne salvam impreuna sau ne scufundam separat!

Nu este nici momentul sa ne folosim toate gloantele. De ce nu a scazut BNR si mai mult dobanzile (chiar la zero), asa cum am vazut ca si-ar dori mediul de afaceri? Pentru ca acum nu ai ce sa stimulezi, trebuie sa tii activitatea economica la minimum pana cand rezolvi problema sanitara. Daca scade dobanda acum va creste cererea? Sub nici o forma! Acum nimeni nu cumpara altceva decat alimente si medicamente.

In plus, date fiind deficitele mari, prima de risc pentru Romania este mare, ceea ce se traduce in dobanzi mai mari decat in alte tari, altfel cursul de schimb s-ar deprecia mult.

Trebuie pastrate instrumente pentru momentul cand vom avea nevoie de relansarea cererii. Acum prioritatea este sa mentinem locurile de munca, iar aici instrumentele fiscal-bugetare sunt cele mai eficace.

Deci acum mai mult masuri de conservare si dupa ce se ridica restrictiile, stimulare?

Exact. Iar noi, cetatenii, trebuie sa respectam cu sfintenie masurile de distantare sociala. Cu cat o facem mai bine, cu atat suferinta, inclusiv economica, va fi mai mica.

Multa lume spera ca dupa relaxarea masurilor vom lua lucrurile de unde le-am lasat, ca si cum am baga pur si simplu masinaria in priza.

Foarte gresit! Studiile arata ca efectele pandemiilor se intind pe perioade foarte lungi, chiar decenii. Sunt industrii care vor suferi mult timp. Sa nu ne imaginam ca, daca restrictiile se ridica peste doua luni, imediat va fi aglomeratie in restaurante sau oamenii se vor duce din nou in concedii ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Ceea ce guverneaza pe toata lumea este teama. Si ea va persista si va influenta comportamentul consumatorului o lunga perioada de timp, chiar dupa ce problema sanitara se va diminua.

Vor fi alte comportamente, oamenii vor fi mai tematori, vor economisi mai mult, vor fi mai precauti.

Vor fi transformari majore in mediul de afaceri si foarte multe afaceri vor trebui sa se reinventeze. Tehnologia va juca un rol mult mai important, vor fi investitii mai mari in tehnologie si inovatie, multe afaceri vor utiliza tot mai mult lucrul de la distanta. Descoperim acum spre exemplu ca in unele domenii activitatea este mai eficienta daca angajatii lucreaza de acasa.

Dar acesta este un efect bun.

Da, eficienta mai mare, costuri mai mici, deplasari mai putine, mai putina poluare si aglomeratie.

Alte afaceri se vor reorganiza, se vor muta mai mult online, deci procesul de digitalizare va fi accentuat. Sa speram ca va fi atins de el mai mult si sistemul pubic. Si este foarte bine ca statul accepta in sfarsit o comunicare electronica cu contribuabilul, lucru care nu prea era conceput pana acum.

Si asta nu ar trebui sa duca si la o reforma a sectorului bugetar, poate mai buna decat taierea salariilor?

Sigur ca digitalizarea va insemna si o reducere a costurilor si a resurselor umane necesare. E o tendinta care nu poate fi negata, iar aceasta criza ne va forta sa mergem mai rapid in aceasta directie.

Sa nu plecam de la iluzia ca revenim la normalitatea ante-criza. Va fi o noua normalitate care va aduce si lucruri bune, oricat de cinic poate parea acum. Toti actorii economici trebuie sa intelega lucrul acesta pentru a face fata noilor provocari.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre criza economica coronavirus
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 37987 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

bugetarii sa traiasca din osanza adunata pe burta si pe fesieri

daca faci o statistica vezi ca 90% din bugetari au obezitate morbida
in orice tara normala venitul unui angajat in privat e mai mare cu cel putin 50% fata de un angajat in sectorul privat
in Romania un bugetar are venit oficial dublu fata de un angajat in privat fara sa mai tinem seama de spagi
primariile sunt infestate cu o cloaca de neamuri si cumatrii iar cei din privat muncesc cu 50% mai mult decat sunt platiti
acum 2 ani in primarii s-au triplat salariile si s-au dublat angajarile pe pile si relatii
daca vrem sa supravietuim dupa criza trebuie deratizate toate institutiile statului

 

Manelistii Pisdiisti Sudisti preferasa se salveze singuri !

Sa vazut clar cum politia este "obligata " sa bata in prostie pe cei ce nu au inteles ca Romania se gaseste in stare de urgenta ,si ca sa ii convinga da amenzi sau bate sa "convinga"🤣🤣🤣
Cei ce instiga poporul la incalcare legi trebuiesc bagati la Puscarie fara proces 5 ani, se poate incepe cu proaspatul iesit din Pusccarie S.Vintu Becali multi reprezentanti BOR si alte resturi din politica ca si Tradiceanu Albanezul de Gorj sau alti RATATI si "calmati" ce se cred oameni !

 

E foarte simplu, dati afara 50% din bugetari sau luati-le 50% din

salarii si mai ales din pensii. La Munca Cinstita Baa chiulangiilor care n-ati muncit adevarat nici macar o zi in viata voastra.

Altfel GRECIA, O, GRECIA...
Ceea ce are acelasi rezultat.

 

Dar de o nationalizare,sau renationalizare mai corect,ce zici?

E corect sa vina unu la tine in curte,sa-ti puna capac pe fantana si sa bei apa,numa dupa ce-i platesti lui ?....samd .

tot varianta cu reducerea bugetarilor e mai buna

ca sunt prea multi. sunt curios cati bugetari sunt in economii performante ca germania sau olanda, si ar trebui sa avem si noi acelasi procent. nu ma gandisem, dar corect indicat in articol ca nu are nici un sens sa scutesti de rate si impozite bugetarii care primesc salarul intreg. ajutorul trebuie sa fie directionat la cei care au nevoie, ca e limitat.

personal nu sunt convins ca va fi o schimbare extraordinara dupa epidemie (adica trei-patru luni de pauza), ca nu era nimic fundamental gresit ca in 2008. si nu ca sunt un optimist, dar am vazut imaginile cu chinezii dand navala in parcuri cum li s-a dat voie. nu doar ca nu se fereau de turism, dar trebuiau temperati ca aglomeratia sfida bunul simt. inertia e o forta foarte puternica ...

"ori toti sa muriti! ori toti sa scapam!"

*

Da mă, tot PSD-ul!

Dacă nu ne-am fi distrus la timp economia și industria, acum pierderile ar fi fost enorme 🤣🤪😇✌️!!!

Baronul Manole Bengos !

baei manelist ce serveste MAI ! Tu tot Hotii din psd ii slugaresti???

@Prntul. Daca tot plagiezi, macar copiaza corect

textul original: Daca nu furau politicienii tot, va dati seama ce pierderi inregistra acum economia nationala?"

Puteti consulta sursa plagiatului aici:
https://www.kmkz.ro/de-ras/avem-noroc-cu-politicienii

Tot cu furaciuni, plagiate, coruptie, minciuni, ... cam asta este cotidianul sobolanilor rosii.

 

explicatii d-le dumitru

pnl-ului si mai ales lui sica mandolina ce inseamna solidaritatea in perioada de criza planetara. a fost repetant la lectiile astea. la brasov nu se preda asa ceva la tcm.

deja vu!

asa a inceput dezastrul in anii '80 tot cu ratingul, FMI , BM si interdictzia de acces la imprumuturi si asta pentru $10 miliarde. personal am trait acele vremuri sumbre.
oare cum ar arata viatza in romania care deja plateste probabil cea mai mare dobanda la imprumuturi in UE , cu o degradare in rating si cu $100 miliarde datorie?
brrrr! ce cosmar!
PS care ar fi sansa unui ..targoviste.2?

 

Ai o memorie extrem de selectiva

"asa a inceput dezastrul in anii '80 tot cu ratingul, FMI , BM"

Dezastrul in anii '80 a inceput cu un comunism falimentar economic, asa a inceput. Dap, e economie care era falimentara si care a devenit incapabila sa mai produca exporturi la inceputul anilor 80 (defictul comercial in 1980 era urias, pentru ca nu aveam ce exporta, produceam lucruri scumpe sau proaste, de fapt ambele). Asa ca o datorie publica de doar 10 miliarde de dolari, facuta in anii 70, a fost prea mult pentru economia aia falimentara (spre comparatie, azi exportam cam de 80 de miliarde de dolari anual)

A, si inca ceva, dementul de Ceausescu si-a luat el angajamentul sa plateasca toate datoriile facute in anii 70 in avans. Uite aici: "Nicolae Ceausescu a propus in ianuarie 1983, atat reprezentantilor "Clubului de la Paris", cat si creditorilor comerciali (circa 200 de bănci comerciale), modificarea graficului de esalonare a datoriei externe a Romaniei, pentru restituirea accelerată si in totalitate a acesteia."

Nu i-a pus nimeni sula in coaste lui Ceausescu cu plata datoriei, aia au acceptat reesalonari si amanari in conditii avantajoase pentru Romania, dar asa a judecat creierul mic de cizmar: "in 5 ani platesc toate datoriile, nu conteaza ca infometez si tin in frig o tara intreaga." De abia dupa aia a venit episodul Targoviste.

tov, vasile....

batzi campii.
ce industrie avea romania in '89 si ce are astazi cu desteptzi ca tine.
atzi trait 30 de ani din vanzarea industriei comuniste.
acum suntetzi la fundul sacului si plini de datorii.
daca as fi in locul tau as lua primul avion spre germania la cules cartofi cum fac desteptzii din cluj si nu as mai pierde vremea pe aici.
PS uita-te cum gestionatzi covid 19 ca sa ai idee ce sistem de sanatate avetzi in tzara. ca sa nu mai vorbesc de miloaga in staga si dreapta pentru ajutoare.

Presedintele Klaus Kohanis si guvernul sau normal au ridicat atit

de mult salariile si nivelul de trai in Romania incit oamenii nu mai pot ajunge la ele !

 

Si le mai ridica,abia a inceput curba ascendenta ! Pensionarii

sunt in delir.

Presedintele este deconectat de poporul roman si se exprima ca un

strain..."dragi romani". In toate deplaratiile lui la TV (aparitii celebre) nu l-am auzit macar o data sa faca recomandari la copii,elevi sau studenti (adica tineret) in aceasta grea perioada de ordonanta militara. Pe cine intereseaza ca el face Pastele Catolic numai cu Carmen ???!!! Pensionarii fac donatii si se opun majorarii pensiilor.

 

Nea marin 666 din capul satului , tot la vale??

ai ramas acelasi "expert" al pisdistior si marele "loser" de servici??

O colectie de neadevaruri adunate ca sa manipuleze lumea!

- In urma acestei crize, ca si a celor precedente, bogatii vor fi tot mai bogati si saracii tot mai saraci. Se vor imbogati mai ales bancile si proprietarii de stocuri de alimente. Ce e bun in asta?
- In perioada celui de Al Doilea Razboi Mondial economia americana a inflorit si la inceput si cea germana. Profitul l-au incasat marile companii, nu oamenii obisnuiti.
- Romania se va imprumuta cu dobanzi inrobitoare, toate resursele care au mai ramas Romaniei dupa tradarea de tara comisa de taranisti vor fi cedate strainilor.
- Pensiile romanilor obisnuiti care au muncit si construit tot ce exista in aceasta tara sunt foarte mici. In noile conditii, daca pensiile nu vor creste semnificativ, concomitent cu inghetarea preturilor, pensionarii vor muri mi repede decat de coronavirus.

 

Dusmanii poporului

Pensionarii, bugetarii, diaspora, populatia rroma, comerciantii etc. etc. In nici intr-un caz gastile de infractori numite partide si clientela lor.
O manipulre mai ticaloasa ar fi greu de imaginat

Sa le luam pe puncte

1- o lozinca, nu avem ce discuta

2. Da, pe vreme de razboi, mai ales daca razboiul nu e la tine acasa, creste industria. Dar chiar si atunci nu e prea bine, ca atunci creste productia de tunuri si de obuze. Pe alea nu le poti manca sau imbraca. Daca razboiul e acasa, situatia e si mai albastra.

3. Pai aici esti de acord cu autorul pe care il acuzi ca minte. Pentru ca Romania nu are rezerve si are un deficit urias (facut INAINTE de criza! sa ii multumiti lui Dragnea, Dancila, Valcov, Orlando sau Socol) exista riscul foarte mare ca Romania sa se imprumute cu dobanzi uriase. Tu, daca ai fi camatar, cu ce dobanzi l-ai imprumuta de Gicu, care nu mai are serviciu si care e deja dator vandut la birtul din sat, ca a baut in nestire pe datorie? Stii cum zic mafiotii, nu e nimic personal, sunt doar afaceri.

4. Adevarat. Dar asta a spus si autorul. In conditiile date, e imposibil sa creasca pensiile. Chiar si fara aceste conditii, era imposibil ca pensiile sa creasca cu 40%. Ala era un basm pe care PSD il vindea pensionarilor. PSD care a stat 8 ani la guvernare, in conditii economice foarte bune (crestere economica, acces la bani ieftini) si care a crescut punctul de pensie anual cu valori intre 4% si 15% anual. Ca sa vezi, in 8 ani de zile nu au avut vreo crestere cu 40%. De ce oare?

Ce vreau sa zic pe scurt: nu cautati vinovatii pentru situatia actuala in afara, in corporatii, la FMI sau alte banci, la Soros sau la strainii care nu ne iubesc. Cautati in tara. De fapt, vinovati suntem toti, ca de 30 de ani nu am putut produce un alt fel de elita politica.

Acum platim pretul in modul cel mai dur cu putinta.

Sanatate si tineti de bani!

Gargara

Tipica pentru un bugetar, fie el prof. univ. Teorie goala, in timp ce numarul somerilor se indreapta spre 1,5 mil. (plus cei reintorsi acasa care risca sa nu mai aiba ce manca). Banalitati peste banalitati.

 

venitul minim universal la o suma decenta

este singura solutie ca economia sa se relanseze sa porneasca productia si ca societatea sa nu sa scufunde in haos si revolutii sociale,oamenii nu o sa aiba de lucru ,nu o sa aiba venit,adica ce manca,adica ce sa deie la copii lor deci sunt total indreptatiti sa faca revolutie sa iese pe strazi si sa ieie cu forta mancare din magazine ,cum era de ex in italia in unele zone unde oameni flamanzi au jefuit magazine,daca acest lucru se va generaliza atunci va fi haos social,economia nu poate sa fie repornita fara consum masiv,ati spania deja introduce acest venit universal de baza va veni si italia sau franta,trebuie o politica unitara in acest sens in UE ,altfel va fi dezastru social si haos sau razboi,nu e de gluma

 

Cum fac vecinii nostri bulgari din conducere la vreme de criza

"https://www.news.ro/externe/deputatii-ministrii-bulgari-isi-doneaza-sistemului-public-sanatate-salariile-total-750-000-euro-perioada-izolarii-prelungita-pana-13-bulgaria-inregistreaza-22-morti-549-contaminari-noul-coronavirus-1922403008002020041219328674"

Normalitatea cunoscuta reinventata pe ex dat de Sorina, Firuta &psd!

Avem noi, romanii astia prezumati demo, un talent iextraordinar sa ocolim deontologic realitatea intr-un asemenea mod incat pana si hartia s-ar rusina sa afiseze stirea in contextul in care faptele sunt diametral opuse vorbelor de pe langa optimismul cinic si speranta chioara.
Ipotetic si aproape veridic asa este ori ne salvam impreuna, ori ne scufundam separat, la mintea oricarui sarman care nu si-a abandonat ratiunea si libertatea de a gandi obiectiv si uneori neconventional. Caci conventia impreuna cu corectitudinea politica suprima independenta la fel de hotarat cum se comporta pesedeul in vreme de epidemie.
Dar nu numai pesedeul ca organ de partid sau de stat anuleaza orice sansa de normalizare a societatii si a statului, ci pesedismul imprastiat sub forma de ideologie, credinta, cultura asupra indivizilor care aleg constient sau inconstient sa-si amaneteze LIBERTATEA pentru un pumn, sau gramezi de arginti. Evident ca multi dintre acestia sunt incapabili sa vada si sa pretuiasca libertatea, de unde gestul lor devine normal, dar oare nimeni nu mai vede exact acest paradox umilitor in care anormalul este declarat normal in care hotul e inaintat in grad, in care omul muncitor isi ia traista-n bat si pleaca hai hui sa munceasca pentru altii ?
Asadar haideti sa haidem impreuna pentru clarificare: poate veni o normalitate fireasca in care ne salvam impreuna ca NATIUNE, avem ex garla chiar langa noi, sau ne scufundam separat, cei mai multi in mizerie, foame si boli, iar ceilalti in privilegii, avantaje si averi de basm. Basme pentru copii desigur, nu pentru oameni maturi, responsabili si liberi. Cinic sau normal ?

 

"Ne salvam impreuna sau ne scufundam separat".

In ambele ipoteze trebuie sa stii sa inoti.
Sa nu cumva sa ne inecam ca rromulanul la mal...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor