Efectele grevei de la CE Oltenia: Romania risca sa ramana in frig sau sa dea sume uriase pe energie din import

Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 10:13
8620 citiri
Efectele grevei de la CE Oltenia: Romania risca sa ramana in frig sau sa dea sume uriase pe energie din import
Foto: Arhiva Pixabay

Daca greva minerilor de la CE Oltenia se prelungeste, Romania ar putea fi nevoita sa importe cantitati uriase de energie foarte scumpa, ceea ce mai devreme sau mai tarziu ne va arde pe toti la buzunare.

Protestul minerilor de la CE Oltenia a izbuncit vineri seara, la cariera Jilt Nord. Pana luni dimineata, actiunea s-a extins, iar mineritul s-a oprit in toate carierele complexului. De la acel moment, CE Oltenia - care produce circa 20% din energia Romaniei - functioneaza doar cu carbune dintr-o rezerva care se va epuiza in cel mult 10 zile.

Chiar daca stiu cat de important e sa alimenteze centralele cu carbune, muncitorii nu s-au lasat cu niciun chip induplecati sa coboare din nou in mina, in cursul zilei de luni.

Apasati de greutatea muncii in subteran, oamenii cer majorari salariale de 45%, vouchere de vacanta, dar si conditii mai bune de lucru. Asa cum Ziare.com v-a relatat deja, in urma negocierilor purtate luni cu administratia CE Oltenia, salariatii n-au obtinut decat voucherele de vacanta si promisiunea unor majorari salariale in cuantum de numai 12%. N-a fost nici pe departe suficient ca sa-i convinga pe oameni sa reia lucrul.

Ce se va intampla daca minerii nu ajung nici in zilele urmatoare la o intelegere cu administratia CE Oltenia si nu reincep productia de carbune? Ei bine, intr-o astfel de situatie, complexul risca sa isi opreasca activitatea din lipsa de materie prima, lasand Romania fara o cincime din energia de care are mare nevoie, in plina iarna.

Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, Dumitru Chisalita, sustine ca o astfel de situatie s-ar putea dovedi foarte costisitoare pentru tara noastra.

"La acest moment, nu avem inca de-a face cu o criza la CE Oltenia. Este vorba doar despre o situatie tensionata. Ea se poate, bineinteles, transforma intr-o criza, daca nu este rezolvata la timp.

Spre exemplu, daca rezervele de carbune se termina, iar CE Oltenia nu mai produce, vom avea o problema. De ce? Din cauza ca, fara CE Oltenia, productia de energie a Romaniei va scadea cu circa 20%.

E o cantitate de energie de care avem nevoie, mai ales ca aceasta iarna e mai rece decat cele din anii trecuti. Iar temperaturile vor continua sa ramana scazute, pana la jumatatea lui martie.

Si de unde putem lua energia pe care n-ar mai livra-o CE Oltenia? Resursa noastra hidro s-a exploatat intensiv. In plus, din cauza frigului, din depozite s-au scos deja canitatati mari de gaz, acestea inmagazinand acum cantitati reduse fata de aceleasi perioade din anii trecuti.

In aceste conditii, nu vad alta solutie decat sa importam respectiva cantitate de energie. O vom cumpara de pe piata spot, unde preturile sunt acum foarte mari", a spus pentru Ziare.com Dumitru Chisalita.

Din pacate, intr-o forma sau alta, orice crestere de pret a energiei ajunge, in cele din urma, sa-l arda la buzunar tot pe omul de rand.

Expertul citat de Ziare.com sustine ca Romania are solutii pentru a-si asigura necesarul de energie la pret accesibil, in orice situatie. Problema este ca, pentru a aplica astfel de solutii, autoritatile statului ar trebui sa isi intocmeasca o strategie la care, pana in acest moment, nici macar nu par sa se fi gandit.

Ramanem sa vedem daca situatia de la CE Oltenia se va rezolva in timp util si daca intre timp nu vor izbucni si alte greve, in companiile energetice din tara. Deja cei 4.400 de salatiati de la CE Hunedoara cauta un temei legal care sa le permita sa intrerupa lucrul.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#CE Oltenia greva carbune, #energie greva carbune, #CE Oltenia greva mineri , #criza energie