Minerii de la CE Oltenia reiau, pe rand, lucrul dupa negocieri tensionate cu ministrul Energiei UPDATE

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 21:22
14126 citiri
Minerii de la CE Oltenia reiau, pe rand, lucrul dupa negocieri tensionate cu ministrul Energiei UPDATE
Foto: Arhiva Pixabay

Dupa 6 zile de greva, minerii de la CE Oltenia s-au intalnit joi, la negocieri, cu conducerea companiei. In premiera, la discutii a asistat ministrul Energiei, Anton Anton, pe care Viorica Dancila l-a trimis la Targu Jiu sa rezolve criza.

UPDATE: In cele din urma, cu toate ca n-au obtinut majorarile salariale cerute, minerii au inceput, rand pe rand, sa isi reia activitatea, a transmis joi seara Ministerul Energiei.

Dupa 6 zile de greva a minerilor, CE Oltenia a ramas aproape fara rezerve de carbune. Miercuri seara a fost oprit un grup al Termocentralei Rovinari din lipsa de materie prima, iar potrivit directorului unitatii, vineri ar fi urmat sa se opreasca si alte capacitati de productie.

Abia joi, la aproape o saptamana de la momentul in care mii de mineri au declansat greva la CE Oltenia, ministrul Energiei, Anton Anton, a decis sa se intalneasca cu ei si sa le asculte solicitarile.

Oamenii au povestit pentu Ziare.com ca au ajuns la capatul rabdarii si ca nu mai pot munci in conditii inumane, apropiate de cele dintr-un lagar de concentrare, pentru salarii minime.

In dimineata zilei de 16 ianuarie, administratia CE Oltenia a anuntat ca - dupa o noapte de negocieri cu sindicatele - ar fi ajuns la o intelegere. Mai exact, minerii ar fi fost dispusi sa renunte la protest in schimbul unei majorari salariale de 700 de lei si a acordarii de vouchere de vacanta.

N-a fost sa fie, insa. Parte dintre mineri - cum ar fi cei de la cariera Lupoaia - n-au intrerupt niciodata protestul. Iar cei care au fost pe punctul de a accepta oferta CE Oltenia s-au razgandit repede si au reintrat in greva in doar cateva ore.

Potrivit mai multor informatii aparute in presa, rezerva de carbune a CE Oltenia urma sa se epuizeze joi sau vineri.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, evolutia evenimentelor si impactul lor asupra alimentarii cu energie a Romaniei.

20.00 - Ministerul Energiei a anuntat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca activitatea este pe punctul de a reincepe, in carierele CE Oltenia.

17.54 - Liderul de sindicat de la Cariera Lupoaia spune ca - din cate stie - minerii nu sunt multumiti de oferta conducerii si n-au hotarat daca vor relua lucrul.

"Din cate stiu, doar la Cariera Rosia s-a decis reluarea lucrului. In rest nu stiu sa fi acceptat minerii oferta. De ce? Din cauza ca ei au cerut 1.000 lei net in plus, suma care sa fie inclusa in salariul tarifar. Asa era majorarea sigura, acolo. In plus, in functie de aceasta majorare se calculau si sporurile. Dar tot ce a oferit conducerea a fost un adaos de 1.000 lei brut la salariu. L-au numit spor de productie, ca sa li se para minerilor ca mai iau si ei un un spor. Dar minerii nu sunt prosti! Asta nu e spor, e un adaos care, in timp, poate fi eliminat. Oamenii vor hotara daca accepta, pana la urma, dar din cate am inteles eu, nu vor", a declarat pentru Ziare.com Nicu Bunoaica.

17.00 - Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat ca ia in calcul eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe baza de carbune, cum e CE Oltenia. Potrivit prevederilor OUG 114/2018, toate companiile din domeniul Energiei sunt acum obligate sa achite anual, catre stat, o taxa de 2% din cifra de afaceri a anului precedent. In cazul CE Oltenia, suma anuala de plata s-a ridica la circa 65 de milioane de lei.

16:45 - Directorul CE Oltenia, Sorin Boza, a declarat ca majorari salariale se vor acorda numai daca minerii accepta sa renunte de urgenta la greva. Si ministrul Energiei, Anton Anton a insistat pe reluarea imediata a productiei de carbune. In cazul in care activitatea miniera nu se reia, e foarte greu de spus ce se va intampla, a declarat Anton Anton.

"In urma discutiilor au rezultat niste solutii si eu garantez ca se vor intampla. Nu exista un dubiu si sindicatele au apreciat acest lucru. Au avut acum cateva zile au avut temeri ca una discutam si apoi nu se vor realiza. Totul se va intampla in conditiile in care se va relua munca in cariere. Stiu ca oamenii sunt nemultumiti. Am reusit si am discutat astazi, am asistat la discutii, nu am intervenit, dar am asistat la aceste discutii si cred ca solutiile sunt avatajoase si nu desfiinteaza compania. Daca nu reusim sa relumam azi activitatea, mi-e tare greu sa spun ce se va intampla", a spus ministrul Anton Anton.

16:36 - Discutiile dintre reprezentantii mierilor si administratia CE Oltenia la care a luat parte si ministrul Energiei, Anton Anton, s-au incheiat. Potrivit Mediafax, administratia CE Oltenia a oferit o crestere salariala de 1.000 lei brut, adica 585 de lei net.

Potrivit directorului CE Oltenia, Sorin Boza, se va acorda un spor pentru personalul muncitor din activitatea de productie, mentenanta, transport carbune, de 1.000 de lei brut, respectiv 585 lei net, pentru conducatori formatiilor de lucru din activitatea de productie, mentenanta, transport carbune va fi acordata o suma de 700 de lei brut, respectiv 409 lei net, iar pentru personalul de conducere din activitatea de productie, transport carbune va fi acordata o suma de 500 de lei brut, respectiv 292 lei net.

In plus, salariatilor le vor fi acordate vouchere pentru vacanta de 14.50 lei incepand cu data de 1 mai 2019 si prime de Pasti, prime de ziua meseriei, reprezentand un venit net de 330 de lei, transmite Mediafax.

16:01 - La negocierile cu administratia CE Oltenia, minerii au obtinut, pana la urma, declarativ, o crestere salariala neta de 1.000 de lei la salariul de baza, au spus surse din cadrul complexului energetic pentru Mediafax.

Cand au citit, insa, documentul care stabilea marirea de salarii, minerii au constatat ca administratia le oferea, de fapt, 1.000 de lei brut, nu net. Or, asta inseamna, de fapt, ca suplimentul de castig salarial era mult mai mic decat isi doresc minerii.

Un miner ajuns la prefectura - unde se poarta negocierile - a declarat pentru Mediafax ca vrea sa participe la discutii, intrucat nu are incredere in liderii de sindicat care il reprezinta.

"Liderii de sindicat nu ne mai reprezinta. Ne-au tradat. Eu vin cu mesaj de la muncitori. Vreti sa venim toti aici? Doua minute, transmit un mesaj si ies. Suntem praf. Pentru prima data in 50 de ani s-a oprit. Suntem praf, asta ii transmit de la colegii mei doamnei prim-ministru", a declarat omul care lucreaza la cariera Rovinari, pentru Mediafax.

14:45 - Vremea buna ofera o gura de aer proaspat sistemului energetic national, greu incercat in ultimele zile. Pentru ca e soare, celulele fotovoltaice livreaza, la orele pranzului, 509 MW, mult mai mult decat e media perioadei. Si eolienele produc 706 MW, mai mult decat era de asteptat, potrivit informatiilor de pe siteul Transelectrica. Din nefericire, in conditiile in care vremea se va schimba, productia de energie din aceste surse risca sa scada brusc.

13:46 - Directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, a declarat pentru Agepres ca, din cauza ca are rezerve de apa mai mici decat anul trecut, nu va putea livra suficienta energie incat sa suplineasca o eventuala intrerupere a productiei la CE Oltenia.

"Nu putem suplini 100% productia de energie la de Complexul Energetic Oltenia, cu debitele de acum. Putem produce maximum 3.500 - 3.800 de MW.

Comparativ cu anul trecut in aceeasi perioada, debitele raurilor sunt mult mai scazute, insa am intrat in iarna cu rezervele din lacuri mai mari decat cele obligatorii din programul de iarna", a spus Badea

Intrebat de jurnalistii agentiei publice de stiri daca Romania risca sa sufere de pe urma lipsei de energie, directorul Hidroelectrica a declarat ca, momentan, nu se pune aceasta problema, intrucat se poate importa energie suficienta.

"Scenariul de productie zero (la CE Oltenia) nu l-a luat nimeni in calcul. Din fericire, prognozele arata ca in urmatoarea perioada debitele vor fi in crestere. Insa vom vedea, pentru ca, de multe ori, prognozele nu s-au adeverit", adauga Badea.

13:21 - La inceputul sedintei de guvern, premierul Viorica Dancila a declarat ca a cerut "tuturor structurilor de siguranta nationala" sa afle de ce s-a ajuns in aceasta situatie de criza la CE Oltenia.

"Impreuna cu ministrii si autoritatile responsabile am analizat ce masuri pot fi luate ca CE Oltenia sa-si reia activitatea la capacitatea normala. Ne preocupa situatia si am tinut cont de toate semnalele aparute in spatiul public in ultimele zile.

Am cerut sa imi fie prezentata de urgenta situatia stocurilor de carbune, o analiza detaliata a situatiei minerilor, a salariilor si conditiilor de lucru. Corpul de Control va trebui sa verifice aceasta societate. I-am solicitat ministrului Energiei sa mearga la Targu Jiu, sa vorbeasca acolo cu oamenii si sa-mi prezinte solutii.

De asemenea, am cerut ca grupul de lucru interministerial pentru siguranta energetica sa fie convocat de urgenta.

Am solicitat structurilor de siguranta nationala informatii legate de aceasta situatie si informatiile privind achizitiile de energie din alte tari la preturi foarte mari pentru a intelege daca exista legatura intre acest blocaj si dorinta unora de a face profit pe spatele romanilor. Cu toate aceste date pe masa, vom putea lua deciziile care se impun pentru a nu pune in pericol sistemul energetic national", a declarat Dancila.

Intrebari ramase fara raspuns in urma declaratiilor premierului sunt: cat timp le va lua structurilor de siguranta nationala sa ofere datele, cand vor ajunge ele pe masa Guvernului si cand va avea acesta timp sa ia decizii, in conditiile in care rezervele de carbune ale CE Oltenia se vor epuiza in urmatoarele zile.

13.10 - Intalnirea dintre reprezentantii minerilor si conducerea CE Oltenia, la care participa ministrul Energiei, Anton Anton, a inceput, au confirmat pentru Ziare.com surse din Ministerul Energiei.

12:23 - Guvernul a anuntat ca Viorica Dancila a trimis corpul de control al premierului la CE Oltenia pentru a verifica "respectarea prevederilor legale privind regulile de guvernanta corporativa, modul de stabilire si acordare a drepturilor de natura salariala pentru personalul societatii Complexul Energetic Oltenia - S.A., respectarea normelor de sanatate si securitate in munca la nivelul acestei entitati, exploatarea resurselor minerale si constituirea stocurilor si realizarea programelor anuale de investitii si dezvoltare".

Comunicatul Guvernului nu mentioneaza, insa, de ce acest control dispus de Viorica Dancila incepe abia pe 17 ianuarie, adica la aproape o saptamana de la izbucnirea grevei minerilor.

11:59 - Ion Pisc, directorul sucursalei Rovinari a CE Oltenia, a declarat pentru publicatia specializata News Energy ca niciodata, in ultimii 38 de ani, nu a vazut o greva a minerilor care sa dureze atat de mult.

"Sunt nemultumiti, dar trebuie sa se aseze la masa. De 38 de ani muncesc in domeniu, de 30 de ani conduc centrala, am mai avut greve ale minerilor, dar s-a lamurit intr-o zi", a spus Ion Pisc.

11:47 - Grupul energetic de la Rovinari s-ar fi oprit din cauza ca nu avea depozit de carbune, sustin sursele Agepress.

Cu alte cuvinte, rezerve de materie prima ar mai fi la CE Oltenia, dar - in conditiile in care si transportul de minereu e paralizat de greva salariatilor - carbunele n-a putut fi adus pana la grupul de la Rovinari, pentru valorificare. Pentru a compensa oprirea grupului de la Rovinari care ar urma sa se redeschida abia duminca, CE Oltenia ar fi pornit - sustin sursele Agerpres - un grup de la Turceni si inca unul de la Isalnita.

La acest moment, in Romania se produc putin peste 7.300 de MW, din care 22,25% pe baza de carbune. In schimb, se consuma peste 8.662 de MW. Diferenta se acopera din import potrivit informatiilor Transelectrica.

10:53 - Minerii si liderii lor sindicali au inceput pregatirile pentru discutii. Oamenii sustin ca sistemul national energetic (SEN) e la un pas de colaps. Chiar si asa - din cauza ca nu mai pot suporta conditiile de munca - minerii sustin ca nu reiau productia de carbune fara o majorare a salariilor de 45%.

"La acest moment, toate activitatea miniera este oprita. Nu vrem sa speriem pe nimeni, dar sistemul energetic national (SEN) este la un pas de colaps. Indiferent cine ce ar spune, eu va spun clar: rezervele de carbune vor mai ajunge pentru o zi sau pentru putin mai mult de o zi.

In niciun caz, nu mai e vorba despre saptamani de functionare. Ceea ce trebuie, la acest moment, este sa gasim o solutie care sa ii multumeasca pe mineri, ca sa reinceapa lucrul. In mediu, la nivel de complex, in productie, omul ia in mana pana la 2.500 lei, cu tot cu sporuri si cu sambete si duminici muncite. Dar asta e mediul, altii iau mai putin de atat.

Asteptam sa vedem ce ofera astazi conducerea CE Oltenia. Noi ne dorim acea majorare de 45% pe care am solicitat-o deja", a declarat pentru Ziare.com, presedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Caldaruse.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#greva mineri CE Oltenia, #CE Oltenia intrerupere functionare, #criza CE Oltenia , #criza energie