Orban: „Avem ca prioritate zero, la debutul Parlamentului, adoptarea Legii privind consumatorul vulnerabil”

Duminica, 22 August 2021, ora 15:58
2402 citiri
Orban: „Avem ca prioritate zero, la debutul Parlamentului, adoptarea Legii privind consumatorul vulnerabil”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, anunţă că adoptarea Legii privind consumatorul vulnerabil va reprezenta o prioritate la începutul noii sesiunii parlamentare.

"În ceea ce priveşte consumatorul captiv, consumatorul casnic, avem ca prioritate zero, la debutul Parlamentului, adoptarea Legii privind consumatorul vulnerabil, care prevede posibilitatea de a sprijini familiile cu venituri mai mici în plata unei părţi din factura la energia electrică şi din factura la gaze.

De asemenea, pregătim noi scheme de ajutor de stat pentru companiile energofage pentru care s-a plătit în proporţie de 16% din cuantumul certificatelor de CO2, au fost finanţate companiile care au un cost foarte mare cu energia. De asemenea, pregătim un pachet pe scheme de ajutor de stat de minimis (...) pentru IMM-uri, pentru a-i ajuta în reducerea costurilor cu energia electrică. Avem o întreagă paletă de măsuri", a declarat Ludovic Orban duminică, la Oradea, răspunzând unei întrebări referitoare la soluţiile pentru evitarea unor creşteri ale preţurilor la energia electrică.

În acelaşi context, el a subliniat că soluţia cea mai bună pentru preţuri mai scăzute este "să produci ieftin energia la tine acasă".

"Când eşti dependent de importuri (...), noi putem importa energie, pe de altă parte, pentru securitate energetică există obligaţia de a ţi se asigura energie electrică într-un procent de 10%,, mi se pare că e procentul care ne poate fi asigurat din importuri pentru a putea face faţă consumului, însă noi trebuie să creştem capacităţile de producţie a energiei. Să investim, există fonduri pentru modernizare, trebuie finalizate cât mai repede. Centrala de la Iernut, trebuie dat drumul la capacităţi de producerea a energiei electrice, energie electrică verde, fie că e vorba de solar, de energie eoliană sau de alte tipuri de energie verde.

Trebuie investit în finalizarea capacităţilor, barajelor şi a capacităţilor de producere a energiei pe hidro. Încetul cu încetul trebuie să reducem ponderea energiei care este produsă pe cărbune, pentru că această energie care este produsă pe cărbune din cauza evoluţiei preţului la certificatele de CO2, care sunt la 56 de euro, practic ne duce cu preţul energiei foarte sus", a declarat Orban.

El a mai spus că este fundamentală implementarea parteneriatului cu SUA în domeniul energiei nucleare, pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Citeste si:
Despre energie electrică și gaze. Economia de piață aplicată balcanic, pe justificări de context european
Despre energie electrică și gaze. Economia de piață aplicată balcanic, pe justificări de context european
Un articol publicat cu câteva zile în urmă, prin care AFEER, asociația care înglobează, după afirmațiile sale, 90% din furnizorii de energie din piață, încearcă să se scuze față de...
Furnizorii de energie sunt obligați să recalculeze în termen de 15 zile facturile emise eronat. Anunțul ministrului Energiei
Furnizorii de energie sunt obligați să recalculeze în termen de 15 zile facturile emise eronat. Anunțul ministrului Energiei
Executivul a introdus miercuri, 19 ianuarie, obligativitatea recalculării facturilor la energie emise eronat, cele unde nu au fost aplicate mecanismele de plafonare şi compensare, furnizorii...