Ziare.com

Vicepresedintele ANRE: Planeta noastra este pe moarte; oamenii trebuie sa-si schimbe obiceiurile de consum energetic

Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 21:44

   

Vicepresedintele ANRE: Planeta noastra este pe moarte; oamenii trebuie sa-si schimbe obiceiurile de consum energetic
Atingerea unei eficiente energetice nu necesita investitii grandioase in industrie sau in locuintele oamenilor, ci se poate obtine prin schimbarea de catre consumatorii casnici a obiceiurilor si comportamentelor de consum energetic, in contextul in care planeta este pe moarte, a declarat joi vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

"Cel mai important lucru in contextul eficientei energetice, mai ales la consumatorii casnici, e schimbarea mentalitatii si schimbarea perceptiei privind eficienta energetica, schimbarea unor obiceiuri pe care consumatorii casnici le au. (...)

Va intreb: cati de aici din sala stingeti de fiecare data un bec cand iesiti din camera? Cati dintre dumneavoastra opriti apa cand va spalati pe dinti? Cati dintre dumneavoastra inchideti geamul in momentul cand e foarte cald afara? Cati dintre dumneavoastra explicati copilului cum sa se comporte si cum sa aiba grija de planeta asta a noastra care e pe moarte, usor-usor se stinge? Deci comportamentul trebuie schimbat in primul rand, si doar prin schimbarea comportamentului, fara sa facem investitii grandioase, atat in industrie, cat si acasa la noi, se pot obtine rezultate spectaculoase", a afirmat vicepresedintele ANRE, la o conferinta dedicata eficientei energetice a cladirilor.

Acesta a criticat persoanele, companiile sau institutiile care isi declara interesul pentru eficienta energetica insa nu isi transforma afirmatiile in actiuni concrete.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Era un comisar, (Gunther, n.red.) Oettinger, care avea o vorba foarte interesanta si foarte adevarata. Oettinger a fost comisar pe energie, cred ca pana in 2014, si dansul spunea ca eficienta energetica este exact ca si credinta. Duminica, cand mergem la biserica, toata lumea acolo crede, isi spune rugaciunile, isi propune sa fie un om bun, sa aiba grija de semeni, iar in momentul in care iesim din biserica uitam totul. Asa si eficienta: cand suntem la conferinte toata lumea vede avantajele, fiecare este convins ca eficienta energetica este viitorul si trebuie sa facem totul pentru eficienta, si cand am iesit din sala de conferinta am uitat totul", a mentionat Zoltan Nagy-Bege.

Citeste mai multe despre Smart Grids, "retelele destepte" optimizate si monitorizate de catre tehnica de calcul - Interviu.

Vicepresedintele ANRE a estimat ca finantarea prin intermediul Guvernului a consumatorilor casnici care nu au posibilitati financiare va juca un rol important in atingerea de catre Romania a tintelor de eficienta energetica pentru anul 2030.

"Romania are o sansa de a-si atinge tintele de eficienta energetica pentru 2030, asa cum si pentru 2020 ne-am atins tinta privind eficienta energetica, probabil ca cu politicile adecvate si cu o strategie bine gandita si bine implementata vom atinge si pentru 2030. Sigur, politicile vor avea un rol important, iar sursele identificate de catre Guvern care ar putea fi alocate pentru sustinerea unor categorii de consumatori care nu au posibilitati financiare sa-si faca ei investitii in acest domeniu vor fi iarasi importante", a afirmat Zoltan Nagy-Bege.

El a sustinut ca politicile nationale ale Romaniei pentru energie din urmatorii ani trebuie coordonate cu modalitatile de finantare europeana pe perioada 2021-2027.

"Noi, in calitate de Autoritate de reglementare in domeniul energiei, dar si de autoritate responsabila pentru eficienta energetica in Romania, nu suntem autoritatea responsabila pentru transpunerea directivei privind performanta energetica a cladirilor, aceea este Ministerul Dezvoltarii. Dar am fost implicati, am participat la grupul de lucru care a lucrat la acest proiect de lege si daca ni se cere ajutorul si expertiza cu siguranta participam la orice fel de discutii.

Ar fi foarte important ca asemenea politici sau planuri nationale privind eficienta energetica sau energia in general sa fie armonizate si cu perioade de finantare si modalitatile de finantare ale fondurilor europene, acum ma refer strict la urmatoarea perioada de finantare, 2021-2027, ca in momentul in care solicitam bani de la Uniunea Europeana pentru a finanta proiecte sa avem in vedere ca am facut o lege privind performanta energetica a cladirilor, eventual sa avem o strategie pe termen lung privind performanta energetica a cladirilor, un plan national integrat de clima si energie. Daca am ratat pe actuala perioada de finantare, macar pentru 2021-2027 sa avem in vedere acest lucru, si sa pornim discutiile cu forurile europene pe aceasta perioada stiind si avand in vedere aceste planuri si strategii", a adaugat vicepresedintele ANRE.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3330 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Zoltan Nagy-Bege: "planeta este pe moarte"

Nu planeta este pe moarte, ci mintea d-lui Zoltan Nagy-Bege.

 

se fac bani grei cu teorii despre protectia planetei !

----------------------------------

 

advaru-i ca nu poti sa iei

si sa iei la nesfirsit fara sa poti pune ceva in loc...
la un moment dat ata se rupe, indiferent de ce cred unii de pe-aici...
noi nu o sa prindem asta, poate copii nostri...

dar cu vorba buna , nimeni nu o sa se schimbe !

iar cu forta , nu mai merge !
o sa plesneasca intr-o zi ceva pe undeva si toti o sa strige foarte tare - NOI NU SUNTEM DE VINA - altii sunt vinovati , dar nu noi !

Bbbbuuuummmm a ajuns sa fie specialist "si in"

Energetica!!!.))))))))))

Dispariția omului este inevitabilă

Din păcate banii au corupt totul. E imposibil ca omenirea să aibă un viitor indelungat.

:)

omul tot Om ramane, pina una-alta.
ca Om ce e, Referinta Absoluta e.
Miscarile omului influenteaza in mod ombilical, Creatia, deci si Pamantul, daca omul se departeaza de Om.
si se departeaza...
omul se lupta cu Natura atunci cind omul se lupta cu Rinduielile Creatiei.
asta nu e prima Civilizatie care se lupta cu Natura, indirect, ca direct se lupta cu Rinduielile Creatiei.
istoricul spune ca toate, dar absolut toate, au pierdut lupta cu Natura, iar asta doar pentru ca Natura tinde sa echilibreze dinamici, iar cind dinamicile Civilizatiei tind sa se opuna plenar Rinduielilor Creatiei, si Natura reactioneaza tot plenar, restabilind echilibrul tot asa, plenar, ca de-asta au si disparut Civilizatiile din peisaj, ca echilibrul s-a restabilit in mod plenar.

sint doua paliere care conteaza, unul se numeste 'pamant', altul 'cer'. omul actioneaza asupra ambelor, nu doar asupra 'pamantului', prin urmare chiar daca se rezolva treaba cu 'pamantul', asta e insuficient.
pentru ca mai intai sint dinamicile 'cerului', dinamicile 'pamantului' fiind un efect, nu o cauza.
dinamicile 'cerului'? ...intrebarea care pare de bun-simt e...Ce e aia?!:)))

cind ajunge insasi Natura sa echilibreze dinamicile in Creatie, treaba e complexa!:)))
unde mai pui ca o astfel de lupta e pierduta de cel care o incepe, ca e plenara:)), adica e pierduta de om. asta spre deosebire, ca nu toti oamenii vor ramane Om, cind or da de Nemurire!:)))
:))))

 

Planeta nu moare...

..., in cel mai rău caz va mai fi o extincție (inclusiv a oamenilor), insă planeta iși va reveni, are totuși cateva miliarde de ani la dispoziție! :))

 

De fapt ce este ANRE ?

Un vicepresedinte ANRE ne aduce la cunostintă că nu trebuie să investim in industrie ci să consumăm mai putin.O tară care stă in ,, bătaia vantului,, la propriu cu productia de energie ,cu preturi reglementate după criterii doar de ei stiute are nevoie de mai mult decat a stinge becul din cameră.Vrem masini electrice, incălzire electrică dar nu vrem să facem investitii.Si cine spune asta: reprezentantul Autoritătii din domeniu. Sper că si-a incasat salariul dolofan si primele de performantă!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor