Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Angela Merkel, criticata ca se amesteca in alegerile legislative din Grecia

Autor: Ana Ilie
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 14:05
3278 citiri
Angela Merkel, criticata ca se amesteca in alegerile legislative din Grecia
Foto: news.com.au

Angela Merkel ar fi pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro, daca alegerile anticipate din Grecia sunt castigate de un partid de extrema stanga.

Potrivit unui articol aparut duminica in Der Spiegel, citat de AFP, surse guvernamentale de la Berlin considera "aproape inevitabila" iesirea Greciei din zona euro, daca partidul radical Syriza castiga anticipatele si renunta la masurile de austeritate, scrie Business Recorder.

Atat Merkel cat si ministrul sau de Finante, Wolfgang Schaeuble, au ajuns la concluzia ca iesirea Greciei din zona cu moneda unica este "gestionabila".

La Berlin se crede ca o posibila contagiere, in urma unei noi crize in Grecia, in conditiile revenirii economice in tarile cu problema, precum Irlanda si Portugalia, stabilirii unei fond permanent de salvare in zona euro si crearii unei uniuni bancare, este gestionabila.

Parlamentul elen a fost dizolvat, miercurea trecuta, dupa ce parlamentarii nu au reusit sa aleaga un succesor presedintelui Karolos Papoulias. Alegerile anticipate au fost stabilite pentru 25 ianuarie si toate sondajele indica faptul ca Syriza se afla in fruntea optiunilor grecilor.

Presa germana trateaza dezvaluirile din Der Spiegel drept o incercare a lui Merkel si Schaeuble de a pune presiune pe Grecia si pe liderul Syriza, Alexis Tsipras, care a promis ca va pune capat politicilor de austeritate.

Articolul a atras dezaprobarea membrilor coalitiei de guvernare, atat din partidul lui Merkel, CDU, cat si din partidul partener, SDP. Daca Grecia paraseste zona euro, exista temeri ca tara nu-si va putea plati creditele si o mare parte a poverii financiare va reveni Germaniei.

Un oficial al Berlinului a declarat insa ca Guvernul german are incredere ca Atena isi va indeplini angajamentele fata de creditori, luate in schimbul unui plan de salvare european.

Publicatia conservatoare Die Welt a acuzat Guvernul ca se amesteca in campania electorala din Grecia si a avertizat ca aceasta tactica este "extrem de riscanta" si se poate usor intoarce impotriva Berlinului. Aceasta tactica poate alimenta nemultumirea grecilor fata de Germania si, in cele din urma, sporeste atractia Syrizei, ceea ce poate duce la instabilitate in Grecia si, eventual, o fuga a capitalului.

In teorie, nu exista un mecanism ce permite tarilor sa se retraga din zona euro. Se speculeaza insa la Berlin ca Grecia ar putea sa-si abandoneze angajamentele din cadrul planului de salvare, ceea ce va forta Banca Centrala Europeana sa taie refinantarea bancilor elene, ceea ce va impinge Atena sa reintroduca drahma.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Merkel retragere Grecia zona Euro, #Merkel Grexit , #criza financiara