Banii de la UE si FMI nu ii ajung Greciei

Marti, 04 Mai 2010, ora 18:09
2252 citiri
Banii de la UE si FMI nu ii ajung Greciei
Foto: Daylife

Imprumutul de 110 miliarde de euro oferit Greciei de statele membre ale zonei euro si de Fondul Monetar International nu va fi de ajuns pentru a acoperi costurile pe care le are tara, potrivit analistilor.

Daca Grecia nu va reusi sa se imprumute de pe pietele internationale, ceea ce a incercat deja, fara succes, Europa va fi nevoita sa faca niste alegeri grele.

Ajutorul anuntat in timpul weekend-ului va rezolva o problema: Grecia va avea destui bani pentru a plati datoriile scadente in doua saptamani, in valoare de 8,5 miliarde de euro. Insa imprumutul se bazeaza pe faptul ca, pana la sfarsitul anului 2011, Grecia va putea, din nou, sa se imprumute de pe pietele externe. Totusi, analistii cred ca acest deadline este mult prea optimist.

"Investitorii vor fi foarte precauti in privinta Greciei. Totul depinde de respectarea angajamentelor", a spus Brian Yelvington, analist la Knight Capital, citat de The Wall Street Journal.

Adevaratul test pentru Grecia, in urmatoarele luni, va fi sa faca reducererile bugetare masive si majorarile de taxe cu care a fost de acord, pentru a primi imprumutul.

"Daca reusesc acest lucru rapid, investitorii vor capata mai multa incredere in privinta creditarii. Totusi, grecii ar fi trebuit sa faca aceste reduceri in urma cu zece ani", a adaugat Yelvington.

Grecia: Noi proteste la Atena fata de masurile de austeritate

Imprumutul ofera ajutor limitat

Pe scurt, desi acordul presupune un imprumut pe trei ani, UE si FMI i-au dat Greciei intre 12 si 18 luni pentru a demonstra ca se poate schimba, spun economistii. Apoi, trebuie sa apeleze din nou la piete, deoarece grecii au nevoie de extrem de multi bani.

Chiar daca Atena reuseste sa efectueze reducerile pe care le-a promis, va avea, in continuare, un deficit mare in urmatorii ani. In acest an, deficitul bugetar este estimat la 8,1 la suta din produsul intern brut, iar, apoi, ar trebui sa scada gradual, pana la 4,9%, in 2013. In total, acest lucru inseamna lipsa a 50 de miliarde de dolari, in urmatorii trei ani.

In plus, Grecia trebuie sa plateasca si imprumuturile facute in ultimii ani. Potrivit datelor oferite de Reuters, Grecia are de platit aproximativ 70 de miliarde de euro pana in mai 2013. Astfel, nevoia totala de refinantare se ridica la cel putin 120 de miliarde de euro.

Potrivit economistului Erik Nielsen, de la Goldman Sachs, Grecia ar avea nevoie de peste 150 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani, iar imprumutul de 110 miliarde de euro va ajuta tara pentru un an, dar nu trei.

De altfel, un oficial din Comisia Europeana a declarat ca imprumtul este "cam mic" fata de nevoia tarii. Insa, oficialul a adaugat ca planul are in vedere intoarcerea la pietele financiare in 2011. Dar, in ultimele luni, pietele au negat accesul Greciei.

In ciuda faptului ca oficialii europeni s-au aratat foarte optimisti ca actiunile lor de sprijinire vor reda increderea investitorilor, pretul titlurilor emise de Grecia a scazut, scumpindu-se, astfel, costurile de creditare pentru tara.

Grecia primeste 110 miliarde de euro de la UE si FMI

De asemenea, imprumutul anuntat nu a ajutat nici moneda unica europeana, care s-a depreciat cu peste 1 la suta fata de dolar, luni, pana la 1,3184 dolari/unitate. Suma impresionanta de bani care va fi acordata Greciei a oferit o estimare sumbra in privinta nevoii de finantare in cazul in care alte tari din zona euro risca sa intre in incapacitate de plata.

Totusi, Grecia a primit si o veste buna: Banca Centrala Europeana a fost de acord sa accepte drept garantie orice titluri emise de guvernul elen, chiar daca ratingul lor va fi extrem de scazut (saptamana trecuta, S&P a coborat nivelul la junk).

Astfel, bancile elene nu mai trebuie sa-si faca griji in privinta lichiditatilor, deoarece vor putea obtine bani de la BCE, oferind titlurile de stat drept garantie.

Nu in ultimul rand, bancile din zona euro vor putea cumpara actiuni elene, deoarece stiu ca vor primi bani pentru ele. "De fapt, s-ar putea ajunge in situatia in care finantarea privata va deveni irelevanta, iar Grecia va fi, practic, finantata de BCE", a explicat Daniel Gros, de la Centrul European pentru Studiul Politicilor, din Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#criza financiara Grecia, #imprumut Grecia, #Fondul Monetar International Grecia , #criza financiara
Comentarii
P
PSD_Erie
rank 1
Toarasi, astia vorbesc in dodii! Iauzi, banii dela uie si de la femei nui ajung Greciei! Da la astia nu ezista moderatori, toarasi? De cei lasa sa scrie prostii?