Cat au cheltuit pe procese bancile care au declansat criza financiara in 2008

Sambata, 24 August 2013, ora 21:49
2197 citiri
Cat au cheltuit pe procese bancile care au declansat criza financiara in 2008

Marile banci americane au cheltuit 66 miliarde de dolari pe litigii in ultimii trei ani si jumatate, iar aceasta suma ar putea sa creasca, in conditiile in care procurorii federali si Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) continua sa verifice neregulile legate de criza financiara din 2008.

Guvernul SUA trebuie sa actioneze rapid pentru a intenta procese in legatura cu criza creditelor si sa aplice amenzi marilor banci, in conditiile in care legea privind pedepsirea acestor ilegalitati este de cinci ani, informeaza CNN Money.

Peste o luna se implinesc cinci ani de la prabusirea Lehman Brothers, astfel ca este foarte probabil sa apara o serie de discutii despre actiunile pe care Guvernul SUA le-a facut pentru a despagubi victimele crizei financiare.

Administratia Obama a fost criticata tot timpul pentru ca nu a facut tot ce se putea pentru a pedepsi marile institutii financiare. Desi suma de 66 miliarde de dolari reprezentand cheltuieli de judecata este uluitoare, aceasta reprezinta doar o mica parte din profitul inregistrat in ultimii ani de cele mai mari institutii financiare americane.

Astfel, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley si Wells Fargo au inregistrat un profit total de 207 miliarde de dolari in ultimii trei ani si jumatate.

Eforturile Guvernului din ultimul timp par insa sa se fi intensificat, dupa ce au fost initiate noi procese impotriva bancilor. Unele dintre acestea au legatura cu criza financiara si cu prabusirea pietei imobiliare in urma cu cativa ani.

La inceputul acestei luni, Departamentul de Justitie a dat in judecata Bank of America, acuzand institutia de fraudarea investitorilor prin investitii garantate de ipoteci cu probleme.

Alte procese privesc insa acuzatii de abateri in cazul activitatii comerciale a marilor banci.

Departamentul de Justitie investigheaza si posibila manipulare a pietei de energie de catre JPMorgan Chase. Exista si acuzatii impotriva a doi bancheri din cadrul JPMorgan Chase, care au provocat pierderi de miliarde de dolari.

In urmatoarele luni, Departamentul de Justitie va anunta noi procese impotriva marilor banci, a declarat avocatul Eric Holder.

Potrivit estimarilor trimestriale ale celor mai mari sase banci din SUA, costurile proceselor se ridica ridica la 19,2 miliarde de dolari. Analistii considera insa ca aceasta suma nu este cea reala, costurile fiind mult mai ridicate.

Citeste si:
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că reprezentanţii partidelor din coaliţie nu s-au "certat", însă au întâlniri dese pentru a discuta pe teme de actualitate. În ceea ce...