Cat au cheltuit pe procese bancile care au declansat criza financiara in 2008

Sambata, 24 August 2013, ora 21:49
2454 citiri
Cat au cheltuit pe procese bancile care au declansat criza financiara in 2008

Marile banci americane au cheltuit 66 miliarde de dolari pe litigii in ultimii trei ani si jumatate, iar aceasta suma ar putea sa creasca, in conditiile in care procurorii federali si Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) continua sa verifice neregulile legate de criza financiara din 2008.

Guvernul SUA trebuie sa actioneze rapid pentru a intenta procese in legatura cu criza creditelor si sa aplice amenzi marilor banci, in conditiile in care legea privind pedepsirea acestor ilegalitati este de cinci ani, informeaza CNN Money.

Peste o luna se implinesc cinci ani de la prabusirea Lehman Brothers, astfel ca este foarte probabil sa apara o serie de discutii despre actiunile pe care Guvernul SUA le-a facut pentru a despagubi victimele crizei financiare.

Administratia Obama a fost criticata tot timpul pentru ca nu a facut tot ce se putea pentru a pedepsi marile institutii financiare. Desi suma de 66 miliarde de dolari reprezentand cheltuieli de judecata este uluitoare, aceasta reprezinta doar o mica parte din profitul inregistrat in ultimii ani de cele mai mari institutii financiare americane.

Astfel, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley si Wells Fargo au inregistrat un profit total de 207 miliarde de dolari in ultimii trei ani si jumatate.

Eforturile Guvernului din ultimul timp par insa sa se fi intensificat, dupa ce au fost initiate noi procese impotriva bancilor. Unele dintre acestea au legatura cu criza financiara si cu prabusirea pietei imobiliare in urma cu cativa ani.

La inceputul acestei luni, Departamentul de Justitie a dat in judecata Bank of America, acuzand institutia de fraudarea investitorilor prin investitii garantate de ipoteci cu probleme.

Alte procese privesc insa acuzatii de abateri in cazul activitatii comerciale a marilor banci.

Departamentul de Justitie investigheaza si posibila manipulare a pietei de energie de catre JPMorgan Chase. Exista si acuzatii impotriva a doi bancheri din cadrul JPMorgan Chase, care au provocat pierderi de miliarde de dolari.

In urmatoarele luni, Departamentul de Justitie va anunta noi procese impotriva marilor banci, a declarat avocatul Eric Holder.

Potrivit estimarilor trimestriale ale celor mai mari sase banci din SUA, costurile proceselor se ridica ridica la 19,2 miliarde de dolari. Analistii considera insa ca aceasta suma nu este cea reala, costurile fiind mult mai ridicate.

Eveniment Quarterly Report

Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Economia zonei euro se va contracta probabil în trimestrul trei și nu va reveni prea curând pe creștere, apreciază managerii de achiziții chestionați în indexul PMI calculat de S&P Global....
Măsuri fiscal-bugetare 2023: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. În ce condiții se impune și cum se va calcula
Măsuri fiscal-bugetare 2023: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. În ce condiții se impune și cum se va calcula
Printre primele dispoziții ale proiectului de Lege privind măsurile fiscal-bugetare se numără un impozit minim de 1% din cifra de afaceri pentru întărirea disciplinei fiscale care să asigure...
#bancheri SUA criza financiara, #procese criza financiara SUA, #procese banci SUA , #criza financiara