Ce ar putea invata Europa de la China

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 08:14
2572 citiri
Ce ar putea invata Europa de la China
Foto: Arhiva

Managementul crizei datoriilor din zona euro se afla in contrast puternic fata de modul in care a fost gestionata criza similara din estul Asiei, in 1997 - 1998, potrivit analistilor chinezi.

La acea vreme, Thailanda, Coreea de Sud si Indonezia au fost fortate sa implementeze programe de austeritate dure, impuse de Fondul Monetar International. Insa aceste tari nu au pierdut prea multa vreme in procesul de restructurare a economiei. In doi - trei ani, s-au reintors la crestere, iar Europa ar putea privi acea perioada drept o lectie.

Spre deosebire de multi europeni, locuitorii din Asia de est nu au avut luxul unor fonduri masive de sprijin financiar din afara tarii. Prin urmare, acestia au fost nevoiti sa indure greutatile si nu au crezut in demonstratiile de strada.

Mai mult chiar, coreeni au contribuit cu aur si valuta pentru a ajuta guvernul sa scada presiunea fiscala. In China, guvernul a promis sa nu devalorizeze moneda, iar, in toata regiunea, politicienii au actionat rapid, nu s-au pierdut in dezbateri fara sfarsit, comenteaza doi analisti chinezi, pentru Financial Times.

In mod clar, nu este cazul in Europa. Crizele din Grecia si Spania nu au fost privite drept o problema comuna, iar negocierile continue despre termenii si conditiile pentru oferirea de ajutor financiar au condus la pierderea timpului pretios, dand impresia ca Europa intreaga este blocata.

China a raspuns rapid la cererea de sprijin a Europei, insa ar trebui privita drept un "actionar" important si responsabil si sa fie tratata in mod egal cu Banca Centrala Europeana, in cazul unei restructurari a datoriilor.

In ultimele decenii, China a devenit bogata, insa mentinerea acestor capitaluri in interiorul tarii ridica riscul unor "bule" si ofera prea putine oportunitati de diversificare. Prin urmare, este si in interesul Chinei sa caute investitii in afara, iar Europa ofera multe avantaje, sunt de parere analistii: este cel mai mare partener comercial al Chinei, are o structura legala de invidiat, are tehnologii si expertiza care lipsesc Chinei.

Insa, pentru ca Europa si China sa continue colaborarea la un nivel si mai strans, europenii trebuie sa-si rezolve criza datoriilor si sa trateze echitabil companiile chinezesti. Aceste societati intampina, de multe ori, impedimente in Europa. De exemplu, fondul China Investment Corporation ar putea injecta rapid bani intr-o companie occidentala, daca ar avea nevoie de bani urgent. Insa acest lucru nu poate fi realizat daca autoritatile de reglementare intarzie aprobarile. Un alt exemplu este producatorul Huawei, care a intampinat dificultati in a-si extinde operatiunile in unele tari europene, motivul cel mai des invocat fiind "securitatea nationala".

Cei trei pasi spre salvare

Intre timp, zona euro este in pragul colapsului. Cei doi analisti sunt de parere ca ar fi necesar sa se faca trei pasi pentru rezolvarea acestei probleme.

In primul rand, sunt necesare cheltuielile din care rezulta crestere economica. Consolidarea fiscala nu justifica taierea agresiva a deficitelor bugetare, in acest moment.

In al doilea rand, Europa trebuie sa-si ia angajamentul sa salveze Grecia. Acest lucru ar implica un nou plan realist pentru plata datoriilor si restructurare economica - eventual pe zece ani - cu masuri atat pe termen lung, cat si pe termen scurt.

In al treilea rand, Europa ar trebui sa puna capat rundelor nesfarsite de negocieri pentru a gasi o solutie perfecta si sa se puna de acord asupra unei solutii realiste, chiar daca nu chiar optima.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#ajutor zona euro China, #criza financiara zona euro, #rezolvare criza Europa , #criza financiara