Ce ar urma dupa falimentul Greciei - 6 scenarii posibile

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 07:34
7561 citiri
Ce ar urma dupa falimentul Greciei - 6 scenarii posibile

Intrarea in incapacitatea de plata - faliment, cum o numesc unii - nu e o noutate in istorie. Profesorii Carmen Reinhart de la Universitatea din Marryland si Kenneth Rogoff de la Oxfort au inventariat falimentele nationale in ultimele doua secole, iar lista este destul de lunga.

Istoria se repeta

De la independenta sa, in 1830, si pana in prezent, Grecia a fost in dificultate sau chiar incapacitate de plata de mai multe ori, aceste perioade insumate reprezentand jumatate din existenta statului grec.

Putem spune chiar ca, luand in consideratie numarul de falimente (nu durata fiecaruia) Grecia se afla in fruntea topului european. Aproape am putea spune ca, pentru Grecia, un nou blocaj financiar ar reprezenta mai mult o situatie de rutina, decat o exceptie.

Alte cazuri europene, e drept, au fost mai rare, dar nu putine de tot. Seria istorica mai continua cu Spania (opt falimente), Germania (sapte), Austria, Ungaria, iar apoi Austro-Ungaria (tot sapte).

In ultimele decenii (dupa 1980), Europa a cunoscut inca patru falimente nationale, analizate de specialisti fiecare in parte: Polonia, Romania, Rusia si Turcia.

Operatiunea ultimei sanse

Premiera mondiala pentru anul 2011 ar fi faptul ca o defectiune majora a Greciei ar insemna, pe langa dificultatile ei proprii, alterarea imaginii Uniunii Europene, entitate nou formata, care are nevoie sa se afirme ca forta economica a lumii si nu sa se prezinte vulnerabila.

Este un motiv principal, pentru care autoritatile cele mai reprezentative al Uniunii nu au liniste. Dupa teleconferinta tinuta intre cancelarul Merkel, presedintele Sarkozy si premierul Papandreou, a avut loc, vineri, o intrunire in Polonia a ministrilor din zona, cu participarea secretarului american al trezoreriei, Timothy Geithner.

Ziarele occidentale numesc aceste zile "operatiunea ultimei sanse". Daca va fi ratata, urmarile pentru Grecia vor fi grave, dar nici pentru restul Europei nu par mai comode. Analizand ce scenariu ar putea urma, ziarul La Tribune, puncteaza sase posibilitati, intr-un articol semnat de Romanic Godin:

Sase scenarii posibile

Prima este varianta oficiala. Grecia se va redresa, in baza imprumutului de 109 miliarde euro obtinut la 21 iulie 2011, necesar nu numai pentru linistea Greciei, dar si a partenerilor francezi si germani, pregatiti de alegeri, in 2012 si 2013. Ratele uriaselor datorii pot impinge Grecia la un faliment mai rasunator decat spectrul celui de astazi.

A doua varianta: "falimentul controlat". Grecia sa-si restructureze datoriile cu minimum 50%, intrand in incapacitate de plata cu restul. Lovitura este greu de suportat, iar scenariul este mai curand iluzoriu, decat realist. Cine ar fi dispus sa preia, pe timp de criza, ceva din datoria greaca? Sa fim seriosi!

A treia varianta, cea mai sigura, poate veni de la sine: falimentul necontrolat. In momentul cand toate ajutoarele s-au epuizat, iar Merkel si Sarkozy nu au nimic a-si mai spune, falimentul apare automat, ca tigrii scapati din cusca. Grecia va suporta consecintele, iar Europa s-ar arata lumii ca un zmeu urias, cu picioare de lut.

A patra: falimentul si integrarea federalista. Stransa cu usa, Grecia poate fi de acord sa renunte la suveranitatea fiscala si bugetara, asupra carora sa guverneze solidaritatea altor state europene. Daca nu intervenea, in 2005, esecul Constituitiei Europene, faptul era ca si implinit. Preluate de o autoritate europeana, finantele grecesti ar putea beneficia si de o guvernare buna si de un ajutor mai eficace.

A cincea: iesirea Greciei din zona euro. Aceasta ar degaja restul Europei, dar pentru Grecia, ar fi colapsul. Tiparind noua-drahma, statul grec si-ar salva partial pielea, dar inflatia ar saraci populatia si fiecare cetatean ar plati fara sa-si dea seama costuri mult mai mari decat actuala austeritate, pentru care iese din cand in cand in agora publica si da foc la anvelope.

A sasea: iesirea Germaniei din zona euro. Satula sa mai plateasca indolenta greaca si sa apartina unei uniuni care refuza sa se alinieze la o disciplina financiara, ca sa zic asa, nemteasca, Germania ar putea da divort de euro. Si-ar reinfiinta propria marca, singura sau in partenierat cu virtuosii nordului, in care are incredere. Asta ar insemna practic sfarsitul UE, dar nici Germaniei nu i-ar fi usor: specialistii au calculat ca iesirea Germaniei din zona euro ar insemna pentru ea insasi pierderi la nivel de 20-25% din PIB, numai in primul an.

Nu exista un scenariu perfect, dar simt ca, desi scartaie, UE este un mecanism condamnat sa functioneze, chiar si cu sacrificiile celor harnici, care, ca in orice familie, platesc greselile fiilor ratacitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#faliment Grecia, #datorii Grecia, #criza Grecia, #solutii Grecia, #Merkel Sarkozy Grecia , #criza financiara