China isi arata coltii: conditii pentru imprumuturile acordate Europei - Presa internationala

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 15:57
2781 citiri
China isi arata coltii: conditii pentru imprumuturile acordate Europei - Presa internationala

China impune conditii Europei in schimbul acordarii de imprumuturi economiilor cu probleme, insa, in acelasi timp, solicita SUA sa nu introduca politici protectioniste impotriva companiilor chineze; doua mari banci franceze au fost retrogradate, facandu-se astfel simtite efectele crizei datoriilor suverane asupra portofoliilor bancilor - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de miercuri.

Premierul chinez, Wen Jiabao, a fixat conditiile pe care Europa trebuie sa le intruneasca in situatia in care China isi va spori sprijinul pentru economiile europene aflate in imposibilitatea de a accesa imprumuturi direct din pietele financiare - indicand astfel reticienta Beijingului de a fi perceput ca salvator al economiei globale.

Principala conditie a fost solicitarea ca Europa sa recunoasca China drept o economie de piata - aspect strict tehnic insa necesar companiilor chineze care sunt implicate in dispute comerciale, informeaza Financial Times.

Premierul chinez a mai precizat ca tara sa nu se va grabi sa sprijine acele economii care au intrat intr-o criza financiara produsa de propriile politici defectuoase.

"Tarile ar trebui sa fie responsabile si sa-si puna problemele interne in ordine", a declarat Wen. "Economiile dezvoltate ar trebui sa adopte politici monetare si fiscale responsabile. Lucrul cel mai important in prezent este sa prevenim extinderea crizei datoriilor suverane din Europa".

China si-a exprimat in mod sistematic increderea in economiile europene si in faptul ca actuala criza a datoriilor suverane va fi, in cele din urma, depasita. Pe de alta parte insa, analistii considera ca achizitionarea de datorie greceasca, portugheza, spaniola si italiana a fost destul de redusa din partea Chinei, ceea ce contrazice entuziasmul declaratiilor.

Conditia impusa de catre premierul chinez pentru acordarea de imprumuturi este dificil de implementat, in conditiile in care reprezentatii Uniunii Europene considera ca economia chineza nu intruneste multe dintre conditiile necesare pentru a fi designata drept o economie de piata.

Doua banci franceze mari, retrogradate

Moody's a retrogradat ratingul pentru creditele pe termen lung accesate de catre Credit Agricole si Societe Generale, mentinand totodata cea mai mare banca franceza, BNP Paribas, sub observatie pentru retrogradare.

Decizia de retrogradare vine la capatul mai multor zile de incertitudine cu privire la expunerea bancilor franceze pe datoria de stat greceasca, ceea ce a determinat o volatilitate foarte mare pentru actiunile bancare, informeaza Financial Times.

Pe de alta parte, oficialii francezi insista cu privire la stabilitatea propriului sistem bancar, precizand ca bancile din sistemul francez detin suficient capital pentru a rezista potentialelor pierderi pe care le-ar putea inregistra Grecia in situatia unui faliment.

Reprezentantii bancilor considera ca aceasta retrogradare este mai degraba o formalitate intrucat astfel sunt integrate in prognozele cu privire la evolutia sistemului bancar si riscurile sistemice presupuse de situatia dificila a Greciei.

China solicita SUA sa nu adopte masuri protectioniste

Oficialii chinezi au solicitat SUA sa nu se prevaleze de diverse "scuze" pentru a justifica protectionismul comercial dupa ce unii politicieni americani au inceput sa faca presiuni pentru ca China sa-si relaxeze politicile de control strans al propriei monede nationale.

"Am vrea sa solicitam Congresului american sa vada cat se poate de clar importanta cooperarii economice si comerciale intre China si Statele Unite, caracterul sau de beneficiu reciproc si sa nu caute scuze pentru a se angaja intr-un protectionism comercial impotriva Chinei", a declarat purtatorul de cuvant al ministrului de externe chinez, citat de Reuters.

Multi analisti americani considera ca politica chineza de devalorizare a propriei monede contra dolarului american este menita sa asigure competitivitatea produselor chineze pe piata americana, instituid astfel un mediu de concurenta neloiala intre companiile americane si cele chineze. China isi foloseste in acest sens enormele sale rezerve de dolari americani, intervenind in pietele forex pentru deprecierea yuanului chinezesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#criza datorii suverane, #criza financiara, #sprijin China Europa, #conflict comercial China SUA , #criza financiara