Ziare.com

China, noul centru financiar al lumii - sunt zarurile aruncate?

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 11:29

   

China, noul centru financiar al lumii - sunt zarurile aruncate?
"Acum cateva zeci de ani, Japonia era cea privita cu multa ingrijorare. Americanii numarau blocurile turn din Manhattan care devenisera proprietate japoneza sau diverse companii americane care erau cumparate de japonezi", spune analistul financiar Aurelian Dochia.

Acesta mai spune, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro ca istoria se repeta, rolul fiind jucat de data aceasta de China "care este de multa vreme principalul cumparator al titlurilor de stat americane si care are detineri de 2.300 de miliarde de dolari in active, in diverse forme".

Dochia spune ca tendinta din ultima vreme a unor state de a-si deprecia monedele nationale este un joc periculos.

"Consecintele pot fi devastatoare fiindca se genereaza reactii in lant. Incepe o devalorizare competitiva si, in mod inevitabil, vor fi luate masuri protectioniste. Statele care simt ca sunt dezavantajate din cauza politicii altor state de devalorizare vor ajunge sa impuna tot felul de bariere vamale care vor duce la caderea comertului international. Acest lucru ne duce exact la fenomenul care a dus la marea criza din 1929-1933, foarte mult agravata de protectionism", a mai spus Dochia.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Citeste mai mult despre China, noul centru financiar al lumii - sunt zarurile aruncate? pe Business24.ro

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3236 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rasa galbena va conduce lumea...

Suntem aproape.

 

fals

problema e ca un sitem economic de tipul celui care exista in lume
care pemite libera concurenta pentru state care accepta sclavia moderna si care nu respecta o serie de drepturi ale omului cum ar fi proprietatea intelectuala (care trebuie si ea reformata)
nu duce in final decat la acest deznodamant ciclic

un alt aspect deosebit de toxic este marja variabila a dobanzilor si dreptul la specula pe valori nefondate de realitati materiale
unde exceptii (si in anumiti parametri reformat) pot fi asimilate emisiunea de actiuni si obligatiuni

 

china...

semnale efective: europa, sua, japonia, ... concureaza (prin imprumuturi fmi, datorii etc.) la "care isi depreciaza mai repede moneda" pt a putea contracara China (marfa ieftina, achizitie de tehnologie, resurse valutare). Intoarcerea la "economia de baza" (agricultura, energie, dezvoltare locala, produse de inalta calitate) va genera un nou schimb de valoare intre regiuni (cele mai eficiente si cele mai populate). Centrele decizionale isi vor da seama ca tre sa fie mai responsabile (da, uneori mai totalitariste, in masura de a aduce echilibru - dar sa si comunice desi se intra pe taramul secretelor de stat). Romania trebuie, este obligata, sa devina (factorii decizionali) responsabili fata de aceata natie si sa faca. De vorbe si balacareli (mai ales bocitoarele de la tv) ca tiganii (au fost numiti asa sute de ani, asta e) suntem satui.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor