China - risc de 60% pentru o criza bancara - Presa internationala

Marti, 08 Martie 2011, ora 13:20
1691 citiri
China - risc de 60% pentru o criza bancara - Presa internationala

Economia cu cea mai puternica dezvoltare la nivel global, China, ar putea plati pretul acestei dezvoltari, in urmatorii ani, printr-o criza bancara; discutiile cu privire la cresterea dobanzilor pentru moneda unica sperie investitorii, iar Toyota trebuie sa retraga inca 22.000 de automobile de pe piata, din cauza unor defecte tehnice - sunt subiectele principale din presa straina de business.

China se confrunta cu sanse de 6 din 10 in favoarea aparitiei unei crize bancare pana la mijlocul anului 2013, ca urmare a imprumuturilor masive acordate si a cresterii preturilor proprietatilor, conform unor analize ala agentiei de rating Fitch.

Bancile chineze au alimentat cresterile record ale preturilor in piata imobiliara chineza prin extinderea imprumuturilor acordate cu 2,7 trilioane de dolari in 2009 si 2010, in cadrul unui program de stimulare care a propulsat economia chineza in timpul crizei financiare, informeaza Bloomberg.

Incercarile decidentilor politici de a mentine sub control riscurile crescande ale celor ce acorda imprumuturi au inclus si teste de presiune care au luat in calcul posibilitatea unor deprecieri la preturile imobiliare, ceea ce ar duce in jos evaluaea portofoliilor bancilor.

Conform definitiei Fitch, care ia in calcul criteriile FMI pentru astfel de situatii, o criza bancara este situatia in care cea mai mare parte a capitalului bancar se volatilizeaza - ca urmare a prabusirii preturilor activelor in care acesti bani sunt investiti - ceea ce genereaza un mare numar de falimente si imposibilitati de returnare a capitalului imprumutat; intr-o astfel de situatie, de asemenea, institutiile financiare s-ar confrunta cu un risc sporit de imposibilitate de plata la timp a obligatiilor banesti catre angajati, dar si catre contractori.

Cresterea dobanzilor la euro ameninta stabilitatea economica

In conditiile in care Banca Centrala Europeana urmeaza sa creasca ratele dobanzilor, probabil la inceputul lunii viitoare, investitorii incearca sa-si dea seama care dintre clasele de active au fost cele mai afectate de banii ieftini disponibili in piata si, ca urmare, vor suferi un soc in urma cresterii ratelor doanzilor la euro.

Indicatorii au fost clari dupa ce Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a averizat ca institutia de supraveghere a comportamentului monedei unice manifestat o "acuta atentie" cu privire la inflatie, noteaza Financial Times.

Pe termen lung, investitorii se raporteaza la precedentele istorice. Insa data fiind perioada extinsa de dobanzi scazute - dobanda a fost de un procent pentru zona euro timp de aproape doi ani - aceasta raportare devine una dificila, in conditiile in care climatul economic s-a modificat considerabil.

Analistii considera ca activele cele mai afectate ca urmare a cresterii dobanzilor vor fi actiunile - cele care au beneficiat din plin de lichiditatile excesive de pe piata.

Toyota retrage de pe piata 22.000 de automobile

Toyota Motor Corp a anuntat ca va retrage 22.000 de automobile de pe piata americana, ca urmare a sistemelor de monitorizare a presiunii in pneuri.

Toyota Sequoia, FJ Cruiser, Land Cruiser, Tacoma si Tundra sunt modele ale caror sisteme de avertizare nu indica la timp soferilor potentialele probleme pe care le pot avea, ridicand astfel riscul de accidente, conform Reuters.

Automobilele afectate au plecat in fabrici fara aceste probleme, insa, in momentul in care au fost instalate rotile auxiliare, sistemele nu au fost recalibrate, iar martorii de bord nu avertizeaza in consecinta.

Toyota a fost puternic afectata in ultimii ani de o serie de retrageri de pe piata a produselor, retrageri care totalizeaza din 2009 pana in prezent 19 milioane de automobile. In urma cu doua saptamani, producatorul a retras, de asemenea, 2,2 milioane de automobile pentru un defect care ar putea genera blocari ale pedalei de acceleratie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#criza bancara China, #crestere economica China, #dobanzi euro, #politica BCE, #probleme auto Toyota , #criza financiara