Cine ar putea iesi din zona euro?

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 18:12
3591 citiri
Cine ar putea iesi din zona euro?

Grecia, Spania si Portugalia ar putea fi nevoite sa iasa din zona euro, potrivit investitorilor internationali.

In ciuda pachetului de sprijin financiar in valoare de 110 miliarde de euro pentru Grecia si de 750 de miliarde de euro pentru intreaga zona euro, investitorii nu au deloc incredere in reusita.

Doar 23 la suta din investitorii intrebati de Bloomberg, in cadrul unui sondaj, au raspuns ca cele 750 de miliarde de euro vor reusi sa previna intrarea in incapactitate de plata a unor tari.

In schimb, 73 la suta din ei sustin ca Grecia va intra in incapacitate de plata, iar 40 la suta spun ca este foarte posibil ca aceasta tara sa abandoneze moneda euro.

"Clar exista riscul destramarii zonei euro", a declarat Geoff Marson, director la Odey Asset Management, care gestioneaza aproximativ 6 miliarde de dolari.

"Guvernul din Grecia nu va reusi sa controleze cheltuielile, pe termen lung", a adaugat si Robert Knox, director executiv al firmei de brokeraj Park City.

Insa Grecia nu este singura vizata, 35 la suta din respondenti declarand ca si Portugalia ar putea intra in incapacitate de plata, in timp ce mai mult de un sfert au avut aceeasi estimare pentru Spania.

In afara Europei, tara cu cel mai mare risc de a nu-si putea plati datoriile este Argentina, fiind aleasa de 31 la suta din respondenti.

"Sunt multe similaritati intre situatia din Spania si tarile emergente din urma cu 20 de ani. Acestea includ datorii mari, o rata a somajului ridicata, din ce in ce mai multe probleme sociale si o moneda prea puternica", a declarat Alvaro Teixeira, de la fondul de investitii Prebon Canada, din Toronto.

De asemenea, 15 la suta din intervievati cred ca este posibil ca Spania sa fie fortata sa renunte la euro, pentru a reusi sa aiba crestere economica, iar unul din cinci cred ca Portugalia ar putea face aceasta miscare.

"Aceasta criza ar putea fi un pas semnificativ care vor conduce la o eventuala destramare a zonei euro", a spus William Aston-Reese, vice presedinte al firmei de brokeraj Tradition Asiel Securities, din New York.

Euro va continua sa scada

Peste 60 la suta din cei intervievati sunt de parere ca moneda unica europeana va continua sa se deprecieze fata de dolarul american, in urmatoarele trei luni.

Investitorii europeni sunt mai optimisti in privinta abilitatii regiunii de a-si rezolva problemele decat cei din alte zone ale lumii, 30 la suta din ei declarand ca se asteapta ca pachetul de sprijin financiar sa aiba succes.

Pe de alta parte, investitorii americani sunt cei mai pesimisti, doar 14 la suta avand asteptari pozitive in acest sens, precum si un sfert din investitorii din Asia.

In total, 40 la suta din investitorii internationali spun ca intrarea in incapacitate de plata a unor tari europene este posibila, in ciuda pachetului de sprijin, in timp ce 35 la suta cred ca unele tari vor iesi din zona euro.

Jean-Claude Trichet isi pierde sprijinul investitorilor

Banca Centrala Europeana sprijina, la randul sau, "salvarea" zonei euro, cumparand obligatiuni de la Grecia si de la alte guverne europene, insa investitorii nu au parere prea buna despre presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet.

Majoritatea respondentilor europeni (48%), i-au dat un rating nefavorabil acestuia, in timp ce 41 la suta dandu-i un rating pozitiv, restul neavand o opinie in privinta sa. In luna ianuarie, 60 la suta din respondenti ii dadusera un rating pozitiv si doar 27 la suta unul negativ.

"Trichet a sacrificat independenta BCE, prin ajutorul oferit Greciei", a explicat Cyril Boudin, trader la Unicredit Group din Londra.

In cazul investitorilor americani, ratingul este si mai slab, 56 la suta din ei vazandu-l intr-o lumina nefavorabila, in timp ce 34% din participantii asiatici au aceeasi parere.

In schimb, peste doua treimi din investitorii din intreaga lume sunt de acord cu strategia lui Ben S. Bernanke, presedintele Federal Reserve, banca centrala americana.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: Ziare.com