Cine va salva Franta?

Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 12:48
2743 citiri
Cine va salva Franta?

Agentia de evaluare Standard's & Poor (S&P) a transmis marti o avertizare Frantei ca este posibila o retrogradare a ratingului de tara, de la cel mai mare nivel, AAA, la AA+.

Desi s-a discutat despre marirea fondului de salvare din zona Uniunii Europene, ce are ca scop garantarea unei parti din datoriile guvernelor mai slabe din regiune, aceasta decizie ar influenta Hexagonul intr-un mod negativ.

De Franta si Germania, cele mai mari economii din zona euro, depinde rezolvarea crizei financiare din tari precum Grecia si Irlanda, insa cat ii va costa acest lucru pe francezi?

Agentia de evaluare financiara a realizat teste de stres privind capacitatea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International de a sprijini tarile din zona euro, pe baza a doua scenarii: o recesiune in W sau o recesiune cu rate ale dobanzilor foarte ridicate. Conform Reuters, in ambele cazuri, cinci tari europene, inclusiv Franta, ar risca reducerea ratingului. Aceasta ar putea fi retrogradata din cauza deteriorarii pozitiei fiscale.

Declinul economic al Frantei

Indatoararea continua la organizatiile europene si mondiale a condus la adancirea crizei in tari ca Grecia, Italia si Spania, iar Franta se pare ca le calca pe urme. In plus, francezii, alaturi de germani, sunt cei care au finantat acoperirea datoriilor elene.

Dupa ce Statele Unite au fost retrogradate de S&P, de la triplu A la AA+, indicii bursieri au inregistrat scaderi masive. In Franta, actiunile Societe Generale, a doua banca a tarii, au scazut pe 10 august de la 22,16 euro la 3,84 euro, astfel avand cel mai mare declin din octombrie 2008, scrie The Telegraph.

Centrum fur Europaische Politik (CEP) a plasat Franta pe locul al unsprezecelea, din 17 state membre ale zonei euro, in clasamentul intocmit dupa indicele de solvabilitate. Semnificatia acestei pozitii este ca "tara consuma nu doar 100% din Produsul Intern Brut, ci si o parte din imprumutul net, tendinta care ameninta solvabilitatea sa", conform bursa.ro.

In trimestrul al doilea al acestui an, economia Frantei - a doua ca marime din Europa, dupa Germania - si-a stopat cresterea. Astfel, analistii si-au exprimat ingrijorarea ca Franta nu-si va putea duce la bun sfarsit planul de reducere a deficitului, proiect care a fost singurul motiv pentru care nu a fost retrogradata mai inainte.

O alta situatie negativa pentru Franta vine din partea bancii franco-belgiene Dexia, care a fost in pericol de faliment, iar pentru a o salva, statul belgian va cumpara partea sa. Franta detinea la aceasta institutie bancara active ale municipalitatilor, iar preluarea lor ca entitati de stat a impovarat riscant tara.

Cine poate salva, totusi, Franta

Oficialii francezi insista asupra faptului ca masurile luate de guvernul lor vor fi suficiente pentru stabilizarea economiei. Presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca va face orice sa mentina intact ratingul de tara, iar ministrul de Finante, Francois Baroin, a intarit aceasta idee.

Franta se pregateste de adoptarea unui plan de austeritate

Franta a comunicat luna trecuta masurile de austeritate pe care le are in vedere. Printre acestea se numara reformarea sistemului de pensii, precum si inghetarea cheltuielilor publice pe perioada 2011-2013.

Mergand in aceeasi directie cu propunerile Germaniei de intarire a disciplinei bugetare in zona euro, Franta planuieste incorporarea in cadrul Constitutiei a unei tinte de deficit bugetar.

In prezent, deficitul bugetar este de 8% din produsul intern brut, dar guvernul francez doreste reducerea acestuia pana la 3% in 2013, nivelul maxim admis in zona euro.

Aceste masuri, precum si planul de combatere a crizei, vor fi discutate la summit-ul ce are loc duminica cu tarile membre UE. Insa daca acestea nu vor fi eficiente, atunci Franta va intra in recesiune, ceea ce va duce la scaderea investitiilor si la declinul fortei de cumparare. De asemenea, o recapitalizare a bancilor ar putea fi posibila, astfel Franta ajungand si ea la mila Bancii Europene care trebuie sa finanteze acest proces.

In acest moment, Franta este intr-o mare dilema: sa continue ajutorarea statelor din zona euro care sunt afectate puternic de criza, sau sa-si pastreze banii pentru asigurarea propriei bunastari. Intre campanie electorala si a actiona rational, Sarkozy ar trebui sa aleaga cea de-a doua varianta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#criza economica Franta, #rating Franta, #recesiune franta , #criza financiara