Austeritatea, noua moda in Europa

Marti, 08 Iunie 2010, ora 18:09
2202 citiri
Austeritatea, noua moda in Europa
Foto: ArhivaFoto.ro

Disponibilizarile, taierile de salarii, pensii, ajutoare sociale si majorarile de taxe si impozite sunt la ordinea zilei in toate tarile din Uniunea Europeana, pe masura ce guvernele anunta, unul dupa altul, masuri drastice pentru reducerea cheltuielilor si stimularea cresterii economice.

Spre deosebire de Romania, unde guvernantii au preferat sa faca doar reduceri de pensii, salarii si ajutoare sociale, in restul Europei a fost avantajata alternativa unor masuri mixe, de scaderi, la care se adauga majorari ale taxei pe valoarea adaugata si a accizelor.

Cel mai ambitios plan, dar, probabil, cel mai usor de realizat, este cel al Germaniei, care intentioneaza sa faca reduceri in valoare de 80 de miliarde de euro, in urmatorii patru ani. Este mult, insa Germania are, totusi, cea mai mare economie din Europa si cele mai mari sanse de avea crestere bazata pe consum intern si exporturi, printre altele.

Cancelarul german, Angela Merkel, a dezvaluit planul pentru reducerea deficitului bugetar, care va fi pus in practica incepand cu 2011. Astfel, anul viitor, Guvernul german va economisi 11,2 miliarde de euro, echivalentul a putin sub 0,5 la suta din produsul intern brut. Pentru a realiza acest lucru, nemtii vor apela la reduceri de cheltuieli, dar si la majorarea catorva taxe.

"Trebuie sa economisim aproximativ 80 de miliarde de euro pana in 2014, pentru a avea un sistem financiar solid. Avem in fata vremuri serioase si dificile, iar masurile sunt necesare pentru viitorul tarii noastre", a declarat Angela Merkel, citata de The Wall Street Journal. In 2012, Germania va economisi 19,1 miliarde de euro, in 2013, 23,7 miliarde si 27,6 miliarde de euro in 2014.

Prin aceasta strategie, Germania spera sa dea un exemplu celorlalte tari din zona euro, regiune zguduita de criza financiara din Grecia, urmata de prabusirea euro si neincrederea pietelor.

Marea Britanie taie de la Afaceri

La randul sau, Marea Britanie, ar avea de platit dobanzi in valoare de 70 de miliarde de lire sterline, pana in 2015, daca nu se iau masuri urgente de reducere a imprumuturilor, potrivit premierului David Cameron, citat de Financial Times. Astfel, nivelul dobanzilor ar fi mai mare decat bugetul alocat pentru educatie, transporturi si problemele de mediu la un loc.

Noua coalitie de la guvernare a anuntat un plan de reduceri in valoare de 6,2 miliarde de lire sterline, pentru 2010 si 2011, acesta fiind doar primul pas dintr-un plan mai mare de austeritate, menit a diminua deficitul bugetar de 156 de miliarde de lire sterline, ce reprezinta peste 11 la suta din PIB.

Cele mai mari reduceri vor fi facute la Departamentul de Afaceri, in valoare 836 de milioane de lire sterline. Cameron spera sa reuseasca sa economiseasca sume importante si prin amanarea sau stoparea unor investitii guvernamentale, prin taierea bugetelor alocate pentru consultanta si calatorii si prin reducerea numarului de agentii din sectorul public.

Nu in ultimul rand, Cameron a anuntat ca vor exista reduceri de salarii in sectorul bugetar, de pensii si ajutoare sociale, declarand ca masurile vor fi fara precedent si vor afecta "fiecare persoana din tara".

Ce masuri iau tarile PIIGS?

Pentru a primi imprumutul de 110 miliarde de euro din partea UE si a Fondului Monetar International, Grecia va trebui sa faca reduceri drastice si sa majoreze veniturile din taxe. De la un deficit de 13,6 la suta din PIB, trebuie sa ajunga la sub 3 la suta, pana in 2014.

Grecia a inceput lupta impotriva evaziunii fiscale si a coruptiei la serviciile de vama si vrea sa opreasca tendinta de pensionari anticipate. De altfel, varsta medie de pensionare a fost crescuta de la 61,4 ani la 63,5 ani.

In trei ani, Grecia va trebui sa faca reduceri de 30 de miliarde de euro, prin eliminarea bonusurilor pentru angajatii din sectorul public, inghetarea salariilor acestora si a pensiilor, majorarea TVA de la 19% la 23%, cresterea taxelor pentru combustibili, alcool si tigari cu 10%.

In doar un an, Irlanda a prezentat trei pachete de masuri de austeritate. In decembrie, prin bugetul pe 2010, se reduceau cheltuielile cu 4 miliarde de euro, iar salariile bugetarilor cu cel putin 5%. Alocatiile pentru copii scad cu 16 euro pe luna, situandu-se, in prezent, intre 150 si 187 de euro pe luna. De asemenea, pentru fiecare tona de CO2 emis, se platesc 15 euro. Prin aceste masuri, guvernul irlandez vrea sa reduca deficitul bugetar de la 12% din PIB la 2,9%, pana in 2014.

Guvernul italian a aprobat masuri de austeritate in valoare de 24 de miliarde de euro pentru perioada 2011 - 2012, reprezentand 1,6 la suta din PIB. Prin urmare, salariile bugetarilor vor fi inghetate si nu vor mai fi efectuate noi angajari, vor fi reduse pensiile si alte cheltuieli bugetare. De asemenea, exista planuri pentru reducerea evaziunii fiscale.

Fondurile pentru autoritatile locale vor fi diminuate cu peste 13 miliarde de euro si vor exista si reduceri salariale de pana la 10 la suta.

In Spania, masurile de austeritate includ taierea salariilor cu 5%, incepand din iunie, urmand o inghetare a lor in 2011, precum si a pensiilor, potrivit BBC News. Peste 6 miliarde de euro vor fi taiate din investii, iar, in total, se vor reduce cheltuielile cu 15 miliarde de euro in 2010 - 2011. Nu in ultimul rand, tinerele mame nu vor mai beneficia de bonusul de 2.500 de euro. In prezent, Spania are un deficit bugetar de 11% din PIB, mult peste limita de 3% admisa in UE.

Guvernul socialist din Portugalia, condus de Jose Socrates, a anuntat ca toti angajatii din sistemul public, inclusiv politicienii, vor pierde 5% din salarii, TVA-ul va fi majorat cu 1%, iar cei care castiga peste 150.000 de euro pe an vor plati taxe de pana la 45% la suta, pana in 2013. De asemenea, cheltuielile pentru armata vor fi reduse cu 40% si sunt amanate investitiile in doua linii de tren de mare, Lisabona - Porto si Porto - Vigo.

Dupa ce au socat pietele, ungarii trec la reduceri

Dupa ce a dat o noua lovitura monedei unice si burselor europene, spunand ca guvernarea anterioara a mintit in legatura cu deficitul si datoriile, premierul ungar, Viktor Orban, a anuntat un plan ce vizeaza o taxa aplicata profiturilor bancilor si reducerea cheltuielilor, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Ungaria vrea sa obtina 200 de miliarde de forinti din industria financiara, pentru a reusi sa respecte tinta de deficitul bugetar de 3,8 la suta din PIB. Guvernul trebuie sa economiseasca intre 1 si 1,5 la suta din PIB, in acest sens, relateaza Bloomberg. Aproximativ 120 de miliarde de forinti vor fi economisiti prin inghetarea salariilor si scaderea lor in companiile controlate de stat.

Parca mergand pe urmele Romaniei, Orban a propus si introducerea unei cote unice de 16% si reducerea taxelor pe venit in cazul companiiilor care au un profit annual de sub 500 de milioane de forinti la 10%, de la 19%. Alte 10 taxe mai putin importante vor fi eliminate.

SUA taie din programele guvernamentale, Rusia de la Politie

Nici doua dintre cele mai mari puteri mondiale nu au scapat de masurile de austeritate. Astfel, presedintele american, Barack Obama, a cerut sa fie efectuate reduceri de 5 la suta din mai multe programe.

"Am cerut fiecarei agentii sa faca o lista cu cele mai slabe cinci programe, ca impact pentru misiunea agentiei respective. In plus, speram ca o sa putem respecta cerinta presedintelui pentru inghetarea fondurilor pentru agentiile care nu au legatura cu securitatea, pentru a da fonduri unde este nevoie mai mult", a declarat Peter Orszag, directorul pentru buget al Casei Albe.

Deficitul bugetar al SUA a fost de 1,4 trilioane de dolari, anul trecut, si se estimeaza ca va ajunge la 1,6 trilioane de dolari, in 2010.

La randul sau, presedintele rus, Dimitri Medvedev, vrea sa reformeze Departamentul de Politie, prin disponibilizarea a 20 la suta din angajati, pana in 2012, potrivit RIA Novosti.

Desi finantarea si sprijinul social pentru fortele de politie ramane o prioritate, Medvedev sustine ca trebuie sa creasca si calitatea serviciilor depuse de acestia. In ultimele luni, in Rusia au existat numeroase scandaluri legate de politie, printre care faptul ca un politist iesit din misiune a impuscat la intamplare mai multe persoane, intr-un supermarket.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#masuri austeritate Europa, #criza economica europa, #deficite bugetare Europa , #criza financiara
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Resursele planetei descresc iar populatia creste. Comunismul a fost o utopie. Democratia o iluzie. Dictatura o batalie pierduta. Realitatea este de fapt o jungla in care fiecare doreste sa supravietuiasca. Romanii vor reusi oare ?