Avertisment sumbru pentru Europa: Urmeaza sa vina o furtuna!

Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 12:00
24198 citiri
Avertisment sumbru pentru Europa: Urmeaza sa vina o furtuna!
Foto: Arhiva Ziare.com

Criza din zona euro se va intoarce, iar Germania isi va face griji serioase din acest punct de vedere. Motorul economic al Batranului Continent se asteapta la o noua lovitura pentru toata regiunea.

Din vara trecuta, fluxul urias de refugiati din zonele de razboi din Orientul Mijlociu macinat de razboaie a aruncat un con de umbra asupra Batranului Continent si a devenit unul dintre cele mai importante subiecte dezbatute pe scena politica de la Berlin, dar si in mass-media germana, arata Reuters.

Insa in ultimele saptamani se observa o schimbare a situatiei, avand in vedere ca valul de imigranti a inceput sa se atenueze. In consecinta, temerile legate de situatia fragila a zonei euro s-au intors.

"Urmeaza sa vina o furtuna" - este avertismentul care a aparut zilele trecute pe prima pagina a ziarului Sueddeutsche Zeitung. "Uneori, soarta oamenilor e decisa in momentele in care nu exista situatii prea dramatice. Iar fix acest lucru se intampla acum in blocul monetar al Europei", mai arata publicatia germana.

Ce miscari au loc pe scena politica a celei mai puternice tari din Europa

Ingrijorarile legate de zona euro au legatura cu o serie de lucruri aparent distincte, dar care sunt interconectate. Printre ele sa numara renuntarea la austeritate in tarile sudice, relaxarea monetara de care a dat dovada Banca Centrala Europeana (BCE), dar si schimbarile de pe scena politica de la Berlin.

In urma cu o luna, Alternativa pentru Germania, partid de dreapta cu viziuni populiste, care a condus un adevarat razboi mediatic impotriva cancelarului Angela Merkel, a obtinut victorii electorale importante, spre uimirea formatiunilor politice aflate la conducere, care sunt astfel nevoite sa-si regandeasca strategiile.

Conservatorii lui Merkel au iesit de la discutiile cu acestia cu convingerea ca dezbaterile in Germania trebuie urgent indepartate de criza refugiatilor, potrivit informatiilor obtinute de Reuters.

In consecinta, liderii partidului, in frunte cu ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble, au gasit un alt cal de bataie: politica fiscala dusa de BCE, atacand dobanzile prea mici practicate de institutie.

Conservatorii au vrut sa abordeze tema inaintea rivalilor de la Alternativa pentru Germania, un partid creat acum 3 ani cu o platforma electorala anti-euro, mai ales ca urmatoarele alegeri federale au loc in 2017.

Ratele mici practicate de BCE incurajeaza bancile comerciale sa reduca dobanzile la depozite, iar acest lucru e iritant pentru acei germani care au depozite.

Mai usor cu reformele

BCE a mai intrat in bataia pustii pentru un alt motiv: germanii au impresia ca relaxarea politicilor monetare a diminuat presiunea pusa pe tarile sudice sa aplice reformele necesare pentru insanatosirea economiei si sa reduca datoriile si deficitele.

Reuters arata ca Berlinul urmareste ingrozit cum, unul dupa altul, statele din zona euro se indeparteaza de la drumul spre consolidare gandit de Merkel si aliatii sai, pentru a evita o noua criza.

In Portugalia, un nou guvern socialist sustinut de aliatii de extrema stanga si-a prezentat planul de a creste salariul minim cu 20 de procente, de a reduce TVA pentru restaurante cu 10 puncte procentuale si de a reintroduce patru sarbatori nationale.

De asemenea, incercarile guvernului Frantei de a implementa reformele necesare pentru piata muncii s-au lovit de proteste. Iar saga continua: Italia si Spania au dat semnale ca nu au de gand sa-si reduca deficitele bugetare.

Intre timp, frustrarea Germaniei pe Grecia da in clocot din nou, avand in vedere ca discutiile legate de planul de salvare sunt din nou in corzi, iar elenii se afla cu un pas mai aproape de faliment daca nu ajung la o intelegere care sa multumeasca creditorii.

Reuters remarca faptul ca influenta Berlinului in tarile cu probleme e limitata. Desi Merkel se bucura in continuare de o incredere mare acasa, ceilalti europeni au devenit reticenti la sfaturile sale in ceea ce priveste bunastarea economica si nu mai asculta ca inainte de ea.

"Daca statele din Europa de sud continua sa aiba aceeasi atitudine, zona euro va intampina o noua criza", a avertizat publicatia Sueddeutsche. "Iar de data aceasta, buzunarele UE vor fi goale si mecanismele de salvare slabite, astfel ca am pute asista chiar la disparitia euro", incheie publicatia germana.

Nori negri si asupra Romaniei

Daca scenariul se va adeveri, atunci si tara noastra va fi lovita din plin. Uniunea Europeana e principalul nostru partener economic si comercial, iar daca va exista o fractura vizibila in zona euro, atunci acest lucru nu va devia traiectora si vom deraia si noi alaturi de tarile din jurul nostru.

Intr-un raport al BNR legat de principalele riscuri care planeaza asupra tarii noastre, expertii bancii centrale au subliniat faptul ca UE reprezinta o ancora pentru dezvoltarea tarii noastre.

Acestia au pus riscul de contagiune provenit de la sectorul bancar din Grecia in categoria celor moderate, dar au avertizat si asupra deteriorarii rapide a increderii investitorilor in tarile emergente ca urmare a cresterii economice mondiale reduse.

Nori negri deasupra Romaniei - Care sunt cele mai mari riscuri in viziunea BNR

In plus, au mentionat ca posibila iesire a Marii Britanii din UE va crea efecte ireversibile in toate statele, inclusiv in Romania, unde exista riscul ca sa primim mai putine fonduri si sa se creeze instabilitate in regiune.

De asemenea, vom mai avea de infruntat si probleme grave de ordin intern, in viziunea BNR, cum ar fi schimbarile legislative din domeniul fiscal, in frunte cu legea darii in plata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#criza noua Europa, #criza zona euro, #criza Europa , #criza financiara