Ce e in neregula cu Europa? Raspuns: Franta!

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 18:49
6658 citiri
Ce e in neregula cu Europa? Raspuns: Franta!
Foto: financepong.com

In ultima vreme exista din ce in ce mai multe ingrijorari in ceea ce priveste soarta economica a Frantei.

Agentia Moody's a retrogradat aceasta tara de la ratingul maxim, in timp ce institutii precum Fondul Monetar International, Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica sau Comisia Europeana au avertizat ca Parisul are o nevoie urgenta de reforme, pentru a evita un declin economic.

In plus, cei "cinci intelepti", care sfatuiesc Guvernul german in legatura cu masurile economice, si-au exprimat dorinta de a face acelasi lucru si pentru cel de la Paris.

"Mandria francezilor a suferit o lovitura puternica", se arata intr-un articol publicat de WorldCrunch.com

De altfel, mass-media germana ii arata cu degetul, insistand ca succesul sau caderea zonei euro depinde, in mare masura, de Paris, nu de Madrid sau Roma.

Timp de cateva decade, toate guvernele care s-au succedat au considerat - in privat - ca germanii sunt rivalii lor, cu toate ca au francezii au pierdut mult in materie de competitivitate, potrivit sursei citate.

"Socialismul romantic al francezilor a fost depasit intotdeauna de capitalismul german", mai noteaza WorldCrunch.com.

O lovitura importanta a fost nasterea euro, in urma cu 13 ani, astfel ca Hexagonul nu a mai putut beneficia de avantajele unei devalorizari a monedei, ca sa mai castige teren in competitia cu tara vecina. Potrivit unui raport al Goldman Sachs, Franta a scazut preturile cu 20%, pentru a incerca sa devina un concurent serios pentru Germania.

Unul din cei mai importanti factori care au contribuit la pierderea competitivitatii a fost decizia implementata in urma cu 12 ani, care prevede ca un rezident francez sa munceasca 35 de ore pe saptamana.

Institutul francez de Cercetare Economia si Sociala a publicat un studiu care releva ca francezii muncesc, in medie, 1.679 de ore pe an, in timp ce germanii lucreaza 1.904 ore pe an.

Iar daca adaugam si faptul ca piata muncii din Hexagon este extrem de rigida, atunci rata destul de ridicata a somajului, de 11%, adica de doua ori mai mare decat in Germania, nu ar trebui sa mai mire pe nimeni, mai scrie sursa citata.

"Arma secreta" a economiei germane este reprezentata de sutele de intreprinderi mijlocii, raspandite pe tot teritoriul tarii, Ele au numeroase avantaje, precum flexibilitatea ridicata si bugetele relativ mari pentru cercetare si dezvoltare.

In schimb, structura corporatista a Frantei este ca o piramida, in care companiile multinationale se afla in varf, iar numeroasele intreprinderi mici sunt la baza. Insa marea problema este ca nu exista suficiente companii de marime medie la mijlocul piramidei.

Situatia in Franta sta astfel: daca o societate comerciala angajeaza mai mult de 50 de persoane, atunci intra in vigoare o lege care protejeaza muncitorii de concedieri masive, acesta fiind motivul pentru care exista atat de multe firme mici.

Insa ele sunt mai vulnerabile in fata problemelor economice, tocmai de aceea sunt de doua ori mai multe falimente in Franta decat in Germania.

"In timp ce firmele din Hexagon sunt prea mici, bancile de acolo sunt prea mari", mai observa publicatia citata.

De exemplu, la finalul lui 2011, valoarea activelor detinute de cea mai mare banca franceza, BNP Paribas, reprezenta 90% din produsul intern brut al tarii, cu mult mai mare decat in cazul bancii echivalente din Germania, Deutsche Bank.

In plus, institutiile creditoare din Franta au relatii foarte stranse cu tarile mediteraneene. Insa, in conditiile in care acestea au fost lovite puternic de criza, Parisul a avut mult de suferit, din cauza expunerii mari in pietele din Europa de Sud.

Avantajele Frantei

Franta are o rata a fertilitatii extrem de mare, astfel ca este una din putinele tari industrializate care nu se confrunta cu problema imbatranirii populatiei.

In plus, un alt mare avantaj este pretul mic al energiei, consecinta a faptului ca 7% din productie vine din centralele nucleare.

Insa presedintele Francois Hollande are in fata o mare responsabilitate. El trebuie sa implementeze reforme drastice, care sunt similare cu cele introduse de cancelarul german, Gerhard Schroeder, in urma cu 10 ani.

Claire Demesmay, de la Consiliul German al Relatiilor Internationale, a precizat ca, pana in prezent, liderul francez nu a dat dovada de suficienta vigoare si determinare in aceasta chestiune.

In consecinta, ea considera ca lui Hollande ii va fi greu sa multumeasca pe toata lumea, populatia pe de o parte, care nu doreste sa se confrunte cu o scadere a nivelului de trai, si investitorii straini, care asteapta reformele.

"Insa cat timp pietele financiare vor mai pasui Franta? Pana acum, atat Parisul, cat si Berlinul, au beneficiat de pe urma crizei financiare, in conditiile in care au fost percepute ca niste zone sigure de catre investitori. Insa daca Franta isi va pierde acest statut, atunci zona euro se va zgudui din toate temeliile sale", conchide publicatia citata.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#probleme economie Franta, #criza economica Franta, #Franta zona euro , #criza financiara