Comisia Europeana vrea sa faca legea in sistemul financiar

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 13:22

   

Comisia Europeana vrea sa faca legea in sistemul financiar
Comisia Europeana va propune supravegherea severa a sistemului financiar, in ciuda opozitiei Marii Britanii, care isi doreste sa mentina reglementarile din prezent.

Anuntul, facut in ajunul summit-ului G20 din Pittburgh, include planuri pentru un noi organizatii de supraveghere la nivel european, relateaza AFP.

Odata puse in functiune, noile organizatii ar putea interveni la nivelul comisiilor de supraveghere nationale, in cazul existentei unor neintelegeri.

Una dintre cele mai importante propuneri este crearea Consiliului European pentru Risc Sistematic (CERS), responsabil pentru identificarea amenintarilor la adresa economiei din Uniunea Europeana, care ar avea puterea sa impuna actiuni la nivel national.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

CE isi doreste infiintarea noilor organizatii pentru a fi evitata o noua criza financiara, in urma guvernele au fost nevoite sa salveze de la faliment cele mai mari banci, utilizand banii contribuabililor.

Insa, din cauza puterii pe care aceste organizatii ar avea-o, Marea Britanie si alte cateva tari din UE s-au aratat nemultumite. Pentru a fi create institutiile respective, propunerile trebuie sustinute de toate statele membre si de Parlamentul European.

Daca propunerile se transforma in realitate, autoritatile bancare europene ar avea puterea sa ceara autoritatilor locale sa ia masuri speciale pentru rectificarea unor situatii de urgenta, potrivit proiectului CE.

De astfel, chiar Comisia Europeana in sine ar avea puterea sa decida ce inseamna situatie de urgenta.

Anglia, Franta si Germania sunt impotriva

In schimb, Guvernul britanic isi face griji cu privire la conferirea puterii institutiilor europene, in primul rand pentru ca vrea sa protejeze piata financiara din Londra, cea mai mare din Europa.

"Credem ca este important ca responsabilitatea pentru luarea acestui gen de decizii sa ramana la mana comisiilor de supraveghere nationale", a spus un diplomant britanic.

Marea Britanie, care nu face parte din zona euro, are probleme in special cu CERS, comisie ce ar putea fi condusa chiar de presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. Totusi, britanicii au lasat de inteles ca ar putea fi convinsi sa accepte conditiile, daca guvernatorul Bank of England (banca centrala britanica), Mervyn King, ar fi adjunctul sefului CERS.

"Bruxelles-ul ia in considerare faptul ca Londra este cel mai mare centru financiar, iar parerea sa va fi deasupra celor exprimate de alte tari", a declarat un oficial.

Marea Britanie a obtinut promisiunea ca masurile luate la nivel central sa nu incalce responsabilitatile fiscale ale fiecarui stat membru UE in parte. Astfel, CE va propune si o clauza ce va permite oricarei tari sa refuze aplicarea unei decizii.

Pe de alta parte, Franta si Germania vor ca aceasta clauza sa se aplice doar in cazul interventiei statului pentru a salva o banca de la faliment. Franta, in special, crede ca propunerile vor da prea multa autoritate comisiei si va incetini reactia in cazul unei crize.

Planurile pentru infiintarea unor organisme de control financiar la nivel european exista de la formarea UE, insa acestea au inceput sa fie luate in serios de abia dupe intrarea in recesiune a continentului.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de1802 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
opus9
rank 5
NOI AM INTRAT IN EUROPA ... CRED CA ESTE TIMPUL SA INTRE SI EUROPA IN NOI !
.
Ernesto
rank 3
Sunt de acord cu Opus9...
...chiar daca punctajul obtinut este catastrofal. Probabil cititorii nu vor sa accepte sensul frazei. Europa trebuie sa intre bine in noi, in conducatorii si institutiile noastre de stat, pentru ca noi nu mai stim nici macar sa ne facem de cap cu o anumita reticenta si decenta. S-a pierdut complet controlul.
Un stat care cheltuie sume exorbitante pe tot felul de consilieri, pe festivism, pe publicitate inutila, pe salarii si pensii nerusinate, in plina criza, este, evident, un stat in deriva care a pierdut orice control. Nu cred ca noi putem face ordine. Sunt prea multe interese si oamenii pe care putem sa ii ridicam sunt prea interesati in problemele lor personale si de grup. Inclusiv la nivel de sindicate - chipurile - nationale. Ordinea nu mai poate veni decat, eventual, din exterior, bagandu-ni-se efectiv sula in coaste (in ciuda lui Ion Iliescu).
costi_mitroi
rank 2
da sa intervina
sunt total de acord cu aceasta propunere, poate asa se ne mai disciplineaza si pe noi , ca pana acu' imaginea pe care mi-au lasat-o ministrii nostri de finante este de jaf si debandada!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor