Criza va lovi Romania cel mai rau in 2012, sustin companiile

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 17:07
3005 citiri
Criza va lovi Romania cel mai rau in 2012, sustin companiile
Foto: Arhiva

Mai mult de jumatate dintre firmele din Romania considera ca varful crizei economice va fi atins in 2012, an ce va fi marcat de noi falimente ale IMM-urilor romanesti, a declarat, miercuri, directorul Asociatiei Contabililor Autorizati (ACCA) Europa de Sud Est, Andreia Stanciu, la o conferinta privind evolutia sectorului IMM.

"Asa cum arata studiile realizate in acest sector, Romania nu a atins inca nivelul maxim al crizei financiare. Varful va fi atins in 2012. Este bine insa ca putem stii acest lucru inainte si ca firmele au astfel prilejul sa isi regandeasca afacerile, sa se reorienteze. Vor continua, cu siguranta falimentele, firmele nu mai fac profituri din cauza scaderii cererii, iar IMM-urile au acces mult mai greu la finantare", a afirmat Andreia Stanciu.

Directorul ACCA a precizat ca industria care se va dezvolta in anii urmatori este cea a serviciilor.

"Se va dezvolta industria serviciilor. Firmele ar trebui sa se orienteze catre acest sector. Nu recomand acest lucru neaparat producatorilor, dar in perioada urmatoare va conta modul de prezentare al poduselor, ceea ce indica o dezvoltare a industriei de servicii", a adaugat Andreia Stanciu.

Peste jumatate dintre firmele din Romania, din toate industriile, considera ca varful crizei va fi atins in 2012, potrivit unui studiu prezentat de Oana Dasca, reprezentant al Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania.

"Ponderea firmelor care considera ca varful crizei va fi atins in 2012 variaza intre 50% si 60%, din toate industriile", a precizat Oana Dasca.

7% dintre companii considera ca mediul de afaceri din Romania este favorabil, 22% au afirmat ca mediul de afaceri este unul neutru, iar 70% din firme vad in acesta un mediul stanjenitor, conform datelor prezentate.

De asemenea, studiul arata ca 44% din firme si-au redus activitatea si numai 12% si-au extins afacerile. In domeniul constructiilor, 59% din firme si-au redus activitatea.

80% din IMM-urile din Romania considera comertul oportun pentru cresterea vanzarilor, 16% dintre acestea cresterea exporturilor si 44% utilizarea noilor tehnologii.

Principalele probleme ale economiei sunt, potrivit raspunsurilor reprezentatilor firmelor din Romania, scaderea cererii interne (peste 60%), fiscalitatea crescuta si gradul scazut de accesibilitate a creditelor.

In ceea ce priveste inovarea in afaceri, peste jumatate din firme se in dreapta spre resursele umane, potrivit datelor CNIPMMR

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#firme romanesi criza 2012, #firme Romania criza economica, #firme Romaia criza 2012 , #criza financiara