Este 2013 anul in care Japonia va lasa in urma "deceniul pierdut"?

Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 18:19
2535 citiri
Este 2013 anul in care Japonia va lasa in urma "deceniul pierdut"?
Foto: Arhiva

Japonia ar putea sa lase in sfarsit in urma "deceniul pierdut", ca urmare a masurilor luate de noul guvern in vederea stimularii cresterii economice si combaterii deflatiei.

"Japonia a dezamagit de multe ori in trecut atunci cand au existat motive de speranta cu privire la refacerea dupa mai multe decenii de depresiune si deflatie", a spus Bill Witherell, economist sef la Cumberland Advisors pentru The Daily Ticker, potrivit CNBC.

Insa anul acesta va fi diferit, considera el.

"Anul acesta avem un nou guvern... un guvern care este hotarat sa faca intr-adevar ceva dramatic pentru a aduce economia pe crestere."

Vineri, premierul japonez Shinzo Abe, numit in functie la sfarsitul lunii decembrie, a lansat un program de stimulare a economiei in valoare de 10.300 miliarde yeni (116 miliarde de dolari), prima initiativa majora a noului guvern in plan economic.

Din aceasta suma, aproximativ 3.800 miliarde yeni (42,7 miliarde dolari) sunt destinate prevenirii dezastrelor si reconstructiei, iar 3.100 miliarde yeni (34,9 miliarde dolari) vor fi directionate catre stimularea investitiilor, informeaza Bloomberg.

In urma acestor masuri, produsul intern brut ar creste cu aproximativ 2% si vor fi create aproximativ 600.000 de locuri de munca, estimeaza guvernul japonez.

Pe de alta parte, investitorii sunt ingrijorati cu privire la angajamentul guvernului japonez fata de reformele fiscale.

"Exista riscul ca randamentul obligatiunilor pe termen lung sa creasca daca guvernul nu va lua masuri pentru restaurarea sanatatii fiscale", a spus Hiroaki Muto, economist senior la Sumitomo Mitsui Asset Management din Tokyo.

Un alt punct pe lista de dorinte a lui Abe vizeaza o politica monetara mai agresiva. Acesta ar putea numi in curand un nou guvernator in fruntea Bancii Japoniei, ceea ce inseamna ca banca se va indrepta catre o politica mai activa pentru stimularea economiei prin masuri de relaxare cantitativa. In acest context, dolarul ar putea ajunge undeva la 90-100 de yeni, estimeaza Witherell.

In opinia lui, Jim McCaughan, seful Principal Global Investors, principala provocare pentru economia japoneza este daca yenul va ramane slab. Economia si companiile japoneze vor beneficia in urma masurilor de stimulare si a eforturilor pentru evitarea deflatiei, a spus acesta, pentru BBC.

In pofida faptului ca economia se afla in recesiune pentru a treia oara in ultimii cinci ani, iar datoria publica este de doua ori mai mare decat produsul intern brut al tarii, bursa japoneza a crescut cu 23% anul trecut, acesta reprezentand cel mai mare castig din 2005 si fiind de doua ori mai mare decat cresterea inregistrata de bursa americana.

Datoria publica a Japoniei a ajuns la 230% din PIB, comparativ cu datoria de aproximativ 160% din PIB ale Greciei.

"Deceniul pierdut" reprezinta perioada de crestere foarte redusa pentru economia nipona in anii 1990, in urma crizei imobiliare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#economie Japonia 2013, #plan stimulare premier Japonia, #depreciere yen , #criza financiara