Franta si Germania deschid discutia despre spargerea eurozonei - criza scapa de sub control?

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 10:34
5013 citiri
Franta si Germania deschid discutia despre spargerea eurozonei - criza scapa de sub control?

Germania si Franta au inceput discutiile preliminare pe tema spargerii eurozonei, in conditiile in care europenii se tem ca Italia este o tara prea mare pentru a fi salvata. Discutiile de la Bruxelles par a sugera ca actuala criza a datoriilor scapa de sub control, sub presiunea exercitata asupra pietelor bursiere de haosul politic de la Atena si Roma.

In pofida asigurarilor date de premierul italian, Silvio Berlusconi, ca va demisiona o data ce trec de Parlament masurile de austeritate, increderea investitorilor in zona euro s-a prabusit, cauzand cresterea ratei dobanzilor in Italia la nivelele care au declansat planuri de salvare pentru Portugalia, Grecia si Irlanda, scrie Guardian.

Criza a intrat intr-o noua faza periculoasa dupa ce dobanzile titlurilor de stat italiene au atins nivelul critic de 7,4 procente miercuri, aceasta fiind a patra zi consecutiv care marcheaza un nou maxim istoric pentru zona euro si prima in care dobanzile trec peste pragul psihologic de 7 procente. Presedintele Giorgio Napolitano s-a vazut nevoit sa iasa public pentru a linisti pietele, precizand ca Berlusconi va demisiona si va fi format un nou guvern sau se vor organiza alegeri anticipate "cat de repede posibil".

La Atena, criza politica se prelungeste, dupa ce negocierile de numire a unui nou premier care sa-i succeada lui George Papandreou nu s-au concretizat si urmau sa se reia joi dimineata.

Inalti oficiali de la Paris, Berlin si Bruxelles s-au intalnit, spun sursele publicatiei citate, pentru a discuta posibilitatea ca una sau mai multe tari sa iasa din eurozona. Celelalte membre ramase in eurozona ar urma sa insiste pentru o mai profunda integrare economica, inclusiv in ceea ce priveste politica fiscala.

"Franta si Germania au avut consultari intense pe aceasta chestiune in ultimele luni, la toate nivelele", a spus un inalt oficial de la Bruxelles, sub protectia anonimatului.

Toti specialistii europeni in finante urmaresc cu mare atentie sanatatea bancilor puternic expuse in Grecia si Italia, temandu-se ca toata aceasta tulburare poate conduce la falimente sau chiar spargerea eurozonei. Multi cred ca se apropie o recesiune profunda in Europa.

Seful FMI, Christine Lagarde, a declarat, la Beijing, ca actuala criza a datoriilor suverane din Europa risca sa arunce economia globala intr-un "deceniu pierdut", cu crestere economica anemica si deflatie.

Oficialii de la Bruxelles au insistat, miercuri, ca deocamdata nu se pune problema unui pachet de salvare pentru Roma. Un test important va avea loc joi dimineata, cand Italia trebuie sa gaseasca 5 miliarde de euro pe pietele financiare internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#criza datoriilor Europa, #criza eurozona, #spargere eurozona, #criza Italia, #criza Grecia , #criza financiara