Furtuna financiara e inevitabila in Grecia, insa elenii par sa stea cu mainile in san

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 07:35
7272 citiri
Furtuna financiara e inevitabila in Grecia, insa elenii par sa stea cu mainile in san
Foto: Hepta.ro

Incertitudinea in ceea ce priveste viitorul Greciei a crescut semnificativ de la alegerile generale care au avut loc pe 25 ianuarie, castigate de partidul Syriza, condus de Alexis Tsipras.

Ca premier, acesta a cerut bani de la creditorii tarii, dar si stergerea cu buretele a datoriilor.

Insa UE nu a cedat acestor presiuni. Bruxelles-ul a acordat prelungirea cu trei luni a pachetului de asistenta, in loc de sase. Mai mult, a pus presiune pe Atena pentru introducerea unor reforme, fara de care nu poate obtine o noua transa de imprumut.

Dar guvernul elen nu a prezentat nici pana acum o lista concreta de propuneri, cu toate ca - vorba romanului - zilele intra in sac, iar aceasta tara ar putea ramane in cateva saptamani fara bani.

Grecia, in pragul falimentului: Am ajuns la capatul drumului

Grecii stau si se uita cum situatia lor se inrautateste

Poate ca elenii nu cunosc opera romanului Nicolae Labis, insa una dintre poezii contine metafore care se potrivesc perfect situatiei din tara mediteraneeana:

  • "Privesc grabitii nouri ce-aluneca pe zari,
  • Topindu-se departe si revenind intruna."
  • ("Nouri").
  • Analistii Economist Intelligence Unit arata, intr-un raport remis Ziare.com, ca ratingul CCC al Greciei se afla sub o presiune imensa. Tinand cont de faptul ca se afla deja in categoria intitutlata sugestiv "junk", nerecomandata pentru investitii, grecii nu mai pot sta cu mainile in san si nu mai pot privi cum se inrautateste situatia lor.

    Oficialii din Atena au dovedit ca pot fi foarte incapatanati, iar fiecare intalnire a fost una tensionata, atitudinea lor ducand relatia intre Grecia si creditorii internationali pe buza prapastiei.

    Grecia, din nou pusa la colt de UE: E pur si simplu imposibil sa lucrezi cu Guvernul elen

    "Daca nu se va ajunge la un compromis in urmatoarele saptamani, capacitatea tarii de a-si finanta datoria va fi pusa sub semnul intrebarii", arata analistii Economist Intelligence Unit.

    Ratingul CCC demonstreaza faptul ca exista o posibilitatea extrem de ridicata ca Grecia sa intre in incapacitate de plata. Un alt scenariu, la fel de posibil, este ca datoria sa fie restructurata, cel mai probabil prin prelungirea termenelor si reducerea dobanzilor.

    Bolovanul de gatul grecilor

    Datoria Greciei ajungea la 173% din PIB, la finalul anului trecut, astfel ca reprezinta o amenintare evidenta pentru finantele tarii, potrivit raportului citat.

    In aceste conditii, analistii Economist Intelligence Unit nu prevad o crestere a ratingului.

    Se va trezi la realitate premierul Greciei? Nu are incotro

    "Ba din contra, exista posibilitatea sa retrogradam Grecia, din cateva motive. Chiar daca se ajunge la un acord cu creditorii internationali, asa cum speram, riscul este ca acest lucru sa nu fie pe placul populatiei (Syriza a castigat alegerile pentru ca a promis ca va elibera elenii de sub jugul Troikai - n.red.), deci e posibil sa izbucneasca o criza politica.

    Insa in cazul in care discutiile se prelungesc prea mult, riscul unei crize bancare va creste vertiginos, astfel ca e posibil ca autoritatile sa impuna limitari in ceea ce priveste transferul capitalului", conchide sursa citata.

    Ziare.com va prezinta in aceasta saptamana, in serial, analizele de risc de tara realizate de analistii Economist Intelligence Unit.

    Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
    Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
    Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
    OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
    OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
    OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
    #Grecia probleme economie, #Grecia finante, #Grecia default, #Grecia faliment, #Grecia rating , #criza financiara