Grecia are doua optiuni: Una dintre ele e haosul total

Vineri, 05 Iunie 2015, ora 07:45
10064 citiri
Grecia are doua optiuni: Una dintre ele e haosul total

Mai e putin timp pana cand Grecia va fi nevoita sa isi achite o parte din datorii, asa ca exista unele voci care considera ca un default in afara sau in interiorul zonei euro ar fi cea mai buna solutie.

nsa, oricat de mediocru ar fi programul de asistenta financiara pentru eleni, o intelegere de orice fel e mai buna decat intrarea in faliment.

Profesorul Nicholas Economides, care preda economie la NYU Stern School of Business, arata ca noul guvern de la Atena a ratat sansa de a incheia un acord cu creditorii internationali, care ar fi putut fi mai bun decat cel stabilit de conducerea anterioara.

In editorialul publicat de CNBC, el sustine ca oportunitatea a trecut din doua motive: partidul de extrema stanga Syriza, care a castigat alegerile, nu avea pregatit un program care sa poata fi implementat imediat, iar liderii sai au preferat sa arunce cu sageti prin presa decat sa negocieze cu creditorii.

Mai mult, pe parcursul celor patru luni de negocieri, zona euro, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International au aratat o pozitie din ce in ce mai ferma, in timp ce elenii au fost nevoiti sa o ia de la zero de cateva ori.

Prelungirea discutiilor a fost catastrofala pentru Grecia, din cinci motive, in opinia profesorului de economie:

  1. La inceput Grecia putea incheia o intelegere rezonabila pentru toate partile implicate, insa a pierdut aceasta sansa intre timp
  2. Incertitudinea politica si economica creata de alegeri, iar apoi de prelungirea discutiilor cu creditorii, a avut un efect devastator, prin scaderea colectarilor de taxe si cresterea somajului
  3. Ca urmare, multi eleni s-au grabit sa-si scoata economiile din banci
  4. Lipsa lichiditatii in sectorul privat
  5. Grecia a ramas la mana creditorilor, astfel ca nu isi va putea achita obligatiile externe, daca nu va primi o infuzie de capital de la partenerii sai.

Falimentul si tranzitia catre "noua drahma", asa cum este numita posibila viitoare moneda, ar fi un dezastru major pentru tara mediteraneana, sustine Nicholas Economides.

Bancile s-ar prabusi, din cauza retragerilor masive de capital, dar si a faptului ca evolutia cursului valutar ar fi incerta.

Grecia a cerut FMI sa o lase sa plateasca mai tarziu rata - ce raspuns a primit

In orice caz, "noua drahma" ar avea o valoare foarte scazuta in raport cu euro, iar acest lucru i-ar face pe eleni mult mai saraci, astfel ca nu si-ar mai permite sa cumpere decat jumatate sau poate o treime din bunurile pe care le achizitionau cand faceau parte din uniunea monetara.

Grecii ar putea avea parte de o penurie in ceea ce priveste produsele farmaceutice si combustibilul. O solutie teoretica ar fi tiparirea de bani, insa acest lucru va duce la hiperinflatie, care va produce o noua devalorizare a monedei si, in consecinta, mai multa saracie.

Si daca ramane in zona euro?

Unii sunt de parere ca Grecia nu trebuie neaparat sa iasa din zona euro. Nu poate pur si simplu sa plateasca datoriile externe si apoi sa isi declare falimentul? Suna bine, insa in practica e mai greu de realizat, sustine profesorul citat.

Elenii tot ar avea nevoie de Banca Centrala Europeana, iar ar putea fi posibila introducerea unei monede paralele cu euro. In orice caz, situatia ar fi dificil de rezolvat de orice guvern, mai ales de unul fara experienta, ca acesta.

Ce ar contine un acord sustenabil

Nicholas Economides considera ca o intelegere care sa avantajeze cat mai mult ambele parti trebuie sa puna accent pe reformele macroeconomice.

Ar trebui sa reduca sectorul de stat, urias si ineficient, care il trage in jos pe cel privat. Mai mult, pensiile ar trebui sa fie proportionale cu contributiile, mecanismele de achizitii ale statului ar trebui sa devina competitive pentru ca sa se ajunga la scaderi de preturi si la combaterea coruptiei.

Grecia e nevoita sa continue privatizarile companiilor de transport de calatori pe liniile feroviare, aeroporturile, porturile si sectorul energetic.

In plus, e necesara eliminarea monopolului in unele domenii, precum cel farmaceutic. Piata muncii trebuie sa fie liberalizata, iar taxele si birocratia ar trebui sa fie diminuate, pentru a atrage investitii noi.

Nu in ultimul rand, acordul trebuie sa restructureze datoria suverana a Greciei, prin extinderea termenelor de plata si stabilirea unei dobanzi fixe.

"Avand in vedere ca suntem in al 12-lea ceas, mingea e in terenul guvernului elen, care trebuie sa incheie o intelegere cu creditorii. In caz contrar, el va fi responsabil de haosul ce va urma", incheie profesorul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Grecia scenarii, #Grecia iesire zona euro, #Grecia faliment, #Grecia faliment datorii , #criza financiara