Va supravietui UE crizei?

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 18:14
4870 citiri
Va supravietui UE crizei?
Foto: Flickr

Creata drept o zona pentru pace si prosperitate, Uniunea Europeana pare sa cada prada crizei datoriilor, care a scos la iveala o serie de neintelegeri intre cele 27 de state membre si care, in final, s-ar putea sa nu-si gaseasca rezolvare.

Decizia de a lega membrii mai bogati printr-o uniune monetara dar, in acelasi timp, de a le permite sa-si pastreze controlul asupra bugetelor nationale si a sistemului de taxe a condus, in prezent, la un punct critic.

Integrarea politica si economica suplimentara, cum ar fi infiintarea unui guvern central, ar putea salva moneda euro, iar unii economisti internationali spun ca acum este cel mai bun moment pentru a actiona.

Insa acest lucru s-ar putea sa nu fie posibil. Grecii, germanii si chiar britanicii, din afara zonei euro, isi apara feroce independenta, limba si obiceiurile, inclusiv dreptul de a decide cum si pe ce sa-si cheltuie banii.

Actuala criza a scos la iveala inutilitatea incercarii de a crea un fel de Statele Unite ale Europei, iar programul de sprijin financiar in valoare de 750 de miliarde de euro, pus la cale de guverne, rezolva problema doar pe termen scurt, spun analistii de la Associated Press.

"Uniunea a fost o incercare de a pune impreuna tari care nu erau pregatite sa convietuiasca. Euro va scadea in continuare si vor incerca sa propuna pachete de urgenta pentru tarile cu deficite dar, in cele din urma, va fi o explozie sociala, din cauza disperarii", a spus Stephen Lewis, economist la Monument Securities.

Diferente prea mari?

In mod oficial, mai multi lideri europeni fac tot ce pot pentru a evita scenariul sfarsitului UE, laudand beneficiile unei stabilitati economice si politice in cadrul acestei uniuni. Ministrul de Externe german, Guido Westerwelle, a declarat ca unitatea Europei ramane esentiala pentru politica externa a Germaniei.

Din multe puncte de vedere, Statele Unite nu sunt chiar atat de diferite de Europa. SUA nu este un stat unitar. De exemplu, are politici diferite in privinta pedepsei cu moartea si exista mari diferente in privinta bugetelor fiecarui stat in parte.

Pe de alta parte, UE este o organizatie in care membrilor le-a luat 15 ani sa cada de acord asupra unei definitii a ciocolatei si se cearta pe orice, de la carnea de vita la azilele de nebuni. Prin urmare, era de asteptat ca o uniune monetara ce nu stabilea si un control asupra taxelor sa aiba probleme.

In schimb, statele membre au facut un Pact de Stabilitate si Crestere, limitand deficitele bugetare la 3 la suta din PIB, insa nu si pedepse ferme pentru cei care incalca aceasta limita. Grecia, de exemplu, era mult deasupra limitei in perioada de crestere economica si multe alte state i s-au alaturat in timpul crizei.

Daca, insa, ar fi existat o uniune fiscala, in care bugetele si taxele sa fie stabilite la nivel central, ar fi fost prevenite deficitele mari, iar banii ar fi putut fi distribuiti intre state, in functie de nevoi, spun economistii internationali.

Ce solutii exista?

Problema este faptul ca Europa este un termen geografic, nu cultural. Diferentele sunt profunde intr-un grup care are 23 de limbi oficiale. Mandria francezilor cu privire la limba lor s-a transformat intr-o lege care interzice difuzarea prea multor cantece in engleza la radio. In Austria, traditia religioasa interzice deschiderea magazinelor duminica, in timp ce britanicii se bucura de ore extinse de program pentru shopping. Italienilor le place sa se intinda la o cafea dupa-amiaza, in comparatie cu angajatii germani, care muncesc de dimineata pana seara.

Multi spun ca aceste diferente sunt de vina pentru criza actuala. Europenii din nord, obisnuiti cu un program mai lung de munca si supusi la reduceri de cheltuieli de catre guvernele lor, trebuie sa plateasca acum pentru risipa europenilor din sud, unde siestele sunt parte din viata.

Aceasta diviziune intre nord si sud ar putea oferi o cale de mijloc, intre crearea unei uniuni monetare si mai mari sau dizolvarea totala a UE: despartirea in doua a uniunii.

Unii analisti sunt de parere ca o noua moneda, folosita in tarile din jurul Germaniei, ar da nastere unei uniuni mai sanatoase si mai viabile, din punct de vedere financiar si cultural.

Dar aceasta solutie ar fi dezastruoasa pentru tarile care ar urma sa faca parte din uniunea de sud. Potrivit studiilor, calitatea vietii ar scadea cu 30 - 45 de procente, daca acest lucru s-ar intampla.

O alta solutie ar fi ca Grecia sa iasa din zona euro si sa lase celelalte tari sa-si revina.

Deocamdata, insa, se lucreaza la reforme, care au inceput deja sa fie aplicate. Consiliul European a anuntat planuri pentru a inaspri sanctiunile pentru tarile care depasesc limitele de datorii si deficite, iar Marea Britanie, Italia si Spania au anuntat reduceri bugetare.

Ar putea fi, totusi, prea putin, prea tarziu, criza trezind sentimentele de suveranitate. Franta nu a fost de acord cu decizia Germaniei de a interzice unele tipuri de tranzactii speculative. De asemenea, premierul britanic, David Cameron, a declarat ca nu va astepta aprobarea UE pentru a impune o taxa suplimentara bancilor.

Lewis, de la Monument Securities, crede ca partea cea mai rea de abia acum urmeaza. "Cred ca vom avea o criza existentiala finala in doi ani. Nu va duce la dizolvarea imediata a UE, acest lucru ar putea sa mai dureze alti zece ani", a economistul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza financiara zona euro, #criza Uniunea Europeana, #destramare UE , #criza financiara
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Doamna Teodora Bodeanu , un articol corect , Usor pesimist . Important este ca facem parte din UE . Ca nu suntem "categoria Tiraspol" .
K
Kanata
rank 5