Companiile europene isi muta banii in Germania

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 18:32
1350 citiri
Companiile europene isi muta banii in Germania

Banca centrala germana (Bundesbank) a inregistrat intrari de capital de 11,3 miliarde de euro dinspre companii non-bancare in septembrie. Acest fapt a ajutat la transformarea deficitului de 47,3 miliarde de euro, intr-un surplus de 700 milioane de euro, in septembrie.

Companiile europene au cheltuit miliarde pentru a se pregati de introducerea euro, in 2000. Actualele planuri pentru criza legata de moneda unica presupun reducerea investitiilor, transferul banilor in Germania, transferul sediilor centrale in nordul Europei si, pentru unele dintre ele, chiar inchiderea afacerilor.

Acestea sunt concluziile intervievarii unui grup de peste 20 de directori executivi, informeaza Bloomberg.

Liderii din mediul de afaceri sunt destul de sceptici in privinta modalitatilor politice de solutionare a actualei crize. "Cum controlezi o explozie intr-un mod controlat", i-a intrebat, retoric, pe reporteri, directorul Fiat, Sergio Marchionne. "Este o contradictie in termeni. Aceasta va fi o implozie de o anumita marime, cu efecte potential dezastruoase".

Multe dintre companii si-au definit un mod operativ "de supravietuire". Acesta presupune atentie cu privire la strategiile de investitii, dar si definirea unei cantitati maxime de bani care poate fi depozitata intr-o singura banca.

O companie spaniola a decis chiar sa-si mute sediul central in Marea Britanie sau in Tarile Nordice, in situatia in care zona euro se destrama. Multi directori executivi considera ca mediul de afaceri trebuie reinventat daca actuala criza se adanceste si daca moneda unica europeana dispare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#criza financiara, #criza economica, #destramare zona euro, #masuri companii criza , #criza financiara