Ziare.com

Coordonare globala - Bancile centrale iau masuri la unison contra crizei

de Brandusa Stefanescu
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 15:59

   

Coordonare globala - Bancile centrale iau masuri la unison contra crizei
Bancile centrale de pe 5 continente adopta cele mai consistente masuri de reducere a costurilor din 2009 pana in prezent, pentru a preveni criza mondiala pe care o poate declansa criza datoriilor suverane din Europa.

SUA, Marea Britanie si alte 9 tari, impreuna cu Banca Centrala Europeana, au implementat masuri de stimulare monetara in ultimele trei luni. Alte sase tari, printre care Mexic si Suedia, vor reduce, cel mai probabil, dobanda de referinta pana la finalul lui martie, 2012, conform unor estimari facute de JPMorgan, citate de Bloomberg.

Cu lideri nationali care nu pot implementa reduceri de taxe sau sporiri ale cheltuielilor, decidentii politici din Australia sau Israel cauta sa-si protejeze propriile economii de efectele crizei europene. Brazilia si India sunt printre tarile unde aceste masuri de relazare monetara risca sa afecteze economia din cauza inflatiei ridicate.

Relaxarea monetara din ultima perioada va cobori dobanda de referinta medie mondiala de la 2,16 procente, cat era in septembrie, pana la 1,79 de procente pana in iunie, 2012. Numarul bancilor centrale care au scazut dobanzile de referinta este din nou la un maxim, la fel ca in 2009, cand 15 insititutii au redus dobanzile.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Masurile de protectie monetara, luate la unison, incearca sa previna o extindere a crizei de lichiditati care este operanta in Europa, compensand-o prin infuzia de capital ieftin in economiile locale. Pretul platit pentru aceste masuri este sub forma inflatiei, ceea ce se resimte deja in economiile asiatice, cu precadere in India.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1200 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor