Crash economic in 2019. Sau nu?

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 16:58
8608 citiri
Crash economic in 2019. Sau nu?
Foto: Arhiva Ziare.com

2018 a fost un an agitat din punct de vedere economic. 2019 se anunta si mai si. Si mereu aceeasi intrebare: cand se va termina cu cresterea? Sunt sanse bune in acest sens.

Profetii catastrofelor nu o duc prea rau. An de an vin cu cele mai drastice scenarii, iar cand lucrurile chiar se prabusesc, atunci sarbatoresc si le spun tuturor cum au prevazut ei totul! Merg din loc in loc si sperie oamenii cu scenariile lor apocaliptice, isi vand cartile si isi promoveaza fondurile de investitii, atunci cand le au, ca pe un fel de asigurari de viata.

Dar, in acest moment, daca analizam starea actuala a economiei globale, atunci chiar putem conchide ca in 2019 vine mult temutul crash! Probleme nerezolvate peste tot. Haosul cu Brexit, populistii Italiei, razboiul comercial SUA-China. De indata ce se iteste o speranta cat de mica, se intampla imediat ceva care o stinge in fasa.

Nimeni nu ar vrea sa-si imagineze macar ce s-ar putea intampla daca UE va intra in recesiune. BCE si-a consumat deja munitia, a aplicat sub conducerea lui Draghi (Mario Draghi - n.red.) politica dobanzii de referinta zero si nu pare sa mai fie capabila sa iasa din acest model. Inactiunea lui Draghi a pregatit practic terenul pentru urmatoarea criza.

Semnele caderii sunt vizibile

Este deja un semnal clar cand cea mai mare firma de administrare a averilor Blackrock isi sfatuieste clientii sa evite piata europeana de actiuni. Riscurile ar fi prea mari, sansele de crestere prea slabe. Ar trebui sa fie ingrijoratoare tendinta investitorilor de a-si plasa banii in obligatiuni de stat americane, care ar urma sa dea un randament sigur. Este insa un semnal de alarma atunci cand randamentele pentru obligatiunile pe termen lung sunt mai slabe decat cele la obligatiunile pe termen scurt. Mai mereu cand acest lucru s-a intamplat, a urmat si o cadere economica.

Cele mai mari ingrijorari ar trebui sa le suscite insa imensul munte global de datorii. Acesta a crescut cu 42% fata de 2007 (anul in care a inceput ultima criza financiara globala) . Aceste datorii totale se ridica la (atentie, vine un numar cu adevarat mare) 237 de mii de miliarde de dolari. Sigur ca bancile centrale au inundat pietele cu bani dupa ultima criza financiara, iar cu acesti bani imprumutati s-au construit locuinte, s-au finantat investitii imobiliare sau speculatii cu actiuni. Investitorii au doar pe Wall Street 670 de miliarde de dolari in joc. Speculeaza cu bani imprumutati. O bomba cu ceas!

Lumea este azi si mai cufundata in datorii decat inaintea crizei financiare, cu 225%, respectiv cu 245%, in functie de sursa acestor informatii, din PIB-ul mondial. Ca sa ne dam seama ce inseamna acest lucru: in zona euro, lumea se supara de indata ce indatorarea atinge pragul de 60% din PIB. Indatorarea globala creste mai repede decat avantul economic mondial. Toata cresterea economica frumoasa din ultimii ani? A fost generata doar cu bani imprumutati!

Avem deja nota de plata

Cand aceasta bula se va sparge (ceea ce se va intampla fara indoiala), atunci se vor putea bucura doar cei cu temele facute. Pentru toti ceilalti, va fi un drum lung si greu! Pentru ca un lucru este clar: statele supraindatorate nu vor mai avea de unde sa procure pachete de salvare de miliarde de euro, iar bancheri ca Mario Draghi nu vor mai avea unde sa scada dobanzile de referinta pentru a stimula cresterea economica.

Vine furtuna, dar adaposturile sunt foarte slabe. Va lovi SUA, unde efectele cadourilor fiscale facute de Trump isi vor pierde din impact, si va lovi si Europa. Americanii vor plati scump faptul ca acumuleaza datorii ca si cum nu ar mai exista ziua de maine. Europenii vor suferi pentru ca s-au lasat pacaliti de cresterile economice din anii trecuti. Europa nu este in niciun caz o fortareata imuna la crize economice.

Dar va avea loc marele crash economic in 2019? Si daca da, cand mai exact? Ii puteti intreba pe profetii catastrofelor: doar ei va pot spune cu exactitate!

Henrik Bohme

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#crash economic 2019 , #criza financiara