Criza bancara: bancilor le e teama sa se imprumute reciproc

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 18:03
1018 citiri
Criza bancara: bancilor le e teama sa se imprumute reciproc

Bancile britanice si-au redus considerabil creditarea catre bancile din economiile periferice cu un sfert din volumul anterior, in doar trei luni, din cauza riscului crescut pe care il prepun in prezent aceste credite.

Conform statisticilor, cele mai mari 4 banci britanice au redus imprumuturile inter-bancare cu peste 24 de procente in trimestrul al treilea, reflectand astfel riscurile corelate cu debitorii din sudul Europa, informeaza Financial Times.

Restrangerea cea mai considerabila este in relatie cu bancile grecesti si spaniole, ca urmare a unui trend inceput de mai multa vreme, insa reducerea creditarii catre bancile italiene este de data recenta.

Bancile puternice din Europa si din intreaga lume au depus din ce in ce mai multi bani la banca centrala, reducand volumul imprumuturilor inter-bancare, ceea ce le afecteaza randamentul pe acesti bani insa, pe de alta parte, inlatura si riscurile expunerii pe banci din ce in ce mai instabile. In culmea primului val al crizei financiare din 2008, imprumuturile si increderea inter-bancara s-a evaporat complet, creditarea fiind oprita.

In conditiile in care piata bondurilor este aproape inutilizabila pentru finantare pe termen lung, contractia creditarii inter-bancare va spori temerile legate de volutia sistemului banacar, bancile luptandu-se in prezent sa-si mentina angajamentele financiare (costuri de refinantare pentru credite accesate).

Bancile europene au datorii de 700 miliarde dolari care vor ajunge la maturitate in urmatoarele 9 luni si pentru care trebuie platite costuri de rostogolire a datoriei. Acest fapt, coroborat cu reducerea creditarii inter-bancare si cu noul val de reglementari impuse capitalului bancar, configureaza o acuta criza bancara europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#criza financiara, #criza bancara, #restrangere creditare, #criza credite , #criza financiara