Criza din Franta, comparata cu un uragan

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 18:27
4407 citiri
Criza din Franta, comparata cu un uragan

Oamenii de afaceri il ataca pe presedintele Frantei, Francois Hollande, ei avertizand asupra faptului ca tara intra intr-o grava criza economica si ca s-ar putea declansa un adevarat uragan fiscal.

"Situatia este extrem de ingrijoratoare. Unii oameni de afaceri se afla intr-o stare de panica extrema", a declarat seful sindicatului francez MEDEF, Laurence Parisot.

"In plus, pe parcursul verii, s-au inmultit firmele care risca sa intre in faliment. Se observa o scadere a increderii in economia Frantei, iar marii investitori incep sa ne ocoleasca tara. Lucrurile sunt din ce in ce mai dramatice", a adaugat acesta.

Reprezentantul MEDEF a comparat situatia acestui stat cu "o furtuna care se transforma in uragan", insistand asupra faptului ca guvernul socialist condus de Francois Hollande nu este constient de gravitatea crizei.

Hollande uita de promisiuni? Francezii ii cer sa mareasca salariile

Principala problema o reprezinta cresterea taxelor, pe care Parisot o califica drept "inacceptabila". "Nu vom lua parte la asa ceva si nu vom fi complici la un dezastru economic", a sustinut liderul MEDEF.

Guvernul francez a adoptat, la sfarsitul lunii septembrie, proiectul de buget care vizeaza masuri de austeritate "fara precedent" pentru anul 2013, de 36,9 miliarde de euro, in scopul de a reduce deficitul public al Frantei la 3% din PIB.

Acesta include cresteri ale taxelor pentru gospodariile bogate, taxa de 75% din venit pentru cei care castiga peste un milion de euro anual si reduceri de personal in ministerele considerate neprioritare.

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat ca acesta este un "buget ce lupta pentru justitia sociala" si care "lupta pentru crestere economica".

Insa Parisot avertizeaza ca aceste reforme vor duce la revolte, la fel ca in Spania si Grecia.

Un astfel de efort este greu de realizat, intr-o perioada in care cresterea economica este foarte slaba (sub 1%) si numarul somerilor a depasit 3 milioane de persoane.

Oamenii de afaceri din Franta considera ca este necesara impunerea unor masuri care sa micsoreze socul pe care il va suferi economia franceza din cauza austeritatii, astfel ca Parisul sa recupereze din competitivitatea pierduta in fata Berlinului.

"Franta nu are nevoie de noi masuri de austeritate. Nu exista nicio sansa ca tinta de crestere economica de 0,8% sa fie atinsa. Insa adevaratul motiv de ingrijorare este expansiunea contagiunii, care a macinat deja Spania", a spus specialisul in datorie externa, Nicholas Spiro.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...