Criza din Franta, comparata cu un uragan

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 18:27

   

Criza din Franta, comparata cu un uragan
Oamenii de afaceri il ataca pe presedintele Frantei, Francois Hollande, ei avertizand asupra faptului ca tara intra intr-o grava criza economica si ca s-ar putea declansa un adevarat uragan fiscal.

"Situatia este extrem de ingrijoratoare. Unii oameni de afaceri se afla intr-o stare de panica extrema", a declarat seful sindicatului francez MEDEF, Laurence Parisot.

"In plus, pe parcursul verii, s-au inmultit firmele care risca sa intre in faliment. Se observa o scadere a increderii in economia Frantei, iar marii investitori incep sa ne ocoleasca tara. Lucrurile sunt din ce in ce mai dramatice", a adaugat acesta.

Reprezentantul MEDEF a comparat situatia acestui stat cu "o furtuna care se transforma in uragan", insistand asupra faptului ca guvernul socialist condus de Francois Hollande nu este constient de gravitatea crizei.

Hollande uita de promisiuni? Francezii ii cer sa mareasca salariile

Principala problema o reprezinta cresterea taxelor, pe care Parisot o califica drept "inacceptabila". "Nu vom lua parte la asa ceva si nu vom fi complici la un dezastru economic", a sustinut liderul MEDEF.

Guvernul francez a adoptat, la sfarsitul lunii septembrie, proiectul de buget care vizeaza masuri de austeritate "fara precedent" pentru anul 2013, de 36,9 miliarde de euro, in scopul de a reduce deficitul public al Frantei la 3% din PIB.

Acesta include cresteri ale taxelor pentru gospodariile bogate, taxa de 75% din venit pentru cei care castiga peste un milion de euro anual si reduceri de personal in ministerele considerate neprioritare.

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat ca acesta este un "buget ce lupta pentru justitia sociala" si care "lupta pentru crestere economica".

Insa Parisot avertizeaza ca aceste reforme vor duce la revolte, la fel ca in Spania si Grecia.

Un astfel de efort este greu de realizat, intr-o perioada in care cresterea economica este foarte slaba (sub 1%) si numarul somerilor a depasit 3 milioane de persoane.

Oamenii de afaceri din Franta considera ca este necesara impunerea unor masuri care sa micsoreze socul pe care il va suferi economia franceza din cauza austeritatii, astfel ca Parisul sa recupereze din competitivitatea pierduta in fata Berlinului.

"Franta nu are nevoie de noi masuri de austeritate. Nu exista nicio sansa ca tinta de crestere economica de 0,8% sa fie atinsa. Insa adevaratul motiv de ingrijorare este expansiunea contagiunii, care a macinat deja Spania", a spus specialisul in datorie externa, Nicholas Spiro.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4244 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
babiloniada
rank 5
Foarte frumos
Iata rezultatele demagogiei socialiste. Adica promiti ca va curge lapte si miere pana a doua zi dupa alegeri. Dupa aceea arunci vina pe greaua mostenire si adaugi noi taxe si impozite la prosti.
Poate ca in timpul care ne-a ramas pana la 9 decembrie ar fi bine sa dramuim cu mare atentie pe cine punem stampila. Nu de-alta dar, dupa cum au inceput sa se vaiete credeti ca pe noi ne asteapta altceva?
Tragicomedian
rank 2
Pai, maghrebienii, africanii, arabii...
... si alte neamuri muncitoare, alaturi de pegra franceza autohtona l-au ales ca le-a promis trai pe vatrai.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor