Criza va macina lumea in 2016? Cine pierde, cine castiga si cum se va descurca leul

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 07:06
9287 citiri
Criza va macina lumea in 2016? Cine pierde, cine castiga si cum se va descurca leul

2016 a debutat cu stangul pe burse, inclusiv pe cea romaneasca. China a avut parte de doua zile in care pietele de capital au scazut cu 7%, fapt ce a dus la suspendarea completa a tranzactionarii si a trimis unde de soc in intreaga lume.

Insa cine castiga si cine pierde de pe urma acestei situatii? Analistul Radu Ciofu de la Admiral Markets incearca sa raspunda la intrebare.

"Pierzatorii" pietelor financiare

 • Actiunile si companiile care deruleaza afaceri cu China sau companiile care exploateaza resurse naturale, cum ar fi Exxon Mobile, Chevron etc.

 • Materiile prime, economiile emergente si valutele lor

O alta categorie importanta de "pierzatori" vor fi principalele economii emergente, cum ar fi Brazilia, India, Rusia, dar si tari ce se bazeaza pe exploatarea si exportarea materiilor prime, dar nu sunt in categoria emergente, cum ar fi Arabia Saudita, Australia, Canada, Noua Zeelanda.

China a fost si inca a ramas cel mai mare cumparator de materii prime din lume si acest lucru este normal, pentru este producatorul numarul 1 de bunuri din intreaga lume. Criza din China inseamna scaderea cererii pentru materii prime, ceea ce inseamna scaderea pretului pentru materii prime.

O alta categorie de "pierzatori" vor fi valutele economiilor emergente: Veniturile totale ale tarilor care exporta materii prime catre China vor scadea puternic anul acesta. Atunci cand veniturile scad, nu ai de ales si trebuie sa reduci si cheltuielile pentru ca pur si simplu nu mai ai bani. Asta se poate face in 3 feluri:

 • Scazi cheltuielile - marea majoritate a guvernelor cheltuie cel mai mult cu salarii si pensii. Invariabil scaderea cheltuielilor inseamna sa dai oameni afara sau sa reduci salariile: asta invariabil creeaza tensiune sociala. Cel mai greu lucru pentru un politician este sa adopte o masura puternic anti-populara si sa isi ridice tara in cap la propriu.
 • Cresti taxele - cresterea taxelor este o masura limitata, pentru ca taxezi mai mult exact firmele care sunt in criza si care au probleme reale. Atunci cand tara e in criza, cresterea taxelor nu poate aduce prea multi bani la buget si posibil sa faca mai mult rau decat bine.
 • Tiparesti bani - este cea mai usoara masura, pentru ca nu este perceputa ca o scadere de populatie. Are insa un impact puternic asupra inflatiei si asupra monedei nationale.
 • Avand in vedere brutalitatea scaderii burselor si deficitele mari din economiile emergente, probabilitatea este foarte mare ca guvernele acestor tari sa tipareasca masiv bani. Asta inseamna ca anul acesta, realul Brazilian, rand-ul, dolarul canadian, cel australian si rubla ruseasca vor avea parte de deprecieri in special fata de dolar.
 • Ce se va intampla cu moneda euro? In prezent, Banca Centrala Europeana "tipareste" bani pentru a creste activitatea economica pe Batranul Continent si pentru a readuce inflatia.

  "Luati insa in calcul ca multe tari din zona euro au schimburi comerciale importante cu China (Germania) plus ca preturile reduse la materii prime vor contribui in continuare la deflatie (lipsa inflatiei). Asta va face ca programul Bancii Centrale Europene sa esueze si singura masura pe care o poate face BCE este sa fie si mai agresiva. Cu alte cuvinte, sa tipareasca si mai multi bani, ceea ce va deprecia euro si mai mult", arata Radu Ciofu.

  "Castigatorii" pietelor financiare

  • Obligatiunile de stat ale celei mai sigure tari

  Cea mai mare si mai sigura piata financiara in acest moment este piata obligatiunilor guvernamentale ale Statelor Unite ale Americii - cea mai mare economie din lume, cea mai mare putere militara din lume si cea mai bogata tara. In pietele financiare, cele mai sigure instrumente sunt obligatiunile SUA si intotdeauna cand e criza, investitorii se refugiaza in aceste active.

  • Aurul

  Pretul aurului creste masiv in 2 cazuri: In caz de razboi si in cazul in care guvernele tiparesc masiv bani pentru a acoperi lipsa veniturilor.

  "Riscul unui razboi generalizat este redus insa, majoritatea economiilor emergente foarte probabil vor tipari masiv pentru a contracara scaderea veniturilor si a pretului materiilor prime. In acest conditii, in anul 2016, pretul aurului ar putea inregistra aprecieri semnificative. De altfel, in timp ce bursele lumii au avut cel mai prost inceput de an, pretul aurului a crescut cu aproape 40 de dolari pe bursele internationale", potrivit lui Radu Ciofu.

  • Dolarul american

  "Cea mai mare si mai sigura piata din lume, piata obligatiunilor de stat ale SUA, este denominata in dolari. Cu alte cuvinte, daca vrei sa cumperi fizic obligatiuni americane, trebuie sa ai dolari. Si daca trebuie sa ai dolari, atunci trebuie sa ii cumperi. Sansa este foarte mare ca in 2016, dolarul american (USD) va avea o evolutie pozitiva fata de majoritatea valutelor lumii", arata analistul citat.

  Cum ar putea evolua leul in 2016

  Cel mai probabil, in 2016, leul va inregistra miscari mai mari decat in anii precedenti si in medie va inregistra o depreciere moderata fata de moneda unica europeana, arata Radu Ciofu.

  "Din fericire pentru noi, Romania este destul de izolata de aceasta criza. Schimburile comerciale dintre Romania si China nu sunt semnificative si in plus nu suntem un exportator puternic de materii prime.

  Cu toate acestea, Europa va fi afectata si economia Romaniei nu are cum sa scape neatinsa. Romania va fi tratata la pachet cu toate tarile Europei de Est si va fi vazuta ca un activ mai riscant decat in anii trecuti. Asta inseamna ca pe leu va exista o presiune mai mare de vanzare ceea ce va insemna un leu mai slab fata de euro", a incheiat Radu Ciofu.

  C.P.

  Citeste si:
  Decizie așteptată a CCR la sesizarea PSD privind conducerile interimare ale televiziunii și radioului public
  Decizie așteptată a CCR la sesizarea PSD privind conducerile interimare ale televiziunii și radioului public
  Curtea Constituţională (CCR) ar putea să se pronunțe joi, 9 decembrie, cu privire la decizia asupra sesizării PSD în legătură cu proiectul privind asigurarea continuităţii conducerii...
  Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
  Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
  Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...